Bröllopstårta och pris: Så hittar du den bästa lösningen

bröllopstårta och pris

Har du funderat på ett modernt och prisvärt cupcake-torn istället för en klassisk gräddtårta? Bröllopstårta och pris är ett klurigt ämne. Vi har därför pratat med Ragnhild Gaarde och Sunniva Thorisdottir bakom Soulcake, och konditorn Sverre Sæthre.

Text: Stine Ravneberget Foto: Ladurée och Charlotte Christensen

Bröllopstårta med älskvärt pris

Det finns många minnesvärda höjdpunkter under din bröllopsdag. Men att skära upp en bröllopstårta tillsammans och kanske ge varandra första smakbiten– romantiskt eller ironiskt – är kanske ett av dom bästa minnena man kan få från dagen.

Då är det viktigt att ni har valt en bröllopstårta som ni båda älskar. Och allra helst till ett lika älskvärt pris. För ingenting ger en sämre eftersmak än att ha sprängt budgeten totalt. Eller att ha räknat fel på storleken av tårtan. Eller att ha glömt allergier.

Här tipsar experterna om tårtränder och tårtor för olika budgetar.

Bröllopstårta med kokos och choklad

Bröllopstårta med kokos och choklad. Foto: Sverre Sætre Konditori

Olika alternativ för bröllopstårta och pris

– Det är i stort sett fortfarande klassiska tårtor som gäller i  ljusa färger. Smakmässigt har det heller inte skett några större förändringar, däremot ser vi färgjusteringar från år till år, säger Sverre Sætre. För några år sedan var det korall som gällde, förra året var det gröna toner och metallic i dekorationen.

– Traditionellt har man använt mycket frukt, bär och ätbara blommor, som ändå inte är vanliga att äta, som till exempel rosor. Nu ser vi en ännu större dragning åt ätbara blommor och då ofta i flera färger.

Sverre Sætre Konditori i Briskeby, Oslo, har gjort bröllopstårtor i 15 år. Konditoriet erbjuder tre olika tårtalternativ i olika prisklasser.

– Första alternativet är en lite billigare tårta – inte vad gäller smak utan med mindre dekoration. Kanske du vill hålla nere kostnaden eller rentav tycker att tårtor är finare utan så mycket dekoration. Alternativ två tillåter mer utsmyckning, färger och anpassningar. 80 procent av våra kunder väljer det alternativet.

Alternativ tre är för dig som vill ha väldigt speciella saker, som till exempel skräddarsydda dekorationer, blommor eller stativ.

Möjligt att göra en anpassad bröllopstårta för just er

Sætre berättar att brudpar ofta har tydliga åsikter om vad de vill ha när det kommer till bröllopstårta och pris. Konditoriet gör också väldigt gärna kundunika anpassningar.

– Du väljer mat, bordsdekorationer, brudklänning och liknande utifrån vad du vill ha. Då ska du även kunna vara med och skräddarsy tårtan. Vi vill inte att det ska behöva vara en färdig standardiserad tårta.

Vilket pris brukar brudparen betala för bröllopstårtan?

– Har ni ett bröllop med 100 personer brukar det landa på 7 000 till 9 000 kronor. Många vill också ha en extra smakbit, som en liten chokladask eller makroner till gästerna. Jag skulle tro att dom flesta brudpar kan lägga runt 100 kronor per person på en bröllopstårta.

Du väljer mat, bordsdekorationer, klänning och liknande utifrån vad du vill ha. Då ska du även kunna vara med och skräddarsy tårtan.

— Sverre Sætre

Viktigt att tänka på allergier

En tårta är inte bara en tårta. Det kan vara bra att tänka på när det kommer till bröllopstårta och pris – och inte minst små detaljer.

– Dekorationer, extra tårtor, allergier, frakt av bröllopstårtan och liknande tar konditoriet väldigt väl hand om, säger Sverre.

På hans konditori brukar dom ha ett möte med brudparet. Då smakar dom på olika tårtor, tittar på dekorationer och utseenden och pratar om bland annat allergier.

Sverre Sætre delar med sig om sina erfarenheter kring bröllopstårta och pris

– Känner man till allergier hos brudpar, föräldrar och bestmen/tärnor är det lättare att anpassa tårtan i förväg. Du behöver inte göra en hel tårta som är allergivänlig. Har du laktosallergi och väljer en bröllopstårta i fem våningar kan till exempel en våning vara på laktosfri mjölk eller havremjölk.

Det är en bra idé att ha en extra tårta ifall några oförutsedda allergier skulle uppstå. Eller ett par portioner som är gluten- laktos- och/eller nötfria, tycker han.

– Frakt är också viktigt. Vem hämtar tårtan och hur? Finns det ett kylutrymme i festlokalen och finns det utrymme i bilen som ska transportera tårtan eller är bilen kanske redan full av människor och hundar?

Vi har en rätt lång checklista med sådana detaljer som vi tänker ut i förväg, så att brudparet kan njuta av dagen och kvällen.

Att ha en extra tårta ifall det skulle uppstå några oförutsedda allergier, kan vara en bra idé.

— Sverre Sætre

Hur påverkade pandemin tårttrenderna?

– När dom började öppna upp för mindre bröllop i somras såg vi små bröllopstårtor för 20 och 50 personer. Vi har även sett en växande tendens att folk vill ha portionstårtor, så att dom slipper skära upp kakan själva av smittoskäl.

– Brudpar får sedan en symbolisk tårta på 18 centimeter som dom får skära upp enligt traditionen. Sedan delar servitörerna ut portionstårtor till gästerna från en vagn, så att gästerna inte rör sig i lokalen.

Instagramvänlig bröllopstårta

Soulcake säljer tårtor och cupcakes via Instagram och i sin butik på Grünerløkka i Oslo.

– Vårt koncept är att göra tårtor som toppar varje fest, och inte minst smakar lika gott som den ser ut. Vi älskar att rita nya mönster och jobbar bokstavligen dag och natt för att göra dom finaste tårtorna, säger Ragnhild Gaarde och Sunniva Thorisdottir.

Soulcakes Instagram-konto är fullt av vackra tårtor i regnbågens alla färger. Kontot har över 17 000 följare. Tårtorna är så fina att man nästan inte vill att äta och med det ”förstöra” dom.

Soulcake använder äkta 24 karats guld i sina tårtor. Foto: Soulcake

Vilka är de trendigaste och mest Instagram-gillade bröllopstårtorna?

– Det måste vara den vita eller ljusgråa tårtan känd som «Betong» med en lätt konsistens, guldflingor och blommor i olika toner. Pricken över i:et är ofta en ”cake topper” med något lite mer originellt och roligt än bara ”mr & mrs”.

Dom säger att dom fortfarande får många förfrågningar om vita och mer klassiska bröllopstårtor.

– Gärna med ätbart guld och blommor! Ett mycket bra val, eftersom det ser helt magiskt ut på både en och fyra våningar.

Populärt med cupcake-torn

– Vi får även allt fler önskemål om mindre bröllopstårtor, och redan innan coronapandemin bröt ut. Cupcake-torn med en liten tårta på toppen är också populära. Annars tycker vi att det är väldigt roligt när vi får frågor om lite olika sorters tårtor och med mycket färger eller olika texturer, säger Gaarde och Thorisdottir.

Vad styr bröllopstårtans pris enligt er?

– Priserna varierar beroende på till exempel vilken sorts dekor som ska vara på tårtan. Det finns utgångspriser för alla storlekar, men vilka smaker du väljer har inget med priset att göra.

Men en sak får alltid pris att gå upp på bröllopstårta:

– Ätbart guld kostar mycket, eftersom det faktiskt är äkta 24 karats guld.

Marmorerad bröllopstårta på bord

Marmorerade bröllopstårtor och cupcake-torn är populära val. Foto: James Richardson

Ätbart guld kostar mycket, då det faktiskt är äkta 24 karats guld

— Gaarde och Thorisdottir

Cupcake-torn, bröllopstårta och pris

Dom säger att ett cupcake-torn är ett billigare alternativ till en bröllopstårta på tre till fyra våningar. Det är också väldigt lätt att äta, utöver att det är corona-vänligt.

Priset på en bröllopstårta kan dock variera.

– Just nu är allt specialtillverkat. Men priserna kan börja på 1 200 kronor för cupcakes och från 2 000 kronor på tårtor – upp till ganska mycket mer. Vi hjälper kunden att hitta sin drömtårta utifrån sin budget.

Corona har drabbat i stort sett alla branscher, inklusive tårtindustrin. Gaarde och Thorisdottir bekräftar en stor nedgång när pandemin bröt ut.

SoulCakes Sunniva Thorisdottir och Ragnhild Gaarde

Sunniva Thorisdottir och Ragnhild Gaarde på SoulCake. Foto: Charlotte Christensen.

– Men det tog inte lång tid innan folk började beställa igen. Vi tror att tårta kanske var ett litet plåster på såret för alla dom som inte fick fira ordentligt, säger domoch fortsätter;

– Många vill ha ett litet bröllop ändå. Sedan beställer kunderna antingen små tårtor, eller lite större och fryser in resten. Allt som allt har vi haft mycket tur i det hela. Vi har klarat oss helskinnade, tack vare många trevliga kunder.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: