Tal och retorik – 5 knep för att få gästerna att jubla

Retorik är konsten att tala väl. Vad är egentligen skillnaden mellan ett bra bröllopstal och ett tal som är som ett sömnpiller? Och hur undviker du “tråk-fällan”? Här ger vi fem tips som ökar chansen till jublande gäster!

Text: Therese Kihlander Foto: Getty

I denna artikel hjälper vi dig att hitta rätt i din retorik inför bröllopstalet! Håll till godo!

God retorik kommer genom god förberedelse

Är din plan att höfta ihop något spontant på en servett någon gång under bröllopsdagen? I så fall är jag gärna den som ber dig låta bli.

Winston Churchill sa; ”om ni vill att jag ska prata i två minuter behöver jag förbereda mig i tre veckor, och öva i en vecka. Vill ni att jag ska prata i en timme är jag redo nu”. Winston’s citat säger allt! Ju mer förberedd du är desto mer spontant, naturligt och härligt kommer ditt tal att bli

Tänk på den röda tråden

Den klassiska röda tråden är värd att påminna om. Tänk på att knyta ihop säcken genom att exempelvis sluta ditt tal på liknande sätt som du började det.

Retorik handlar om att ha ordning på sitt tal. Sväva inte ut och berätta ALLA minnen ni delar. Givetvis är det bra att vara personlig, men gästerna vill heller inte lyssna på en lång lista med minnen och interna skämt.

Retorik är också hur du framför ditt tal

När du ska hålla tal är framförandet lika viktigt som det sagda ordet. Det är sann retorik! Kom ihåg att om du inte själv utstrålar att du tror på dig själv kommer inte heller någon annan att göra det.

Glöm inte heller bort den tysta kommunikationen såsom ögonkontakt, kroppsspråk och mimik. Och underskatta inte en paus och betoning i ditt tal. Det går att jämföra att retorik och att hålla tal med ett musikaliskt framträdande, där allt ifrån melodi, ordval och rytm ska vara genomtänkt.

Sök inspiration till ditt tal

Att bli inspirerad är aldrig fel, och visst finns mycket att hitta att titta på! I såväl filmer som i offentliga bröllopssammanhang finns det bra tal att ta del av.

En personlig favorit är Prins Daniels tal till Kronprinsessan Victoria. Passa på att notera vad i detta inspirationstal som är bra och skriv ned det. Både på Youtube och i filmer kan du många hitta goda exempel på bra retorik.

Håll tiden – det är viktigt!

Tänk på att det antagligen är fler som vill skåla och hålla tal och respektera anvisningar från toastmaster. Ett bröllopstal med bra retorik ska inte vara en lång utläggning utan snarare ett hyllande inslag.

Prins Daniels tal till Kronprinsessan Victoria är ungefär 6 minuter, och jag skulle säga att mellan 2-4 minuter annars är en bra tumregel. Ska du ånga på längre behöver du ha ett riktigt fängslande tal, och misstänker du att gästerna kommer börja tänka på annat är det bara att ”kill your darlings” i talet.

Du står för personligheten, jag fixar talet och coachar dig. Hör av dig till mig!

Läs mer på www.kihlanderretoriska.com

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: