Sagobröllop i norska fjällen

Bröllop i fjällen

Efter ett spektakulärt frieri på bergstoppen Senja var det dags för bröllop! Här berättar brudparet Petter och Ingrid S. Egge om hur de arrangerade tidernas sagobröllop mitt i dom norska fjällen. Bli inspirerad till hur du kan ha ett bröllop omgivet av norsk natur – närmare bestämt på Beitostølen.

Text: Redaktionen Foto: Alvin Santos

Varför valde ni ett bröllop i fjällen?

Vi visste inte riktigt vad vi ville ha för bröllop när vi började planera. Vi visste i alla fall tidigt att vi ville ha ett ställe där gästerna kunde komma iväg, övernatta och ha tid tillsammans. Och att det skulle vara trevligt att vara vid havet eller i fjällen. Åtminstone för Petters del var det väldigt viktigt att det skulle bli perfekt.

Samtidigt hade vi en begränsad budget och en hel del osäkerheter på grund av pandemin. Inget ställe visste hur många gäster de fick ta emot, eller om de överhuvudtaget kunde hålla öppet. Vi besökte väldigt många olika festlokaler, och hade till och med valt plats innan det visade sig att de var tvungna att stänga.

Ett tag hade vi faktiskt lagt bröllopet på is och trodde inte att det skulle hända. Under våren kontaktade vi Grønolen Fjellgard på Beitostølen, nästan på måfå, ifall något hade förändrats och vi kunde ha ett bröllop där. Till skillnad från alla andra vi pratat med var de väldigt positiva och hade stor tro på att det skulle vara möjligt.

Då kom idén om ett riktigt sagobröllop i de norska fjällen. Det var verkligen precis det som var rätt för oss.

Vi visste tidigt att vi ville ha ett ställe där gästerna kunde övernatta på och ha tid tillsammans – och att det skulle vara trevligt att vara vid havet eller i fjällen.

Bruden och brudgummen

Berätta om ert bröllop i fjällen

Vad ska man säga? Det är nästan omöjligt att beskriva. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att dagen kunde bli så perfekt. Fram till en vecka innan var det inte tillåtet att hålla tillställningar med fler än 20 personer – och vi hade bjudit in 70. Petter började förbereda sig på att det hela skulle bli inställt.

Plötsligt öppnade regeringen upp för 100 personer! När vi träffade alla på Grønolen Fjellgard var gästerna helt exalterade redan från början! Detta var den första festen på över ett år. Dessutom fick vi 26 grader varmt och klarblå himmel!

Vigseln

Vigseln höll vi i en vacker gammal stavkyrka med utsikt mot Jotunheimen. Bruden skred in till Askungens sång, med fyra tärnor i prinsessklänningar som strödde rosenblad i altargången.

Flera vänner spelade och sjöng under vigseln. Sedan var alla våra gäster med och sjöng ”O Happy Day”, och vi dansade ut ur kyrkan.

Hur mycket tid lade ni på att planera?

Vi började ett år i förväg med att titta på lokaler och fundera på hur vi ville ha det. På grund av pandemin stod vi inför många utmaningar som ständigt sköt upp det hela. I den meningen började vi inte riktigt med själva planeringen förrän vi pratade med Grønolen Fjellgard i slutet av februari, det vill säga cirka fyra månader före själva bröllopsdagen.

Bröllopsfesten

Middagen varade i flera timmar och var fylld av tårfyllda bröllopstal och många skratt och mycket musik. Ändå gjorde köket ett otroligt bra jobb med att servera smidigt och hålla den utsökta maten varm.

Efter middagen var det brudvals, där Petters bestman och Ingrids bästa vän spelade och sjöng. Efter att ha minglat och haft en bensträckare utomhus med en vacker solnedgång avslutade vi det officiella programmet med tårta, kakor, goda drinkar och ännu fler tal. Vi sjöng även en låt själva.

De som orkade dansade långt in på natten. Det var champagne, cigarrer och god stämning fram till soluppgången.

När vi träffade alla på Grønolen Fjellgard var bröllopsgästerna i extas redan från början. Detta var den första festen på över ett år!

Bruden och brudgummen

Bröllopsfotografen

Bröllopsfotograferingen skedde uppe i bergen, innan vi kördes i en kompis Porsche ner till festlokalen. Där välkomnade alla gäster oss med champagne, hurrarop och ”vågen”. Våra toastmasters var otroligt skickliga och roliga från första stund och skötte det hela väldigt proffisgt.

Var fick ni er inspiration till ert bröllop i fjällen?

Ingrid köpte alla bröllopstidningar som fanns och sökte mycket på nätet och sociala medier. Hon tittade mest på brudklänningar, smink och bröllopsfrisyr. Resten var egentligen resultatet av brainstorming och samarbete mellan oss.

Dessutom gav stilen sig själv när vi landade i vart vi skulle vara. För hur Grønolen är inrett är som hämtat från en folksaga. Det passade oss verkligen perfekt och bröllop i fjällen var verkligen vi!

Brudpar i skymningen efter bröllop i fjällen

Vad låg bröllopsbudgeten på?

Vi försökte först sätta en gräns på hundra tusen, men insåg snabbt att det var nästan omöjligt att ha ett bröllop med så många gäster – även på Beitostølen. Alla lokaler vi kollade på hamnade på ett eller annat sätt över detta. Vi försökte skära ner allt onödigt, oavsett om det berodde på kuvertpris, lokalhyra eller andra utgifter.

Även om vi räknade på att spara hela vägen och ta hjälp av vänner så hamnade vi nog på nästan det dubbla. Inklusive allt.

Hur många gäster hade ni?

74 gäster kom på vårt bröllop i fjällen.

Vad gjorde ni för att göra ert bröllop i fjällen speciellt?

Brudparet har stor passion för både det ”enkla”, goda, gammaldags norskan – med berg och fjordar – och samtidigt älskar vi riktig lyx och klass, som cigarr och champagne. Vi ville uttrycka detta genom att kombinera det vackra, heliga, men samtidigt det anspråkslösa och lite ”edge”.

Brudparet är båda artister och har många vänner i samma bransch. Det var viktigt för oss att ha massor av kreativa inslag och mycket musik som vi har en relation till. Tillsammans kände vi att detta skapade ett distinkt uttryck som var väldigt ”vi”.

Vi är båda artister och har många vänner i samma bransch. Det var viktigt för oss att ha massor av kreativa inslag och mycket musik som vi har en relation till. Tillsammans kände vi att detta skapade ett distinkt uttryck som var väldigt ”vi”.

Bruden och brudgummen

Vem av er tog störst del i planeringen?

Båda tog lika del. Vi pratade om allt och kom överens om alla detaljer innan beslut fattades.

Höll ni alltid med varandra?

Ibland var det lite svårt att bestämma vad vi skulle prioritera, till exempel när det gäller att spendera pengar och vilka gäster vi skulle bjuda . Samtidigt var vi aldrig riktigt oense med varandra utan behövde diskutera för att komma överens med oss själva. Det blev aldrig kast med tallrikar eller glas, hehe!

Blev bröllopet som ni hade tänkt er?

Nej. Det blev mycket bättre!!!

Bruden förbereder hår och makeup inför bröllopsdagen

Finns det något ni skulle göra annorlunda?

Nej. Vi känner att vi inte på något sätt skulle kunna göra det så bra igen, om vi försökte. Vi måste ha haft någon kraft uppifrån!

Hade vi haft möjlighet hade vi önskat mer tid när planeringen väl var igång. Men detta var bortom vår kontroll. För det första berodde det på pandemin, men dessutom började vi efter ett år som arbetslösa artister plötsligt få en massa uppdrag.

Samtidigt som Petter plötsligt blev inlagd på sjukhus med akut blindtarmsinflammation och Ingrid också fick genomgå en mindre operation. Och så gick också vår lilla katt bort. Vi fick extremt fullt upp mot slutet och mycket fixade vi på natten innan och på morgonen fram till bröllopet.

Detta rekommendera vi inte! Samtidigt visste vi att vi skulle ha mycket att göra i sista minuten, och när vi väl kom i mål föll allt på plats på ett helt fantastiskt sätt. Sen var det bara att njuta!

Dansade ni brudvals?

Självklart! Som dansare var det en av de stora höjdpunkterna för vår egen del. Vi valde ”At last” av Etta James, som vi båda instinktivt visste var rätt låt när vi hörde den en morgon under frukosten.

Brudens bästa vän sjöng och var ackompanjerade av brudgummens bestman. Efter brudvalen var vi tvungna att be dem spela låten igen utan att vi dansade, för den var så vacker.

Brudpar dansar brudvals vid bröllop i fjällen

Som dansare var brudvalsen en av de stora höjdpunkterna för vår egen del. Vi valde ”At last” av Etta James, som vi båda instinktivt visste var rätt låt när vi hörde den en morgon under frukosten.

Bruden och brudgummen

Hur hittade du din bröllopsklänning?

Ooooh, jag besökte så många ställen för att hitta drömklänningen! Först tre butiker med mina vänner, och till sist hittade jag faktiskt en klänning jag ville ha.

Jag tillbringade en timme på Bröllopsklänningen i Oslo , där jag hittade klänning som jag älskade. Jag ville inte ta av den igen, trots att jag från början inte ens ville prova den.

Det var verkligen något helt annat än vad jag letade efter, men alla började gråta när jag fick på mig den. Jag har hört detta från flera, att det slutgiltiga valet ofta är något annat än man hade trott. Därför rekommenderar jag blivande brudar att vara lite öppna och prova olika typer av bröllopsklänningar. Man vet verkligen aldrig vad som plötsligt kommer att kännas perfekt!

Bröllopskyss och såpbubblor vid bröllop i fjällen

Jag rekommenderar blivande brudar att vara lite öppna och prova olika typer av bröllopsklänningar. Man vet verkligen aldrig vad som plötsligt kommer att kännas perfekt!

Bruden

Gav ni varandra en morgongåva?

Brudgum: Jag trodde verkligen att detta var en gammaldags tradition som inte var så viktig, så jag tänkte faktiskt inte köpa något. Jag hade aldrig hört talas om det förut, tills jag läste i en av Ingrids bröllopstidningar. Jag fick så småningom panik och var tvungen att rådfråga mina bestmen.

Det var något som kunde förväntats, bekräftade dem som båda var gifta. Jag vill inte avslöja hur sent det var, men låt oss säga att jag slängde runt i sista minuten. Ändå tror jag faktiskt att jag hittade den perfekta presenten. Det var ett guldsmycke med en skyddsängel för att ta hand om oss båda under hela vårt äktenskap.

Brud: Jag hade faktiskt tänkt på det och varit och tittat på olika saker. Men så kom sista veckan där alla möjliga konstigheter hände, och då försvann det för mig. Så det gjorde lite ont när jag ändå fick något av Petter. Som plåster på såret köpte jag en ny parfym till Petter på flygplatsen när vi åkte på smekmånad, haha!

Brudpar på bröllop i fjällen

Att bjuda in alla vi ville till bröllopet gjorde det personligt på alla sätt. Dessutom fick vi mycket tid tillsammans – vilket i sin tur byggde ännu starkare band till alla.

Bruden och brudgummen

Vad är ni mest glad över efteråt som ni la stor vikt vid?

Vi är mycket glada över att vi valde att bjuda in så många, trots att vi var rädda för att budgeten skulle spricka. Dessutom är vi glada att vi tog hjälp av så många av våra vänner till olika uppgifter. Det gjorde bröllopet personligt på alla sätt. Och – vi spenderade mycket tid tillsammans – vilket i sin tur byggde ännu starkare band till alla.

Vi är också väldigt glada över att vi valde att ha ett bröllop i fjällen på Beitostølen. Det är lite borta från stan och ett ställe där alla kunde övernatta så att vi kunde förlänga festen och tiden med alla.

Brudpar med cigarr och champagne i fjällen

Åkte ni på smekmånad och i så fall var?

Efter ett lyckat bröllop på Beitostølen var det Sicilien som stod på tur! Det var första gången vi kunde resa på ett och ett halvt år på grund av pandemin så det var extra häftigt. Vi hade först bokat en resa till Menorca, men såg att Spanien blev rött precis innan vi skulle resa.

Vi förlorade väldigt mycket pengar på att bokaom resan, trots att vi hade köpt alla möjliga avbeställningsskydd om det som hände skulle hända. Tyvärr satte detta en rejäl skugga på stämningen, men när vi åkte var det glömt.

Första veckan bodde vi precis vid stranden och åkte på olika utflykter. Bland annat till Etna, en guidad ”Gudfadern”-tur, båt- och snorkeltur, allmän sightseeing men det blev också en hel del sol och bad. Andra veckan bodde vi i Taormina som var en fantastiskt romantisk liten stad.

Vi åt mycket god mat, drack massor av gott rött vin, rökte cigarrer och en av kvällarna spelade vi till och med en konsert för gästerna på vårt hotell. Denna plats rekommenderar vi starkt till alla som funderar på en smekmånad!

Om ni måste välja en present, vilken var då den bästa?

Vi ville inte ha några presenter, eftersom vi visste att gästerna redan lagt mycket pengar på att komma till Beitostølen och övernatta. Dessutom har vi redan mycket saker och lite utrymme, och skulle också spara på miljön utan ännu mer.

Vi satte dock upp ett konto för de som ändå ville ge oss något, där de eventuellt skulle kunna bidra till vår smekmånad. Det var detta som gjorde det möjligt för oss att resa till Sicilien, för annars hade vi aldrig haft råd.

Vi är därför otroligt glada att vi valde att göra på det sättet, då detta är den enda gåvan vi verkligen kan ta med oss hela livet. Står du inför sjukdom eller utmaningar kan du alltid se tillbaka på detta!

Eventyr bryllup i den norske fjellheimen

5 tips för kommande brudpar

  1. Det kan vara väldigt svårt att göra en gästlista. Det finns ofta många saker att ta hänsyn till, speciellt om man försöker begränsa sig. Bjud därför in de gäster som är viktiga för dig, och som du verkligen vill ha en relation med i framtiden.
  2. Välj ett ställe där den som vill kan välja att övernatta, gärna så långt bort från stan att gästerna väljer att stanna. Tiden före festen och frukosten dagen efter är verkligen något vi uppskattar i efterhand. Många blev ”barnfria” och många av våra vänner fick nya varaktiga bekantskaper. Detta gjorde upplevelsen bättre och mer bestående både för oss och alla gäster.
  3. Ta hjälp av vänner till det ni inte själva kan! Det är både trevligt och ekonomiskt. Har du vänner som kan sjunga, leka, fota, vara chaufför, göra hår och smink – och de känner för det – använd dem hellre än att anlita någon. För oss gjorde det allt mer personligt, samtidigt som våra vänner uppskattade att få hjälpa till.
  4. Välj toastmasters som är självsäkra och trivs i rollen! Gärna två som kan sporra varandra och samarbeta. De har en bytande roll hela kvällen och sätter till stor del stämningen. Våra var hysteriskt roliga, vilket gjorde allt enkelt och avslappnat från början till slut. Det är extra viktigt när många är nervösa och mycket kan gå fel!
  5. Välj en plats som inte är fyrkantig. Personalens service och flexibilitet är helt avgörande för hur festen blir. Personalen på Grønolen gick långt för att underlätta och leva upp till våra önskemål.

Vi är väldigt glada att vi valde att låta gästerna bidra till vår smekmånad, då detta är den enda gåvan vi verkligen kan ta med oss hela livet. Står du inför sjukdom eller utmaningar kan du alltid se tillbaka på detta!

Bruden och brudgummen

Endelig gift

Bröllopslistan

Klänningen och skorna: Sjöjungfruklänning från St Patrick Ainsa och silverskor från Bianca Di

Brudgummens klädsel: Farfars smoking från sitt eget bröllop 1944, sydd och anpassad på Bella skräddare i Oslo.

Hår och smink: Ida Bakkum – otroligt bra på både hår och smink. Kunde inte ha varit bättre och rekommenderar henne varmt!

Bröllopskoordinator: Bryllupshjelperen.no

Fotograf: Alvin Santos – barndomsvän till bruden, men också en otroligt skicklig och mångsidig fotograf. Vi kunde inte ha varit mer nöjda med våra bröllopsbilder. De blev ännu bättre än vi hade drömt om!!

Plats: Grønolen Fjellgard

Bröllopsmusik: Ingångsmusik från Askungen

Blommor: Lille Have Flower workshop på Nesodden

Tårta: Bröllopstårtan gjordes av Øyvind Grønolen som är konditor och kock. Vänner och familj bidrog med bullar och kakor.

Dekoration: Temashop.no, Partyking.no och blommor från Lille Have

Inbjudningar: Fotoknudsen

Ringar: Bjørklund

Bröllopsbil: Porsche Panamera

Placeringskort och liknande: Temashop.no

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: