Tips på bröllop i Kroatien

Brudparet Darija och Dejan firar bröllop i Kroatien

Brudparet, Darija och Dejan firade bröllop i Kroatien 2021. Då dom båda älskar att planera och organisera var det självklart att dom skulle planera sitt eget bröllop.

Text: Jacqueline Rova Foto: Renata - Authentic emotion weddings

Bröllop i Kroatien – en självklarhet

Darija och Dejan valde att fira bröllop i Kroatien. De har tillbringat många sommar i Darijas föräldrars sommarställe här, vilket de älskar. Så det var självklart att de skulle gifta sig i Rovinj, deras favoritstad i Istrien, norra Kroatien.

Bröllopet var först tänkt att äga rum 2020, men de valde att flytta fram det ett år på grund pandemin.

– Det svåraste var ovissheten kring covid-restriktioner. Vårt mardrömsscenario var att våra gäster skulle ta sig hela vägen till Kroatien och att det skulle tillkomma nya restriktioner precis dagarna innan bröllopet. Att då behöva tala om för våra gäster att de inte kan komma till bröllopet trots att de hade tagit sig så lång väg, berättar Darija.

Skapade ett eget sigil för sitt bröllop i Kroatien

Brudparet skapade en logga som de hade på sina inbjudningskort, hemsida och även under bröllopet på olika ställen. Till exempel som på bröllopsmenyn, presenter till gästerna, drinklistan med mera.

– Vi ville att allt vi gjorde skulle prägla oss och vara väldigt personlig. Vi kunde inte hitta fina vaxstämplar som vi tyckte passade. Istället beslutade vi oss för att göra en sigil-stämpel och tillverka stämplarna själva. Vi hade som en liten tomteverkstad hemma. Efter mycket pyssel och skratt fick vi till stämplarna precis som vi villa ha dem.

Viktigast att ha roligt på deras bröllop i Kroatien

Brudparet hade inget tema utan sa tidigt i planeringen att deras mål var att alla gäster ska vara avslappnade och ha så roligt som det bara går. Och de ville samla alla för ett bröllop i jus Kroatien.

– Det behöver inte vara perfekt. Att våra gäster skulle ha en rolig dag och kväll var det absolut viktigaste av allt, berättar Darija.

First look på terrassen

Dagen innan bröllopet träffade Darija och Dejan sina bestmans och tärnor i Grand Park Hotels reception i Rovinj. Det var för att gå igenom hela programmet tillsammans så att alla skulle veta vad som skulle hända under bröllopsdagen.

– Efter att vi var klara delade vi på oss. Vi hade bokat två lägenheter i olika delar av Rovinj där killarna var i den ena och tjejerna i den andra. Vi vaknade upp på olika håll och såg inte varandra förrän vid vår ”first look” som ägde rum på terrassen av hotellet.

Mingel innan bröllopsceremonin

Gästerna anlände till ceremonin som ägde rum på en gräsmatta med utsikt mot havet. Där serverade vi vattenflaskor och Bakis-tabletter medan en klassisk symfoni spelades i bakgrunden.

Efter en stunds mingel satte sig gästerna ner medan Dejan ställde sig längst fram och väntar på att Darija skulle anlända. Melodin av Linkin Parks ”One more light” spelade på cello medan tärnorna tillsammans med bestmans började att sakta gå in i takt till musiken. Sist kom Darija och Darijas pappa in. Vigselförrättaren pratade på engelska så att alla gästerna skulle förstå.

– Ceremonin var jättefin och vigselförrättaren hade gjort ett jättefint jobb med att beskriva vad vi berättat för henne om hur vi träffade varandra. Hon hade kombinerat det med kärleks-citat och anekdoter, berättar Darija.

Pampig entré med ballonger

Efter att Darija och Dejan sagt JA till varandra gick de ut från ceremonin till låten Delirious av Danny Saucedo. Låten påminde paret om tiden då Darija och Dejan var nykära.

En golfbil väntade på brudparet som det stod ”Just Married” på. Darija och Dejan försvann själva en stund och under den tiden gick gästerna till Grand Park Hotels terrass, Det var precis utanför lokalen där middagen skulle bli serverad.

På terrassen spelades jazz och vi serverade drinkar och finger food. Tärnorna och bestmans delade ut vita heliumballonger till alla gästerna. Sedan stoppade vi musiken och gick över till låten ”Ako te pitaju” av Petar Graso.

Efter första refrängen började Darija och Dejan sakta gå ner för trappan där alla gästerna väntade.

– Vi höll i tre hjärtformade ballonger och precis när musiken blev lugnare släppte vi våra ballonger. Alla gästerna förstod att de skulle göra likadant.

Middag och fest efter vigseln

De bjöd på 5-rätters middag med viner från lokala vingårdar som Darija och Dejan noga valt ut.

– Under middagen var det helt fantastiska bröllopstal, och vi blev gång på gång överraskade, berättar Darija

Första dansen dansade brudparet till Ted Gärdestads, För kärlekens skull, och sen började festen.

– Vår DJ var helt fantastisk! Vi hade förberett spellistor på Spotify men vi hade också bestämt att gästerna fick önska låtar hos DJn. På grund av covid-restriktionerna i Kroatien var vi tvungna att avsluta festen vid 02:00 på natten. Men vi var verkligen supernöjda, berättar Darija.

Darija och Dejan valde att gifta sig i Kroatien

Darija och Dejans tips till bröllop i Kroatien

  • Njut av planeringen för den är också en stor del av ert bröllop. Vi har många fina minnen från själva planeringen som vi bär med oss för resten av våra liv.
  • Fokusera inte på någon perfektion. För charmen ligger i de små spontana momenten som är helt oplanerade och som bara händer.
  • Njut av dagen!
  • Köp vatten, energibars, kex och bananer för er och era bestman och tärnor. Handla det dagen innan bröllopet och ta med det på bröllopsdagen. Det är lätt hänt att man inte får i sig något på många timmar innan bröllopet drar igång. Man är ganska stressad på bröllopsdagen och kanske inte ens tänker på att man är törstig och hungrig.
  • Vårt bästa tips är att gifta sig i Kroatien! Här är det fantastiskt!
Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: