Ett sagobröllop i kärlekens tecken

Av Jacqueline Rova Foto Maria Wideman

Allt om Bröllops omslagsbrud Camilla Eriksson sa JA till sin soulmate Martin ute på vackra Krägga Herrgård. Trots den rådande pandemin och med ett gästantal som först var tänkt att vara 70 gäster var de tvungna att nästintill halvera antalet gäster. Men inte ens ösregn kunde stoppa de två från att vigas utomhus vid vattnet tillsammans med sina nära och kära.

Camilla och Martin planerade sitt bröl­lop i 1,5 år i förväg och planeringen var i stort sett enbart rolig då de hade gott om tid på sig. Brudparet hade en klar vision om hur bröllopet skulle se ut och valde tidigt färgtema och tema till sina trycksa­ker. Allt från Save-the-date korten till tackkor­ten var i samma papperskvalitet och typsnitt samt färger. Texten var i silver och pappret i tjockare kvalitet i Ivory-vitt. Trycksakerna hade även ett monogram som Martin designat själv. Att de gjorde sitt eget monogram som skulle gå som en röd tråd genom alla trycksaker och detaljer på bröllopet var en fin personlig detalj.

Men så kom 2020. Året som på allas läppar mest handlar om kaoset i världen, COVID-19. Detta fick Camilla och Martin att pausa och dra ner tempot på planeringen och även ställa frå­gan, kommer detta gå att genomföra? Under ett par månaders tid så var det en rejäl paus i planeringen och de två pratade inte ens om bröllop under denna tid.

– Vi hade sänt ut ett Save-the-date kort un­der november 2019 för att våra gäster skulle kunna planera in sin sommar 2020. Sedan skickade vi ut inbjudan lagom till Alla hjärtans dag 2020, berättar Camilla. Efter att pandemin slog till fick de tänka om lite och anpassa sig.

– Vi valde ändå att genomföra vår stora dag och även ta vårt ansvar genom att banta gäst­listan från cirka 70 personer till 50 personer. Inbjudan hade ju redan gått ut och i stort sett alla trycksaker hade tryckts upp till bröllopet. Detta medförde även en hel del extra kostnader.


Hur gjordes urvalet? Vilka skulle få komma?

– Eftersom vi inte har några föräldrar kvar så valde vi att fira denna dag med enbart våra fina vänner och våra underbara barn, berättar Martin.

MariaWideman-178_websize_webb

HELA DAGEN FÖRLÖPTE HELT
EXEMPLARISKT FÖRUTOM VÄDRET

Camilla och Martin valde att spendera hela helgen på plats. De anlände redan vid lunch­tid på dagen innan för att iordningställa med dekorationerna i middags- och festlokalen.

– Det är en romantisk plats med allt som man kan önska sig på sin bröllopsdag. Vigsel-platsen ligger vackert nere vid vattnet. Det finns gott om valmöjligheter när det gäller både vigselplatser och mingel för brudskål. Närheten till vattnet gör platsen magisk, säger Camilla.

– Bröllopssviten är utöver det vanliga och erbjuder allt man kan önska sig. Egen balkong och fyra rum i fil med utsikt över Mälaren. Herrgården från 1850 är smakfullt inredd och välbevarad. Efter att ha tittat på många olika anläggningar innan valet föll på Krägga Herr­gård eftersom det passade alla våra önskemål, fyller Martin i.

På bröllopsdagen vaknade de upp i ett av herrgårdens finaste rum med utsikt över Mäl-aren. De åt gemensam frukost med Camillas hårstylist och Martins bestman och deras barn. Därefter skiljdes de åt för att inte synas för var­andra förrän vid ”First Look”.

MariaWideman-82_websize_webb

MariaWideman-46_webb

ROMANTISK, TIDLÖS OCH VACKER

Från början var det mycket svårt att välja brud­klänning därför åkte jag på en visning i en helt annan stad och fick där möjligheten att välja ut en bland 1000 klänningar. Vi hade bokat in en tvåtimmars utprovning och där och då köptes en klänning som jag trodde var ”JAG”. Men sen fick jag se bilderna från utprovningen under dagen efter och kände ganska omgående att det var fel val. Paniken infann sig och samtalet med min blivande make lugnade mig ganska snabbt när han sa att vi bokar in en ny tid på en annan butik i Stockholm. Väl i Stockholm så fick jag ett helt annat bemötande och service. Dessutom hade de en hel uppsjö av klänningar i min stil. Efter att jag prövat fem klänningar så fann jag min drömklänning. Martin har alltid sagt att jag skulle passa så bra i en Mermaid­klänning och mycket riktigt så blev det en så­dan. Jag älskade den från första stund. Efter­som klänningen var bar på överkroppen valde jag till en slöja som var både lång och broderad med vackra stenar och pärlor. Den blev kronan på verket, berättar Camilla.

MariaWideman-112_webb

KLASSISKT OCH MANLIGT

– Det var inte helt lätt att välja kostym. Fär­gen var redan spikad, marinblå. Antingen två­delad eller tredelad. Jag prövade många olika märken och stilar innan jag till slut fann det rätta. Det blev en marinblå kostym från Cava­liere och till det en vit skjorta och ljusblå slips från Tiger. Cognacsbruna skor och skärp från Bugatti, manschettknappar i oystervitt och vitt guld från Hugo Boss samt morgongåvan som vi gav varandra på bröllopsdagens morgon, en klocka från Emporio Armani i rökfärgat stål med marinblå boett, berättar Martin.

SYMBOLISERAR DERAS KÄRLEK

Förlovningsringarna valde Martin helt själv i och med att det skulle vara en stor överrask­ning. Martin friade på Loka Brunn den 24 no­vember 2017. Vigselringarna valde Camilla och Martin tillsammans och eftersom förlovnings­ringen var så speciell skulle stilen, storleken och utseendet passa med vigselringen. Martins vigselring är densamma som förlovningsring­en men med en förändring. Tre stycken dia­manter skulle fräsas in på bredden och symbo­lisera kärleken. Camillas förlovningsring är en solitärring med upphöjd diamant med sex klor. Vigselringen är en alliansring med diamanter runtom hela ringen. Allt detta i vitt guld.

MariaWideman-160_webb

MariaWideman-169_webb

MariaWideman-378_webb

MariaWideman-401_webb

ETT MAGISKT ÖGONBLICK

De hade valt att göra ett övergripande körschema som innefattade alla berörda, men även personliga körscheman för stylister och fotografer. I och med denna planering så för­löpte dagen helt smärtfritt. Vädret kunde de dock inte styra över. De hade redan från för­sta början valt att hålla vigseln utomhus, då det fanns en fantastisk vigselplats utomhus vid vattnet. Med många timmar i SMHI-appen flera veckor innan och inpå bröllopsdagens morgon så valde de att genomföra vigseln utomhus trots risken för regn.

– Detta medförde lite extraarbete med att iordningställa vigselplatsen med regnskydd, där även våra musiker och artister skulle när­vara samt paraplyer till alla gäster. Vi hade valt levande musik vid vigselplatsen, framförd av artisterna Martin Ekman & Jenny Farkas. Föns­terskrapan gick varm på stolsitsarna innan alla gäster kunde slå sig ner! Vår plan B var ju att ha ett stort partytält där alla kunde få rum, men alla dessa var slutsålda i hela vårt närområde, berättar Martin. Vi såg även till att alla våra gäster fick vårt vigselprogram och en liten cel­lofanpåse med näsdukar, dessa var inslagna av vårt eget monogram och text – ”Glädjetårar”.

Brudgum gick tillsammans med bestman och tärnor. Därefter kom Bruden tillsammans med sina söner på varsin sida samt näbbarna bakom. Överlämningen skedde nedanför trap­pan till vigselplatsen. Precis när det var dags för ingångsmarschen började det regna och det regnade genom hela vigseln och brudskålen. Alla gäster hade svarta paraplyer och brudparet hade vita paraplyer.

– Känslan går inte att beskriva, det var verk­ligen så stort. Att höra musikerna spela musi­ken, att höra prästens anförande och att få säga Ja till varandra tillsammans med våra barn och vänner. En helt underbar känsla! Själva vigseln var större, mer mäktig och ännu mer känslor än vi kunnat föreställa oss. Vi visste innan att vi skulle få uppleva något stort, men inte att det skulle vara så stort, så mycket känslor, berättar Camilla.

Därefter hade de brudskålen vid vattnet. Lusthuset fylldes med Champagne och Cana­péer medan artisterna underhöll. De spelade blandade coverlåtar och partylåtar med inslag av kärlek och de slutade med allsång i lusthuset innan middagen tog fart.

MariaWideman-253_webb

MariaWideman-34_webb

MariaWideman-262_webb

ROMANTIK MED INSLAG AV LJUSROSA

Grunddukningen stod herrgården för men dekorationen av borden gjorde brudparet själva, samt floristen som gjorde blomster-arrangemangen på varje bord. Romantiskt tema med inslag av ljusrosa och vita rosor samt eukalyptus. De valde även tre ljusrosa hand­stöpta kronljus i små glasljusstakar som stod på runda bord som rymde sex personer per bord. Menykort i triangelform, där även infor­mation om hålltider fanns med. Varje gäst fick en liten vit ask med vita sidenband i form av ett hjärta med en liten present vid sin plats.

– Till Toastmaster valde vi en barndoms­kamrat till mig, berättar Martin. Han tog job­bet på fullaste allvar och höll i alla trådar på ett fullständigt professionellt sätt. Han var lyhörd för våra idéer och hittade även på egna små tokigheter. Vilket uppskattades otroligt mycket utav både oss och våra gäster.

VINET VALDES UT MED OMTANKE

Meny valdes efter att herrgården bjudit in alla kommande bröllopspar till en provsmak­ningsmeny en kväll i februari. Där bjöds de på olika alternativ till både förrätt och varm­rätt samt på förslag till passande viner. Vinet valde brudparet själva av sina favoriter som passade respektive måltid. Camilla och Martin valde att servera torsk då den var så otroligt fin och välkomponerad. De visste även att de skulle få en hel del gäster som älskar fisk. Men innan denna provsmakning hade de planerat att välja en kötträtt. Menyn bestod av en för­rätt Toast Pelle Janzon, på deras vis (Oxfilé, löjrom från Bottenviken, ägg, rödlök, brioche och pepparrot.) I glaset till detta serverades Chateau Ste Michelle, Chardonnay. Varmrätten var en smörstekt torskrygg med betor, sparris, hummersky, friterad persilja och färsk potatis. Desserten var en lokalproducerad osttallrik och bröllopstårtan var en hallonmoussetårta med mandelcrisp och lemoncurd. Till detta serverades kaffe och valfri Avec. Till midda­gen hade de Anna Petersson, artist och pianist, som framförde deras önskade sånger, såsom introlåt och deras tal.

– Vi själva valde att framföra våra tal via vår sångerska Anna Petersson. Vi båda hade hittat en varsin passande låt till var och en. Texterna var som skrivna utav oss själva, fast de egent­ligen var komponerade utav etablerade artis­ter. Martins tal till mig var David Pomeranz,
On this day och mitt tal till Martin var Agnetha Fältskogs,
Många gånger än, berättar Camilla.

STÅTLIGHET OCH ELEGANS

Festen hölls i festlokalen, Stallet, en anrik byggnad på 600kvm med 8 meter i takhöjd. Lokalen var perfekt att dela av i två delar, en restaurangdel med plats för sittande gäster och en festdel med nattklubb och bar. De hade en stor projektorduk som visade utvalda bilder av de två under hela kvällen. Till festen hade de hyrt in en DJ med ljus och ljudutrustning och dansade hela natten lång, långt in på små­timmarna. Bröllopsnatten spenderades sedan i bröllopssviten som ligger i herrgårdsbygg­naden, på övervåningen med utsikt över Mälaren.

– Vi valde även att genomföra en mini-smek­månad i ett par nätter på en annan herrgård i Sverige ett par dagar efter bröllopet. Allt för att bara vara, landa, njuta och smälta alla intryck ifrån bröllopet. Förhoppningsvis får vi chan­sen under sommaren 2021 att genomföra vår smekmånad, som blev inställd i år på grund av Covid-19. Ett par mysiga veckor i Europa, antingen på någon avslappnad romantisk ö i Grekland eller en rundtur i Italien med bil vore underbart, säger Camilla.

MariaWideman-281_webb

Tips från brudparet

1. Planera i god tid.

2. Lägg fokus på att hitta en riktigt bra fotograf.

3. Lägg mycket tid på att boka möten och tid för att kolla på olika anläggningar som passar era önskemål och drömmar.

MariaWideman-1_webb


Bröllopsfotograf- MARIA WIDEMAN

INSTAGRAM: mariawideman.se

BOR: Sigtuna

FOTAR BRÖLLOP: Fotar bröllop Utgår från Uppsala, tar mig ställen GPs:n hittar

ANTAL BRÖLLOP/ÅR: Ca 20


SE MER:


www.mariawideman.se

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: