Bröllopsfotograf Linda Broström

Av Jens Christiansen Foto Linda Broström

Allt om Bröllop har genom åren visat några av världens bästa bröllopsfotografer. Nu tar vi en närmare titt på en av Sveriges bästa, Linda Lindísima Broström.

En del av det som blir bäst i livet beror på medvetna val och en tydlig strävan. Men, det
kan också vara så att en kom­bination av slump, andra människor och en outvecklad talang kan vara det som ändrar riktningen i livet. Just så var det för Linda, som inte alls hade tänkt sig en karriär inom ett kreativt yrke men plötsligt, vid 35 års ålder, tog klivet till ett helt annat område än den juristvärld hon satsat på tidigare. Inspira­tionen från ett gäng duktiga svenska, primärt kvinnliga, bröllopsfotografer fick henne att satsa på vad som dittills varit ett stort intresse men inte ett heltidsyrke. Vi anser på Allt om Bröllop att hon tillhör Sveriges topp inom bröllopsfoto och passade på att fånga henne mellan alla uppdrag för att höra lite om hur det började.

MaJa-212_webb

”Ett exempel på när planen blev ändrad! Bilderna ute regnade inne och vi fick vänta ut vädret i hotelletskorridor! At Six, september 2020”.


SofFai-1025 sRGB_webb


SofFai-1023 AdobeRGB_webb

”Jag älskar att fotografera detaljerna som ni så noga valt ut! Här ser ni skor och ringar från ett malaysiskt prinsbröllop!”

Hur kom det sig att du började fotografera just bröllop och när började du med detta?

– Det var nog en kombination av slump, ett eget bröllop och ett intresse som blommade upp när jag blev tillsammans med en man inom tv- och filmbranschen. Mitt första bröllop som fotograf var 2005.

– Jag tror att utmaningarna är just det bästa med yrket. Även om många uppdrag skenbart är rätt lika varandra, så är fotoförutsättning­arna oerhört olika från fall till fall. Att trots det hålla en jämn nivå och leverera över kundens förväntningar är en sådan sak som gör att det aldrig blir en vanlig dag på jobbet. En under­bar men galet svettig dag på franska Rivieran i juli, ett regnigt bröllop i Vallentuna en lerig novemberdag och ett vinterbröllop i Åre som hålls helt efter solens nedgång måste alla ge samma stabila resultat, det vill säga bilder som ska leva med brudparet för resten av deras liv. Dessutom, att få arbeta med människor och guida dem genom en positiv upplevelse på många plan, är något som ger mig energi.

Hur var det i början och hur är det nu att foto­grafera bröllop och brudpar? Vilka är de stora skillnaderna som skett inom detta område?

– Den största skillnaden för mig personligen är att jag i dag följer paren en längre tid under dagen. Det är en utveckling som beror både på att jag blivit mer efterfrågad och på att fler brudpar i dag värdesätter dokumentation un­der hela dagen mer än förr. En annan skillnad är att paren i dag ofta är bättre pålästa och har sett på fler fotografers portfolios än förr.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Jag vill ta bilder som är moderna klassi­ker, som funkar genom alla trender av moody,

pastelligt och urvattnade färger. Jag vill skapa något som är ”ni”, fast med en särskild känsla av något speciellt och lite lyxigt. Jag vill skapa bilder som känns i hjärtat samtidigt som de är vackra att se på!

LovTom-243_webb

”Om paret har egna idéer och tankar så lyssnar jag mer än gärna på dem. Men, det är jag som fotograf som har ansvaret för slutresultatet och ibland behöver idéerna justeras för att passa förutsättningarna”.

Vilka förebilder har du inom foto?

– Det har förändrat sig över tid i takt med min egen utveckling som fotograf. Några som var väldigt viktiga i början var Christel Eld­rim, Jessica Claire och Susan Stripling. På ett bredare plan är det också några i min egen omgivning som betytt mycket, nämligen Erika Gerdemark, Jenny Hammar, Anna Roström och Alicia Swedenborg.

Hur brukar det gå till? Är det du eller brud­paren som kommer på var och hur ni ska ta bilderna?

– Om paret har egna idéer och tankar så lyss­nar jag mer än gärna på dem. Men, det är jag som fotograf som har ansvaret för slutresultatet och ibland behöver idéerna justeras för att passa förutsättningarna. Under en bröllopsdag är det ju en hel del annat som ska ske också och man är ofta begränsad rent tidsmässigt, vilket även på­verkar hur långt från vigselplat­sen etcetera. man kan ta sig.

EriFred-9019_webb

”Jag tror att utmaningarna är just det bästa med yrket. Även om många uppdrag skenbart är rätt lika varandra, så är fotoförutsättningarna oerhört olika från fall till fall”.

Filmar du själv?

– Om frågan är om jag gör det samtidigt då är svaret nej, jag vill fokusera på att göra en sak rik­tigt bra. Det finns kollegor som växlar mellan att filma och foto­grafera på olika uppdrag men att ensam göra både och samtidigt är för de flesta inget att rekom­mendera. Än så länge tar jag bara uppdrag som fotograf.

Har du fotograferat Destina­tion Weddings utomlands? Eller några som kommit till Sverige från utlandet för exotiska bilder till bröllop.

– Ja, jag har fotograferat alla typer av bröllop, både i Sverige och utom­lands, med svenska par, helt utländska par och mixade par, i alla kombinationer! Lägg därtill bröllop med traditioner av olika slag; helsven­ska, amerikanska, judiska, persiska, syrianska, katolska, franska, brittiska, ett döv tolkat bröllop utomlands, ett traditionellt kinesiskt bröl­lop, ett par hinduiska bröllop med mera. En härlig blandning alltså!

EmAn-2276 AdobeRGB_webb

”Det här är nog ett av mina roligaste bröllop,NHL-målvakten Anders Nilsson med sin Emelie”.

ViGu-2029-2 AdobeRGB_webb

”Under middagen kan känslornasvämma över, som här vid brudens mammas tal”.

Vad är viktigast att tänka på när det kom­mer till bröllopsfoto? Både som fotograf och brudpar.

– Det är kanske ett uttjatat svar men det tål att sägas igen, planering – med en dos av rea­lism! Inse att de fantastiska bilderna på stran­den i solnedgången inte kommer att hända om ni är någon helt annanstans, en mulen kväll. Ha drömmar, prata med er fotograf, och inse att vissa fotografiskt fantastiska inslag inte uppstår av sig själva på alla bröllop. Vad som däremot KAN hända på alla bröllop är magiska stunder av känsla, närvaro, människor ni älskar och minnen som skapas för livet!

– Listor över vad som ska fotograferas kan vara ett stöd för fotografen men ska inte ses som ett facit för en bra fotografering. Tvärtom kan en sådan lista döda möjligheterna att vara närvarande i stunden och fånga de där ögonblicken som är ovärderliga att få med. En erfaren fotograf vet ändå när det är något vik­tigt på gång!

SaJo-1914_webb

Party, party, underbart med fart och glädje.

Linda Brostrom2020_webb

Se mer av Lindas fotografi på
lindisima.se och på Instagram @lindisimaphotography

Bröllopsfoto:
Trend eller tradition?

My Wedding Planner:
5 tips på bröllopsfotografer

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: