Bröllopstal och vanliga misstag att undvika

Bröllopstal och vanliga misstag att undvika

Tillhör du en av dem som skulle vilja hålla tal på bröllop, men som inte vet vad som är viktigt att tänka på? Misströsta inte, du är inte ensam och det finns tips och tricks för att lyckas med talet. Här är några några vanliga misstag att undvika i ditt bröllopstal.

Text: Therese Kihlander Foto: Anette Bruzan

Vägledning genom tips, trix och vanlig misstag i bröllopstal

Ja, men visst finns det vett- och etikett när det gäller själva talet. Det finns också en rad vanliga misstag vid bröllopstal. Känner du till dem har du alla möjligheter i världen att lyckas.

Många tycker att det är svårt att hitta bra hållregler för att hålla tal. Därför kommer jag här hjälpa dig genom att berätta om vanliga misstag vid bröllopstal, utöver det klassiska att hålla för långa tal.

Förhoppningsvis kan jag lotsa dig som ska vara toastmaster lite extra, och coacha dig som ska hålla tal att bli bättre förberedd.

Humor blir satir är ett vanligt misstag vid tal

Visst vill man gärna bli uppfattad som humoristisk och få sin publik att skratta, men fundera över på vems bekostnad du gör det. Ett bröllopstal är inom retorik klassat som ett ceremoniellt tal, vilket har till syfte att hylla.

Med andra ord passar det sig inte att rada upp pinsamheter, som får de tilltalade att känna sig bortgjorda och obekväma. Humor är en viktig krydda, men gör det med finess.

Skål i vin efter lyckat bröllopstal

Satsa på ett naturligt flöde av talare

Att som gäst lyssna till en berättelse från avlägsen släkting, samtidigt som brudparets pappa eller mamma inte säger någonting blir märkligt. Här har toastmaster som uppgift att styra upp.

En bra regel är att föräldrar till brudparet säger någonting först, och sen syskon och vänner. Ju närmare släkting eller vän, desto tidigare håller denne tal.

Som toastmaster bör du ge en tidsangivelse, begär att tal ska vara anmälda i förväg och berättar när de kommer att ske. Sprid gärna ut talen, ingen vill lyssna på en kö av talare med träsmak i baken och kall mat på tallriken.

Vanligt misstag vid bröllopstal att använda för många interna referenser

Givetvis är det viktigt att vara personlig, och det går bra att dela med sig av interna minnen i ett bröllopstal. Men, viktigt är att du bjuder in övriga gäster att förstå. Att glömma det är ett vanligt misstag vid tal på bröllop.

Berätta sammanhanget när du nämner ett internt minne mellan dig och de tilltalade. Det behöver inte vara en lång utläggning, men bjud in alla i rummet att också förstå och kanske dra på smilbanden.

Dissa inte dig själv. Signalera istället att du är någon som är värd att lyssna på!

Therese Kihlander

Snälla skippa ursäkten!

Ni vet klassikern; ”Jag är ingen talare, men…”? Man kanske inte hör den ofta, med det finns många som börjar sina tal med en ursäkt. Det har säkert med osäkerhet att göra och att man vill gardera sig.

Men vet du, ingen vet vad ändå vad hur du tänkt säga. Lev dig in i rollen som en säker talare om du känner dig osäker. Personligen tycker jag inte det finns någonting mer ointressant och sorgligt än när någon börjar sitt tal med att ”dissa” sig själv.

Signalera istället att du är någon som är värd att lyssna på!

Kom ihåg vem du hyllar i ditt bröllopstal

Påminn dig om att ett bröllopstal är ett hyllningstal till bröllopsparet, och/eller till din nya man eller hustru. Är du en bekant till brudparet se då till att du i talet hyllar dem båda.

Givetvis utgår du ifrån den du känner bäst, vilket gästerna har förståelse för. Men glöm inte bort att din uppgift är att hylla brudparet.


Therese_Kihlander_350_expon

Skrivkramp?

Inga problem, Kihlander Retoriska hjälper dig gärna. Du står för personligheten, jag fixar talet och coachar dig. Hör av dig till mig!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: