Bröllop på tight budget? Så uppfyller du drömmen om ett magiskt bröllop

Bröllop på budget

Planerar du bröllop med en mindre budget? - Då har du kommit till rätt plats. Jag heter Nina Andersen och är bröllopsplanerare på Project Wedding, och här ger jag mina bästa tips, tricks och råd om du har en tight budget för ditt bröllop. Utan att ni behöver kompromissa alltför mycket på era drömmar.

Text: Nina Andersen Foto: Banner: Jacob Owens, Unsplash. Canva och Getty Images
Annons
AoB_Instagram_Artikkel_og_Kategori

När budgeten inte matchar drömmarna

Först och främst, stort grattis till förlovningen!

Du har säkert redan knåpat ihop vackra idéer kring ditt drömbröllop. Kanske har du gjort en egen bröllopstavla på Pinterest, med inspirationsbilder på vad du drömmer om. Drömmen, som verkar avlägsen då din budget är för knapp för att kunna fylla dagen med allt du önskar dig.

Du är inte ensam, kära du.

Varje månad ber hundratals brudpar om råd för att hitta budgetvänliga alternativ till bröllopet. Den listan är allt annat än kort.

Men här får du hjälpen som du behöver!

Naturligt och vackert med en brudbukett från det fria - bra tips för bröllop på en budget

Naturligt och vackert med en handplockad blombukett

Dagen innan kan du plocka blommor och göra det till en trevlig aktivitet tillsammans med dina brudtärnor. Håll ihop blommorna med händerna och knyt en rosett med sidenband. Eller välj en lite mer bohemisk stil med grov hampatråd.

Bröllop på en tight budget

Självklart vill du att din bröllopsdag ska bli allt du har drömt om. Med en mindre budget handlar det om att organisera tankarna, sakerna, listorna och hundralapparna. Och att göra bra research inför varje köp, samt att tänka lekfullt och kreativt.

Blommor till bröllop

På Instagram och Pinterest är det lätt att drömma sig bort i överdådiga blomsterbågar, stora rosenväggar och vackra dekorationer. Men blommor finns också vilda runt hörnet.

 • Röd klöver
 • Lupiner
 • Rosa och vit rölleka
 • Penséer
 • Fjällbrud
 • Ängsbräsma

Listan är lång och det råder ingen tvekan om att du kan fylla ett helt rum med egenblockade blommor utan kostnad – och därmed spara många tusenlappar. Smart tips för bröllop med en mindre budget!

Googla på vilda blommor för att ta reda på var de växer och när på året de står i full blom. Du kan också besöka Naturvårdsverket där du hittar mycket information om blommor du kan plocka i Sverige, och även vilka du kan plocka och använda som dekoration och garnering på mat, kakor och i dryck.

OBS: När jag planerade med en tight budget för ett bröllop i juli 2014 gjorde jag alla bordsdekorationer med vilda blommor som jag också plockade själv. Med sax och flera 10-litershinkar fick jag med mig många vackra blommor och mycket annat frodigt och grönt. Borden var vackra, med ett vilt och färgglatt uttryck. Men när jag kom till rummet tidigt nästa morgon fick jag en överraskning …

Små svarta djur kröp på dukarna – djur jag hade tagit in i rummet med blommorna.

Jag löste enkelt problemet med hårspray och klädrulle, men om du väljer den här varianten – se över blommorna, spraya dem med lite hårspray och skaka dem ordentligt innan du lägger dem på borden!

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Blombåge från naturen – ett smart tips för en liten budget

För att göra blombågar och större dekorationer kan du använda grenar med mycket löv och kombinera med några stora blommor och några mindre.

Själva valvet kan du antingen snida själv med en gren, hyra på nätet eller helt enkelt sätta ihop 3 medelstora till smala trädstammar, som du ser på bilden ovan. Med vilda blommor och små träd, ståltråd, hampatråd, sax, tång och en rejäl dos kreativitet kommer du en bra bit på väg mot blomsterdrömmen och en slående blomsterbåge.

Läs också: Romantisk dekoration för ett bohemiskt bröllop

Blommor från de största blomsterkedjorna

Om din budget ändå tillåter köpta blommor kan du spara lite genom att gå till någon av de större blomsterkedjorna. Du kan t.ex. beställa knippen av de blommor du vill ha och själv sätta ihop till vackra bordsdekorationer. Tänk på att det inte behöver vara ett tjugotal blommor i varje bukett för att det ska bli vackert – ibland räcker det med 3-4 blommor och gröna blad.

På Pinterest hittar du många bra DIY-tips.

Levande musik när du har en tight budget för ditt bröllop

Vad är ett bröllop utan musik? Musik sätter ramarna runt dagen och dess timmar och minuter. Vissa minuter är väldigt romantiska, cocktailstämningen är lite mer tillbakalutad, medan andra minuter handlar om sång för full hals och klackarna i taket.

Jag är själv ett stort fan av livemusik till bröllopet, gärna hela dagen, men väljer man de största partybanden kan det snabbt bli dyrt.

Hur kan man då få levande musik när det finns en mindre budget till bröllopet?

Finns det några nya unga talanger på den lokala musikskolan? Förmodligen! Ägna lite tid åt att gräva fram dem. De kan ge lika hög gåshudsfaktor och feststämning som mer etablerade artister.

José Ramón Casás & projektledare och bröllopskoordinator Nina Andersen

Nina Andersen

Kontakta den lokala musikskolan och fråga var du kan lyssna in eleverna. Kanske har de en egen webbsida eller en YouTube-kanal. Detta kan verkligen hjälpa till att hålla din bröllopsbudget nere.

Annars är förstås Spotify varje brudpars bästa vän, men det gäller att se till att ha ett premiumkonto. Reklampauser kan lätt ta död på stämningen.

För cocktails och snittar efter bröllopet har jag en favoritlista som jag har använt på otaliga bröllop – den sätter stämningen och inbjuder till mingel på ett stilfullt och coolt sätt. Kolla in den spellistan ”Rat Pack” på Spotify.

Spotify

By loading the content, you agree to Spotify's privacy policy.
Learn more

Load content

Lokal DJ

Det kan snabbt bli dyrt med levande busik, och med Spotify är det lätt att det blir för många ”DJ:s” som vill styra musiken. Här rekommenderar jag faktiskt att avsätta lite pengar i din budget till bröllopet för en DJ, men gör research i din närmiljö också. Det kan finnas relativt nyetablerade DJ:s, men skickliga som inte kostar skjortan.

Läs också: Musiken på festen från budget till lyx

Brudklänning på en mindre budget

Med hashtaggen #weddingdressinspo kan du scrolla och förlora dig i timmar på Instagram.

Det finns otroligt många vackra, och inte minst annorlunda, brudklänningar. Ta skärmdumpar av dem du gillar, oavsett om det är Vera Wang eller Jenny Packham – no worries. De flesta exklusiva bröllopsklänningar finns i billigare varianter eller med nästan identiska mönster på landets brudklänningssalonger om du ska hyra bröllopsklänning.

Ta med inspirationsbilder till provningen, så är jag ganska säker på att din lokala butik kan ge dig bra alternativ som inte ligger långt från drömklänningen.

Second hand bröllopsklänning när du har en tight budget för ditt bröllop

Second hand-bröllopsklänning

Är det så att bröllopsbudgeten pressar på? Misströsta inte och ta en runda på nätet och leta efter second hand.

Second hand är verkligen bra när du har en mindre budget till ditt bröllop. Jag rekommenderar att alltid prova en second hand-brudklänning först, och se till att den inte har exempelvis rödvinsfläckar som inte går bort.

I regel är second hand-klänningar jättefina och bara använda en gång. Men skulle det finnas några små fläckar, blir den som ny igen efter ett besök på kemtvätten. Återanvändning och hållbarhet är också en väldigt bra sak att fokusera på. En second hand-brudklänning är en win-win, både för plånboken och miljön!

Inredning till bröllop på en budget

När vi ändå pratar hållbart vill jag slå ett extra slag för miljön även när det kommer till bröllopsdekorationer. Använd bröllopsforum och kanske Marketplace för att hitta de produkter du letar efter. Med största sannolikhet är ni inte det första paret som använt lyktor, servetter, fotorekvisita och girlanger i precis de färger och stilar ni är ute efter. Kom ihåg att sakerna sannolikt bara använts en gång och är som nya!

Tips:

 • Leta på loppisar och second hand-butiker. Här kan du hitta otroligt mycket fina saker, såsom ljusstakar, glas och små vaser för egenblockade blommor. De kostar ofta inte mer än 5 – 10 kr.
 • Spara på syltburkar, andra glasburkar och glasflaskor – dessa kan bli festliga med lite garn, hampatråd, sidenband och/eller sprayfärg.
 • Istället för namnkort, köp klädnypor i trä. Skriv gästens namn på klädnypan och fäst den snyggt på servetten med en liten blomma emellan. Det blir läckert!
 • Vill du hänga upp runda blomringar? Gå till en leksaksaffär och köp ett par rockringar och en ask sprayfärg i önskad färg. Fäst blommor, löv och grenar med garn och ståltråd och häng upp med fiskelina.

Ta dig tid och surfa på nätet efter bröllopsinredning – second hand. Det är lätt att göra impulsköp eller ramla över erbjudanden som först verkar bra – men ignorera dem, använd ditt omdöme och planera dina inköp! Detta kan spara mycket pengar och förhindra onödiga köp.

Gör en prioriteringslista och se till att först köpa det som är viktigast för dig, så att du får dekorationen som du faktiskt vill ha och kan använda igen.

Läs även min tidigare artikel: Hur du blir en bra bröllopskoordinator för ditt eget bröllop

Trycksaker

Här kan det finnas mycket pengar att spara. Jag arbetar med duktiga designers och företag inom detta område. De levererar fantastiska, skräddarsydda produkter. Men det här passar inte för de snävaste budgetarna – då skulle jag definitivt rekommendera trycksaker från Foto Knudsen.

De har fantastiska paket som är lätta att designa själv. På så sätt kan du se till att alla trycksaker till bröllopet har samma stil och det uttryck du vill ha. Jag vet att många faller i scrapbook-fällan – för er som brukar göra sådana och vet vad det handlar om, kör på. Men scrapbooking kan vara väldigt tidskrävande. Det är inte heller gratis.

Ett annat tips, om du har öga för design, är att ta en titt på Canva.com. Här kan du tillverka och designa alla trycksaker själv. Sedan köper du papper av fin kvalitet, och skriver ut på ett tryckeri eller på skrivare hemma.

Det viktigaste tipset för att skapa drömbröllopet med en liten budget är enkelt. Låt din kreativitet blomstra! Använd Instagram och Pinterest och sök efter:

 • DIY bröllop
 • Budgetbröllop
 • Bröllopshack
 • DIY bröllopsinredning

Där hittar du många tips för just det du letar efter.

Du kan också bjuda hem dina vänner till en liten bröllopsworkshop för att komma igång. Även om du inte är särskilt kreativ själv är jag säker på att du har en eller två i kompisgänget som kan hjälpa till och komma med bra idéer för drömbröllop på en budget.

Lycka till!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: