6-dagars bröllop på Bali

Foto Carol Magallón Cobos

Linnea Larm-Svensson gifte sig med sin kärlek I Putu Sumarna på Bali, Nusa Lembongan & Tabanan i år. Brudparet hade ett bröllop som varade i sex dagar tillsammans med ca 50 gäster.

Linnea kom till Bali i slutet av 2017 för att jobba med dykning under några månader. Efter några dagar på Nusa Lembongan så började hon förstå att det var lågsäsong och att det inte fanns några jobbmöjligheter, särskilt inte utan erfarenhet att dyka i området. En kompis från Sverige var med henne under de två första veckorna och de bestämde sig för att lära sig att surfa. I Putu Sumarna som även kallar sig Tom var deras surfinstruktör.

Surfing with Tom_webb

I Putu Sumarna var Linneas surfinstruktör.– Vi fattade tycke för varandra väldigt snabbt. Han har berättat i efterhand att han och hans vänner grillade fisk på stranden efter vår lektion i syfte att jag och min vän skulle stanna kvar och umgås för att han var intresserad av mig. Några dagar senare kom han till den villa jag hyrde för att ge mig bananer vilket jag tyckte var både lite märkligt och gulligt samtidigt. I och med att jag inte hade så mycket att göra utan jobb så umgicks jag mycket på surfskolan och resten är historia så som man säger berättar Linnea.

Me Tom_webb

– När vi hade varit tillsammans i cirka en månad så skämtade Tom om att jag var hans fru och under en resa för att hälsa på hans bror på mainland så åkte vi förbli en smyckesbutik och stannade för att köpa ringar. Det var mest bara en rolig grej, men med åren fingret på när vi exakt bestämde oss för att vi skulle gifta oss berättar Linnea.

Hindu Ceremony 2_webb

En stor del för mig var självklart också konverteringen till hinduism och att gå igenom vissa ceremonier som Bali hinduer gör från att de är bebisar. Dessa ceremonier var integrerade med våra bröllopsceremonier. Det är otroligt mycket att lära sig och jag lär mig konstant nya saker om den balinesiska kulturen och Balinesisk hinduism.

Wedding me_webb

Wedding ceremony 2_webb

Jag trodde att vi officiellt blev man och hustru under sista dagen av ceremonierna, men jag förstod sedan att det är något som sker under första dagen.

Wedding ceremony 3_webb

– Det är väldigt annorlunda när det kommer till att bjuda in gäster till ett bröllop i Balinesisk kultur mot hur vi gör i Sverige. Vi gjorde inte en lista med specifika namn på de vi ville bjuda utan min mans familj ansvarade för att bjuda in de som bör bjudas in och då uppmuntrades de familjer som bjöds in att endast komma en person från familjen på grund av Corona. Jag bjöd in några vänner och min familj. I övrigt så sköttes det mesta av planeringen av familjen, vilket för mig var både skönt och frustrerande. Jag vill gärna ha koll på vad som ska hända och förstå hur saker ska gå till så det var lite jobbigt att inte ha kontrollen, men samtidigt skönt berättar Linnea.

Wedding ceremony 7_webb

Gifta.

– Jag förberedde mig mest med att försöka få förståelse för hur själva processen skulle gå till, vilket inte var enkelt. Under första dagen av ceremonin så förstod jag först efteråt att vi officiellt hade gift oss. I övrigt så var det mest kläder som vi ordnade och besökte ”prästen” för att boka upp plats för sista dagens ceremoni som vi hade i Tabanan på Bali. I början så förstod jag inte varför vi inte kunde ringa honom för att ställa frågor, men förstod senare att det inte är okej, utan att vi måste åka hem till prästen och träffa honom på plats för att diskutera datum och detaljer berättar Linnea.

Wedding family_webb

Vänner som tyvärr inte kunde delta på plats, på grund av Corona, fick istället delta online.– Ett Balinesiskt bröllop är i tre olika delar skulle man kunna säga. Första dagen så hämtas bruden hos hennes far för att tas till hennes mans hus. Detta är dagen man gifter sig och bruden officiellt blir en del av sin mans familj. Efter denna ceremoni så ska paret stanna i hennes mans hus under tre dagar och får inte lämna huset, som en symbolik i att hon nu tillhör hans hushåll. Efter dessa tre dagar så har brudparet de avslutande ceremonierna då det görs olika typer av ceremonier för att välsigna olika saker i ens liv tillsammans. Är man nyfiken på hur en Bali hinduisk ceremoni är så kan man kika på
min youtube kanal berättar Linnea.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: