Bröllopstal till dotter, son, syster, bror eller vän

Bröllopstal till dotter, son, syster, bror eller vän

Här är tips för dig som ska hålla bröllopstal till dotter, son eller någon annan som står dig nära. Det är viktigt att komma ihåg att det skiljer sig vad som är lämpligt beroende på vad du har för relation till brudparet.

Känner du dig osäker? Då ska vi reda ut vad som gäller för bröllopstal utifrån vilken relation du har till bruden och brudgummen.

Text: Redaktionen Foto: Unsplash

Det finns många bra generella tips för dig som ska hålla bröllopstal, men det kan vara bra om du anpassar talet utifrån din relation till brudparet. Om du till exempel håller ett bröllopstal till din dotter eller om det är din bror som gifter sig.

Bröllopstal till dotter eller son

Som förälder till brudparet är det lätt att känna förväntan på ett ett finstämt och känslosamt bröllopstal till din dotter eller son. Ta det lugnt och blanda gärna med inslag av humor till en viss grad.

I bröllopstal till dotter eller son kan du gärna berätta anekdoter från uppväxten och hylla ditt barns fina person. Se även till att inkludera dotterns eller sonens nyblivne partner. Här bör du framföra att hen är ”välkommen in i familjen”.

Tänk på att i ditt bröllopstal påminna om vem du är i sammanhanget, men utan längre motivering till varför du fattat pennan och formulerat ett tal.

Bröllopstal till en vän

Som vän har du stort utrymme att bjuda på humor, sarkasm och ironi, men var välj med eftertanke. Ingen är intresserad av att se bruden eller brudgummen skruva på sig och bli obekväma, vilket heller inte är meningen med ett bröllopstal.

Det är alltid passande att lyfta fram din nu nyblivna gifta vän genom att berätta om anekdoter från er vänskapsrelation. Du behöver också tänka på balansen mellan att ge en vänskaplig kärleksförklaring och att bjuda på roliga historier om dig och din vän.

Och vill du satsa på det sistnämnda? Se då till att inkludera publiken i historierna. Att enbart rabbla interna historier och minnen är ett garanterat sömnpiller.

Bröllopstal till dotter

Tal till varandra

Efter det att Prins Daniel höll ett mycket rörande tal till Kronprinsessan Victoria har bröllopstal till varandra blivit allt vanligare. Vad ska man tänka på inför ett sådant tal?

Först och främst har du i ett sådant bröllopstal ett stort utrymme att vända dig just till din partner. Det är ändå eran dag och du behöver inte vända dig i berättande form till åhörarna lika mycket som övriga talare på bröllopet bör göra.

Brudparets tal till varandra blir ofta en höjdpunkt och många gånger lika känslofullt som en förälders bröllopstal till dotter eller son.

Bröllopstal till syster eller bror

När det gäller bröllopstal till ett syskon har du här lite annat att tänka på. Det är inte säkert att andra gäster vet vem du är och en presentation av dig själv är här på sin plats.

Därefter får du gärna, i berättande form för bröllopsgästerna berätta om ditt syskon, er relation, eller lyfta det blivande brudparet på något sätt.

Som syskon har du i regel större utrymme än för en förälder vid bröllopstal till dotter eller son, att vara humoristisk och ironisk. Men det bör för den sakens skull inte bli någon ”Roast på Berns”. Satsa snarare på lite roliga anekdoter som fler kan känna igen sig i.

Tal till en släkting

Är du släkt med bruden eller brudgummen och vill hålla tal till dem bör du tänka på följande. Antagligen har det redan framförts många tal innan det är dags för din tur, så om någon bör tänka på talets längd så är det kanske du.

Som regel bör du även berätta varför just du har ställt dig upp för att hålla tal. Annars kan det bli lite märkligt eller få andra släktingar att fundera på om inte också dom borde tala.

Är det till exempel så att du som faster mer eller mindre har uppfostrat brudgummen, ja då lyfter du givetvis fram det så att alla förstår varför just du har tagit ordet.

Therese Kilander ger idéer och exempel på bröllopstal

Skrivkramp? Har du svårt att sy ihop det hela och vill få ytter­ligare tips eller hjälp? Få flera goda taltips av retorikexpert Therese Kilander här och här.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: