Bröllop och mode – 1900-talets trender

Bröllop och mode genom tiderna

En guide till bröllop och mode genom ett århundrade av krigsdrabbade tider, lyxiga sagobröllop och barfota hippiebrudar. Från det dekadenta 20-talets la Garconnes via Jackie Kennedys pastellfärgade miniklänning, de enorma puffärmarnas 80-tal till Hollywood-glamourens återkomst.

Text: Kajsa Tengvall Foto: Max Alm-Norell
Mode för korta klänningar på bröllop

20-tal – Mode för korta på bröllop

Under 20-talet handlade modet på bröllop framförallt om den kvinnliga frigörelsen. Man bar inte längre korsetter och midjan på klänningarna föll ned på höften och skapade en rak siluett.

Tidstypisk designer för den här tiden var Coco Chanel som skapade den första kortare brudklänningen. Kjollängden som slutade vid knät innebar en ny rörelsefrihet.

Typiska mönster för 20-talet var Art Decons geometriska former. Det kom både med pärlbroderier och sydda sömmar. Bröllopsikonen var Mary Pickford.

Foto: Barcelona Bridal WeekMatilde Cano, 2012

30-tal - Mode för figurnära klänningar vid bröllop

30-tal – Mode för figurnära klänningar vid bröllop

På 30-talet återgick man till figurnära klänningar som gärna andades Hollywoodglamour på ett subtilt sätt. Smickrande draperingar, broderier som skapade trompe l’olei-effekt och lyxig päls blev snabbt väldigt populärt för dem som hade råd.

Den ekonomiska depressionen gav dock hål i plånboken för de flesta och många brudpar fick nöja sig med att viga sig i sina finaste söndagskläder.

Populära modeskapare var Vionnet och Gilbert Adrian. Stilförebild var Joan Crawford i filmen Fria Själar.

Foto: National Wedding Show London. Lara Hannah white mischief, 2012

40-tal - En tid för enkla brudklänningar

40-tal – En tid för enkla brudklänningar

Om föregående år varit stilrent blev 40-talet sparsmakat i sviterna av andra världskriget. Vare sig man hade råd eller ej var brudklänningen en enkel och nedtonad historia utan särskilt mycket dekoration alls.

Omgjorda klänningar från 30-talet piffades till med ett smalt skärp i midjan och de nytillverkade modellerna var praktiska och snäva för att hushålla med tyg.

Salvatore Ferregamo var en av krigsårens modedesigners som skapade tidstypiskt brudmode. Rita Hayworth var tidens brudinspiration.

Foto: National Wedding Show London. Zoe Lem, 2012

50-tal - Christian Dior blir stilbildande

50-tal – Christian Dior blir stilbildande

Christian Diors the New Look blev stilbildande för hela 50-talet (trots att den faktiskt var lanserad på 40-talet). Återigen skulle brudmodet vara väldigt feminint.

Detta innebar en getingsmal midja ackompanjerat av omfångsrik kjol och markerade höfter. Drömmen var ett riktigt sagobröllop och klänningen fick gärna vara rikt dekorerad med hjärtformat liv och olika sorters spets. Bara axlar var dock inte tillåtet i kyrkan. Tidens bröllopsikon var Grace Kelly.

Foto: National Wedding Show London. Reubens Forget me Knot, 2012

60-tal - Mode för bröllop tar ny fart

60-tal – Trender för bröllop tar ny fart

60-talet var ett årtionde av framtidsoptimism och lekfull nyfikenhet. Yves Saint Laurent och Mary Quant var husgudarna modemässigt och skapade helt nya modeller för den moderna klädstilen.

Brudklänningen kunde precis lika gärna vara damig och proper som futuristisk eller flickaktig i babydoll-modell. Färgade klänningar blev också vanligare mode på bröllop. Dova pasteller var också en favorit för bröllopsdagen.

Brudförebilden var Audrey Hepburn.

Foto: Barcelona Bridal Week. Matilde Cano, 2010

70-tal - Spretigt mode från propert till bohemiskt

70-tal – Spretigt mode från propert till bohemiskt

70-talet blev ett årtionde influerat av precis hela världen vilket gjorde att mode för bröllop var spretigt och inte dominerat av en specifik trend.

Uppklätt och propert eller hippielikt och bohemiskt brudmode. Folklore var ändå en röd tråd och det fick gärna vara broderade detaljer, smycken från Indien och etniska inslag.

Laura Ashley, Zandra Rhodes och Ossie Clark var designerna på allas läppar. Bröllopsikonen var Farrah Fawcett.

Foto: Barcelona Bridal Week. Yolan Cris, 2010

80-tal - Power-dressing och volym

80-tal – Power-dressing och volym

På 80-talet handlade allt om power-dressing, mängder med volym och fokus på extravaganta detaljer. Klänningarna hade stora kjolar och var gärna dekorerade med både volanger, rosetter och pärlor.

En lång slöja var trendigt och ärmarna var ofta omfångsrika och överrösta med spets. Det fick gärna vara synligt att man hade lagt ned pengar på bröllopet. Därmed var more is more mottot.

Emanuel Ungaro skapade moderiktiga brudklänningar efter rådande trend. Bröllopsstilförebilden var Lady Diana.

Foto: Paris Fashion Week, George Chakra, 2010

90-tal - Lågmält mode för bröllop

90-tal – Lågmält mode för bröllop

Till skillnad från några år tidigare var 90-talet ett årtionde av mer lågmält formgivning och minimalism var ledordet i mode. Siluetten var formnära och designen ofta stilren utan onödiga dekorationer.

Klänningar för bröllop i tubtopsmodell blev oerhört populärt och någonting som fortfarande är en svensk favorit. Vera Wang skapar brudklänningarna som alla vill ha med sin sparsmakat lyxiga estetik.

Det stora brudparet under 90-talet var Nicole Kidman och Tom Cruise.

Foto: Barcelona Bridal Week: Model Novias, 2010

00-talet - Lånat från varje decenniums brudmode

00-talet – Lånat från varje decenniums brudmode

Med lite lånat från varje decenniums brudmode så får man 00-talets bröllopslook.

Till dags datum förändras trenderna mode för bröllop ständigt och det handlar mer om den personliga stilen än vad som är rätt just nu.

Vi vågar asymmetriska skärningar, leker med nya material och blandar färg med form. Framförallt så satsar vi på personliga detaljer såsom accessoarer.

Foto: Barcelona Bridal Week. Isabel Zapardiez, 2014

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: