Bröllopsbegrepp – ordlista från A till Ö

Känns allt som en djungel med alla traditioner och bröllopsbegrepp? Vi har samlat orden du mest troligen kommer stöta på – när du läst detta kan du kalla dig själv för bröllopsexpert.
Barnfritt bröllop
Bröllop där barn är välkomna eller vuxenfest? Viktigt är att ni bestämmer er innan ni skickar inbjudningarna eftersom ni bör skriva i inbjudan om ni önskar ett barnfritt bröllop.
Vanligtvis brukar små eller ammande bebisar ändå vara välkomna trots att det är ett barnfritt bröllop, och det kan ni vara tydliga med i inbjudan.
Ni kan skriva ”Barn är en underbar gåva men idag får de stanna hemma, givetvis är ammade barn välkomna.”
Borgerlig vigsel
Den vanligaste platsen för borgerlig vigsel är rådhuset eller stadshuset. Ni kan även gifta er på annan plats så som vid stranden, i trädgården eller i festlokalen.
Vid en borgerlig ceremoni viger en vigselförrättare och ni behöver också två vittnen. I en borgerlig vigsel finns inga religiösa inslag. Ni måste inte heller växla ringar men många par väljer att göra det.
En borgerlig vigsel är vanligtvis över på någon minut men ni kan göra den längre och mer personlig genom diktläsning, musikframförande eller liknande. Rådgör med vigselförrättaren i förväg.
Brudnäbb
Traditionsenligt går barn, alltså brudnäbbarna, före hela brudföljet på väg fram till vigselförrättaren. Förr i tiden skulle de symbolisera parets kommande ättlingar. Idag har ofta brudparets egna barn denna roll.
Brudskål
Det är skålen för brudparet som sker när de just anlänt till festlokalen. Alla gäster skålar i en dryck, vanligtvis champagne, mousserande vin, bål eller alkoholfria alternativ.
De flesta gånger sker brudskål i samband med ett mingel där man bjuder på något litet tilltugg, ofta utomhus om vädret tillåter.
Brudvals
Att dansa brudvals är en gammal tradition. Första dansen tillsammans som nygifta symboliserar brudparets första steg tillsammans in i livet som ett par.
Enligt traditionen är det brudparet som inleder valsen ensamma på dansgolvet och efter ett ärevarv följer övriga danspar efter med brudparets föräldrar i täten.
Förr valde man i huvudsak just klassisk musik som det passar sig att valsa till, men idag väljer många att komplettera brudvalsen med ett läckert dansnummer.
Bröllopskoordinator
En bröllopskoordinator tar hand om hela eller delar av bröllopsplaneringen. Det är dennes jobb att vara spindeln i nätet och se till att bröllopet blir precis som ni vill ha det.
Personen blir en hjälpande hand för brudparet och kommer med tips och idéer samt svarar på frågor. Ni kan själva välja om ni delegerar hela bröllopsplaneringen eller bitar.
Hindersprövning
Hur ni än ska gifta er så måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Lagen säger att ni måste vara över 18 år om ni inte fått ett särskilt tillstånd från Länsstyrelsen.
Ni får inte heller vara nära släkt med varandra eller redan vara gifta med någon annan. Hindersprövningen gäller i fyra månader och måste vara giltig vid vigseln.
Inbjudan
En bröllopsinbjudan ska innehålla den mest väsentliga informationen om ert bröllop. Här informerar ni gästerna om bröllopets datum, tid, klädkod och plats för eventuell middag och fest samt ifall det är ett barnfritt bröllop eller ej.
Kortets text och utseende brukar motsvara bröllopets karaktär och sätter tonen för vilken typ av firande ni ska ha.
Klädkod
Klädkoderna kan i princip delas in i fem olika nivåer: högtidsklädsel, jackett, smoking, mörk kostym och kavaj.
Syftet är att underlätta för gästerna om vad som gäller, så att de inbjudna inte ska känna sig obekväma med en avvikande klädsel.
Kyrklig vigsel
När ni gifter er i kyrkan gör ni det under en gudstjänst. Vigseln är en religiös ritual och vanligtvis har ni ett möte en tid innan bröllopet där prästen går igenom vad som ska ske. Vigselritualen i Svenska kyrkan har en fast struktur och finns beskriven i psalmboken.
Det finns även möjligheter att ha en kyrklig vigsel utomhus. Kontakta er församling för att få mer information. För dig som inte är medlemmar i Svenska kyrkan bör ni kolla upp vilka regler som gäller. I vissa församlingar kan ni då behöva betala en slant för lokalhyra och präst.
Marskalk
Marskalk och bestman är samma sak, men detta är egentligen den anglosaxiska benämningen. Han har i stort sett motsvarande uppgift för brudgummen som tärnan har för bruden, och brukar även ansvara för planeringen av svensexan. Marskalken är vanligtvis den som har hand om ringarna under vigseln.
Morgongåva
Förr i tiden fungerade morgongåva som kvinnans pension eller försäkring och det skulle vara en så pass rejäl gåva som mannens ekonomi tillät och det rörde sig ofta om pengar eller egendom. Man skrev in den i hennes testamente för att trygga henne på ålderns höst om mannen gick bort före henne.
Idag fyller morgongåvan ingen praktisk funktion utan är oftast ett smycke eller en annan minnessak som paret ger varandra. Av tradition ger man gåvan på morgonen efter bröllopet när ni vaknar upp tillsammans för första gången som nygifta.
Save the date
Save the date-kort skickar du sex månader innan bröllopet eller tidigare. De har som syfte att förbereda gästerna på vilket datum de ska reservera i sina kalendrar. På så vis försäkrar ni er om att gästerna inte hinner boka in semesterresor eller andra tillställningar på just er dag.
Tackkort
Efter bröllopet är det kutym att tacka gästerna för deras närvaro och för bröllopsgåvan. Dessa skickar du senast en månad efter bröllopet.
Toastmaster
Den som är utsedd av brudparet för att samordna talen kallas toastmaster eller toastmadame. Framför allt är dennes uppgift att i samråd med köket organisera talordning och flöde så att det samspelar med kökets servering av mat. Toastmastern ska inte stå i fokus och underhålla, men bör givetvis inte vara blyg.
Tärna
Bruden väljer ofta en vän eller nära släkting hon litar på. Den främsta uppgiften är att vara ett stöd både under planeringens gång och på själva bröllopsdagen, men hon brukar även ordna möhippan.
Tärnan och marskalken står i de flesta fall vid sidan av brudparet under vigselceremonin. Det är även vanligt att ha flera tärnor och marskalker.
Vigselintyg
När er hindersprövning blivit godkänd får ni tillbaka ett vigselintyg från Skatteverket. Vigselförättaren fyller i papperet efter vigseln och skickar sedan in det till Skatteverket. Först därefter registreras ert äktenskap i folkbokföringen.
Vittnen
Vigslar i Sverige är inte giltiga utan två vittnen som är över 18 år.
Värdpar
För en fest finns alltid en värd och värdpar på ett bröllop är därför de som bjuder in till själva firandet. Traditionsenligt har det varit brudens föräldrar som axlat den rollen. Nu för tiden är det sällan föräldrarna som står för hela kalaset och därför kan ni välja de ni anser mest lämpade för jobbet.
Värdparet har som uppgift att hälsa välkomna och därmed utbringa första skålen med välkomsttal. Som värdar håller de i kommunikationen och rent förenklat är de ansvariga för festligheterna och ska därför se till att alla småsaker klaffar.