Bröllop i Hardanger – En smekmånad i magisk miljö

Bröllop i Hardanger

Ett oväntat frieri vid en vacker utsiktsplats förvandlades till ett magiskt bröllop i Hardanger. Med ett bröllop som firades där romansen började blev detta Malene och Vegards drömdag. Informellt, lokalt, festligt och personligt. Låt dig inspireras!

Text: Redaktionen Foto: Karoline Rage

En sensommarkväll i lummiga Hardanger möttes Malene Steiestøl och Vegard Sandven för första gången. Året var 2015 och efter sex månader i en romantisk virvelvind var paret så förälskade att de bestämde sig för att flytta ihop.

En typisk höstmorgon, fyra år senare kom frieriet. Liksom de två vandringsfantaster de är hade Vegard bestämt sig för att ta en paus på en vacker utsiktsplats under fjällvandringen. Malene, som inte är särskilt förtjust i överraskningar, blev väldigt tagen på sängen av frieriet – och detta dokumenterat av deras vän och fotograf som låg i buskarna och fångade ögonblicket.

Vilken typ av bröllop ville ni ha?

Vi har länge romantiserat tanken på att samla många viktiga människor i våra liv och fira att vi hittat varandra. Visionen var hela tiden att det skulle handla om att samlas och fira kärleken, och att detta skulle ske i Hardanger där Vegard kommer ifrån. Nyckelord var informellt, lokalt, festligt och intimt.

Bröllop i Hardanger frieri

Fotograf Elias Engevik.

Berätta om själva bröllopet?

Vi ville skämma bort de viktigaste människorna i våra liv, och valde därför att hyra Eikeneset Herrgård hela helgen. Det fanns 7 sviter där vi och våra nära och kära bodde där hela helgen. Det var vackert väder och varmt i vattnet, så detta var det perfekta hotellet precis vid havet.

Bröllop i Hardanger

Själva bröllopsdagen valde vi att dela upp, så att vi fick med lite av varje. Vi hade öppet bröllop för alla kl 12:00 i Strandebarms kyrka, följt av en liten mottagning och middag för 30 gäster på Eikeneset Herrgård.

Klockan 18:00 kom ytterligare 55 gäster till sommarfesten på Kinck Gården som också ligger i Strandebarm. Vi presenterade våra gäster för varandra genom att skriva en liten text om alla, samtidigt som de gick en catwalk framför de andra gästerna, och så fick vi ihop alla 85 gäster till en stor grupp.

Ett fullsatt dansgolv i Hardanger

Festen bjöd på många höjdpunkter som en mysig träkoja där man kunde klättra upp och ta ett glas tillsammans, tårtceremoni med stor tårta för 85 personer, salutkanon, korvstånd och fyrverkerier.

Inte minst hade vi en DJ som gjorde det till en vild fest och ett dansgolv som aldrig var tomt. Det var så mycket dansglädje på vårt bröllop i Hardanger att vi var oroliga för golvet i ladan.

Champagne-fontän på bröllop

Hur mycket tid lade ni ner på att planera ert bröllop i Hardanger?

Malene och Vegard förlovade sig 2019 och la två år av att njuta av planeringen. Vi bokade lokalerna tidigt, och de satte ramarna för vidare planering och visionen för bröllopet. Vi valde till exempel lokaler som lämpade sig för alla slags väder, vilket befriade oss från mycket stress kring väderförhållanden vi inte kunde kontrollera själva.

Var fick ni er inspiration ifrån?

Vi var bland de första av våra vänner som gifte sig, så vi visste att många av våra gäster inte varit på bröllop tidigare. Det gjorde det extra motiverande att vara kreativ och hitta lösningar som var personliga.

Mycket av vår inspiration kom från nordiska bröllop som vi hittade via nordiska bröllopsfotografer på Instagram. Dessutom använde vi själva Hardanger som inspiration, och hade bröllopsfesten i en äppelträdgård, plockade upp 20 kg körsbär som gästerna kunde njuta av på festen och obegränsad tillgång till hemgjord äppelcider från gården till Vegard.

Vi fick verkligen njuta av firandet på en herrgård vi kunde bo på hela helgen och en innergård med trädgårdsfest bland äppelträd.

Brudpar
Bröllopspar i fin natur i Hardanger

Vad gjorde ni för att göra bröllopet speciellt?

Vi bestämde oss för att vara i Strandebarm i Hardanger, då det fanns många unika lokaler där. En vacker kyrka, en herrgård vi kunde bo på hela helgen och en stor innergård med trädgårdsfest bland äppelträd, samt inne i ladugården.

Vi använde bara lokala aktörer som var riktiga entusiaster och tyckte att det var kul, och alla lokaler gjorde att vi kunde göra saker själva. Allt blev väldigt personligt. En sak som många pratade om efteråt var träkojan där vi bjöd på gott att dricka. Detta blev en populär och rolig attraktion som ingen hade sett förut.

Hur stor budget hade ni för ert bröllop i Hardanger

Budgeten var 100 000 NOK, och vi använde de 2 åren av förlovningen till att spara till bröllopet . Malene jobbar som gymnasielärare och Vegard studerar arbetsterapi, men eftersom vi hade gott om tid att spara klarade vi vårt mål utan proble. Vi gick 20 000 över budget, men det gjorde inget och var definitivt värt det.

Hur många gäster hade ni?

Vi var cirka 85 gäster totalt. Öppet bröllop, privat middag med 30 gäster och sedan fest med 85 gäster totalt.

Vi är stolta och imponerade över hur glada och lugna vi var under dagen. I våra ögon var det helt perfekt.

Brudpar

Vem av er tog störst del i planeringen?

Vi var båda överens om ramarna och visionen och njöt av att planera vårt bröllop tillsammans. Men det var Malene och brudtärnan Elisabeth som stod för de största delarna av planeringen på detaljnivå. Elisabeth är inte bara en bästa vän utan har erfarenhet av evenemangsplanering och var därför en fantastisk resurs.

Var ni överens i planeringen?

Vi var för det mesta överens, men det var en sak vi hade olika syn på, nämligen att vara generösa. Vegard tyckte att vara generös innebar att bjuda in så många som möjligt medan Malene ville ha en kortare gästlista så att vi kunde skämma bort gästerna med uppmärksamhet och fler inslag i bröllopet. Vi träffades på mitten.

Blev bröllopet som ni hade tänkt er?

Trots att brudgummen hade gips på högerarmen blev det bättre än vi hade föreställt oss! Många saker kan man inte kontrollera, men som tur var gick allt smidigt. Element som olyckor, vädret och pandemin är inget vi kunde kontrollera. Vi är stolta och imponerade över hur glada och lugna vi var under dagen. I våra ögon var det helt perfekt.

Brudpar skär en bit av bröllopstårtan

Finns det något ni skulle göra annorlunda?

Fotografering! Vi hade heldagsfotografering och en mycket skicklig fotograf, och vi var väldigt nöjda med detta. Men vi hade också 1 timmes fotografering efter vigseln och 1 timme efter middagen. Det var inte kul att gå bort från gästerna och firandet för att ta bilder på olika platser, för det var två pauser på dagen som vi faktiskt kunde ta vilken annan dag som helst.

Om vi kunde resa tillbaka i tiden skulle vi behålla heldagsfotograferingen, men ta porträttbilder en annan dag och njuta av hela dagen med våra gäster.

Vad är ni mest glad över efteråt som ni la stor vikt vid?

Vi är otroligt nöjda med sättet vi organiserade bröllopet så att vi fick prioritera alla människor vi älskar. Det viktigaste för oss var att fira kärleken med dem vi bryr oss om, och vi uppnådde detta genom att dela speciella stunder med de närmaste och skapar tidernas fest med vänner och släktingar. Med andra ord, vi älskade vårt upplägg!

Dansade ni brudvals? Till vilken låt?

Ja, vi dansade brudvals ganska informellt och utan koreografi till Harry Styles – Watermelon Sugar. Det här är en låt som betyder skön feeling och sommar för oss, och gästerna sjöng med medan vi dansade.

Läs också: Låttips till brudvalsen

Det viktigaste för oss var att fira kärleken med dem vi bryr oss om och dela speciella stunder med de människor vi älskar.

Hur hittade du bröllopsklänningen?

Det här var svårt! Budgetvänliga bröllopsklänningar som dessutom är moderna var svåra att hitta i Västnorge och från första stund hade jag koll på klänningarna från By Malina Bridal. De fanns bara hos tre återförsäljare i Norge och alla låg långt borta.

Så den första och enda brudklänningsprovningen var en timme i en butik i Bergen, vilket resulterade i ett hastigt val av klänning. Klänningen var en väldigt typisk och romantisk brudklänning med mycket tyll, urringning och spets.

Drömlik och modern

När Vegard fick se klänningen för första gången såg han på hennes kroppsspråk att detta inte var rätt för Malene, även om klänningen i sig var vacker. Här var det värt att ha en bästa vän som försäkrade mig om att det är tillåtet att ändra uppfattning och leta vidare även om man har gjort ett val.

Några dagar senare kom drömklänningen från By Malina Bridal på posten och passade perfekt till både mig och bröllopet. Den var somrigt, modern och jag kände mig både vacker och bekväm.

Brud och brudgum i Hardanger

Gav ni varandra en morgongåva?

Nej, vi sov hellre tillsammans på natten innan bröllopet, och åt en härligt frukost tillsammans i bröllopssviten.

Åkte ni på smekmånad och i så fall var?

Vi valde att dela upp smekmånaden i många små resor. Direkt efter bröllopet reste vi till Solstrand Hotel på Os. Senare på sommaren reste vi till Voss och bodde i en ministuga.

I höstas reste vi till Kragerø Resort för en helg, och i november reste vi till Köpenhamn. 2022 har vi planer på ännu fler resor tillsammans, eftersom vi älskar att resa både i Norge och världen.

Om ni måste välja ut en present ni fick på bröllopet, vilken var den bästa presenten?

Vi fick ett dubbelt liggunderlag från Exped vilket var en väldigt kreativ present som passade oss väldigt bra!

Et romantisk Hardanger bryllup

5 tips för kommande brudpar

  1. Lita på er magkänsla! Många av de val vi gjorde som mötte mest motstånd från andra blev de största framgångsfaktorerna på vårt bröllop. Till exempel öppen korvbar hela kvällen istället för bara till nattmat, ett riktigt champagnetorn och bara EN bröllopstårta istället för en tårtbuffé.
  2. Hitta en brudtärna som gärna vill engagera sig i bröllopsplaneringen. Då blir det mycket roligare, och din partner får lite paus från element som han inte tycker är lika spännande som blommor, hår och smink.
  3. Ta dina bröllopsbilder en annan dag och fokusera enbart på att njuta av din bröllopsdag.
  4. Överdriv inte valen av smink, hår och klänning. Det var härligt att se ut som sig själv och känna mig bekväm.
  5. Hitta lokala aktörer att arbeta med. Det finns många av dessa i Norge om du letar, och det gör bröllopsplaneringen meningsfull och motiverande. Dessutom stöttas lokala hjältar, vilket är viktigt för att utbudet ska finnas där.
Brudpar omfamnar varandra

Bröllopslistan

Klänningen och skorna: Flora Gown från By Malina Bridal. Skor från & Other Stories.

Brudtärnor : Klänningar i färgen ljus oliv från Whitestory.

Brudgummens outfit: Hardangerbunad från Bunadsbua i Øystese. Smoking från These Glory Days, köpt på Volt.

Hår och smink: Jag gjorde det själv.

Fotograf: Karoline Rage.

Platser : Strandebarms kyrka, Eikeneset herrgård och Kinck Gården i Strandebarm

Låt i kyrka:
Viva La Vida – Coldplay.

Vokalist i kyrkan:
Artisten Elisabeth som sjöng ”Love you like that – Dagny” och ”If it aint you – Alicia Keys.”

Ringar: Vigselringar från Thune.

Transport: Vi beställde en buss till gästerna från Tide och brudparets transport var Malenes pappa som hade en snygg bil.

Dekor

Blommor: Har gjort brudbuketten själv med blommor från Mester Grønn och prästkragar från barndomshemmet.

Tårtor: Vi hade en stor bröllopstårta från Annas Kakeri på Sotra.

Dekoration: Vi köpte diverse dekor från Søstrene Grene som vi hängde upp i träd, ljusslingor från Clas Ohlson och gjorde olika skyltar av drivved från stranden. Annars använde vi växter och blommor.

Inbjudningar: Optimalprint + foto från uppvaktningen.

Bordskort och liknande: Vi beställde bordskort från Inwhiite .

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: