Bröllop utomlands – Reglerna och vad som gäller

Brudpar vid bröllop utomlands

Bröllop utomlands är något alldeles speciellt. Men se till att ni har ordentlig koll på alla regler så att ni verkligen blir gifta i lagens mening. Vi reder ut vad som gäller!

Text: Jens Christiansen Foto: Unsplash

Drömmer ni om bröllop utomlands i en av världens storstäder eller på en öde strand på tu man hand? I så fall finns det flera sätt att gå till väga. Det är viktigt att ni läser på ordentligt innan avresa och i god tid rådfrågar både Skatteverket och landets ambassad om vad som gäller.

Vad som gäller vid bröllop i Norden

Planerar ni bröllop inom Nordens gränser så behöver ni skaffa precis samma dokument som om ni skulle gifta er i Sverige. Det vill alltså säga hindersprövning och vigselintyg. När ni fått godkänt för att gifta er skickar Skatteverket över de två dokumenten med posten.

  • Hinderspröving – Detta slår fast att ni är berättigade och fria att gifta er. Dokumentet ska ni lämna till vigselförrättaren.
  • Vigselintyg – Detta dokument fyller vigselförrättaren i och skickar till Skatteverket efter vigseln.

Båda dessa handlingar är giltiga i Norge, Finland, Danmark och Island.

Kolla med utländsk myndighet vid bröllop utomlands i andra länder

Enligt internationella bestämmelser ska en vigsel följa lagen i det land giftermålet sker. Om vigseln är giltig i landet där ni gift er, om det så är borgerligt eller religiöst, och ni inte bryter mot svensk lag så blir giftermålet generellt godkänt även i Sverige.

Men det är viktigt att ni själva dubbelkollar vad som gäller i just det land ni ska gifta er. Vissa länder har striktare krav än andra.

Viktigt är att ni får ett vigselbevis som ni kan lämna till svenska Skatteverket. Innan Skatteverket registrerar det är ni inte gifta.

Uppställt för bröllop på stranden

Bröllop utomlands med vigsel på en svensk ambassad

Ungefär tjugo av Sveriges omkring 100 ambassader runt om i världen, där till några konsulat, har vigselförrättare som erbjuder vigsel för svenska medborgare. Det möjliggör bröllop utomlands men enligt svenska regler. Det är ett populärt alternativ, så reservera ert datum i god tid.

På ambassader gäller svensk lag så även här behöver ni en giltig svensk hindersprövning. Ni ska också i god tid meddela ambassaden era fullständiga adresser samt namn på två vittnen och deras respektive adress. Ofta tillkommer en avgift för vigsel, särskilt om ni inte bor i landet. Kontrollera med respektive ambassad vad som gäller.

Glöm inte heller passen och att i efterhand själva anmäla vigseln till Skatteverket i Sverige för att äktenskapet ska bli giltigt. Information hittar ni hos varje enskild ambassad. Se lista över ambassader som viger.

Gift er i Svenska kyrkan utomlands

I vissa länder har Svenska kyrkan rätt att viga svenska medborgare. Viktigt är att ni tar reda på om den svenska prästen i ert vigselland får viga enligt svensk lag eller lokala lagar. Det har betydelse för vilka handlingar ni måste ordna fram för att äktenskapet ska bli giltigt.

Pass och blankett för kyrklig handling/vigsel som ni beställer av er hemförsamling är alltid krav. Vid svensk ordning behöver ni också hindersprövning. Kontakta gärna Svenska kyrkan i det aktuella landet då de alltid vet vad som gäller.

Om den lokala vigselrätten gäller så varierar kraven och på Svenska Kyrkans sida gifta sig utomlands finns mer information om just landet ni har i åtanke.

Tänk på att boka i god tid innan då det snabbt blir fulltecknat hos Svenska kyrkan utomlands. Det går inte att spontangifta sig.

Bröllop utomlands med Svenska kyrkan

För krångligt? Gör då så här vid bröllop utomlands!

Om ni vill göra det enkelt för er registrerar ni i förhand ert äktenskap i Sverige genom en borgerlig vigsel. Då är ni helt fria att med släkt och vänner fira en symbolisk, men lika kärleksfylld ceremoni utomlands.

Ni kan då hålla bröllop utomlands precis var ni vill! Svenska kyrkan erbjuder till exempel vigselvälsignelse även i länder där de inte har vigselrätt. Det brukar kräva vigselbevis, vilket alltid är bra at ta med.

Tips! Att gifta sig i Paris eller Las Vegas står högst på listan undantaget exotisk strand. Här kommer våra tips för er som vill uppleva romantikeni Paris eller det mytomspunna Las Vegas

Bröllop i romantiska Paris

Med Eiffeltornet och floden Seine i kulisserna så är väl ändå Paris utnämnt till romantikens huvudstad nummer ett? Ska ni gifta er här så kan ni göra på två olika sätt.

  • Inför utländsk myndighet i Paris: En av er måste kunna visa att ni bor eller har bott i Frankrike minst en månad fram till bröllopet. Ni måste även kunna visa pass, uppgifter om vittnena och utdrag ur folkbokföringen som inte är äldre än tre månader.
  • Svenska ambassaden i Paris: Ni måste då båda vara svenska medborgare och en av er ska bo i Frankrike. Ni får inte ha ett svenskt-franskt medborgarskap. Det kräver hindersprövning och vigselintyg från Skatteverket i Sverige.

Svenska kyrkan i Paris har däremot inte vigselrätt, men däremot går det att få en kyrklig välsignelse efter vigsel på annat sätt. Kontakta kyrkoherden i Sofia församling för mer informationen.

Brudpar kysser varandra framför Eifeltornet i Paris

Bröllop utomlands i Las Vegas

Neonskimmer, kasinon och konstant underhållning gör Las Vegas till världens nöjesmetropol. Staden som aldrig sover är också en plats där många väljer att gifta sig. För bröllop i Las Vegas kräver det legitimation och personbevis på engelska. Skatteverket rekommenderar att personbeviset innehåller uppgifter om er, civilstånd samt vilka som är era föräldrar.

På plats ska ni besöka Clark County Marriage Bureau för att ansöka om en Marriage License. Det är en typ av amerikansk hindersprövning som ger er tillstånd att gifta er i USA. Det kostar i skrivande stund 77 dollar. Lämpligt är att ta med ett svenskt äktenskapscertifikat som visar att ni har rätt att gifta er i Sverige.

Fråga alltid er valda vigselförrättare om vilka handlingar just de kräver. Vigselintyget från vigselförrättare ska ni sedan skicka till Skatteverket. Det är först när Skatteverket har godkänt vigseln som giftermålet är giltigt i Sverige.

Bröllop utomlands i Las Vegas
Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: