Ett bröllop med solnedgången som färgtema

Av Jacqueline Rova Foto Anna Lundgren

Med gäster ifrån alla kompassens riktningar var det svårt att planera ett bröllop mitt under pandemin. Trots det blev det ett 50 tal gäster som kunde närvara vid bröllopet och Camilla och Matt fick sin bröllopsdag som de så länge drömt om.

Brudparet

Namn: Camilla och Matt Nilsson Evans

Datum: 29 augusti 2020

Vigsel och fest: Elisefarm

Färgtema: Rosa och blå. Brudparet ville få samma skiftningar som man kan få i en solnedgång.

Gästantal: Ca 50 st

Klädkod: ”Tuscan vibes” formell men avslappnad sommar­klädsel

Camilla hade ingen aning om vilken brudklänning hon ville ha då ingen i hennes närhet tidigare gift sig och hon själv aldrig ens tänkt tanken eller ens fantiserat om sin bröllopsklänning. Så Camilla och en av hennes brudtärnor åkte till en brudbutik och provade brudklänningar i alla möjliga olika stilar.

– Gud vad vi skrattade! Resultatet var att vi hittade kriterierna; v-ringad, utan armar, öppen rygg, helst enkel med lätt broderi utan glitter och stenar berättar Camilla.

Brudgummens systrar är designers till yrke och tog Camilla med sig till en bröllopsbutik i England för att få råd. Tanken var inte att köpa en klänning där och då, men väl på plats hitta­de Camilla en perfekt känning från Wera Wang och kände sig jättefin.

– Dock var den brudklänningen så pass en­kel att den kändes mer som en festklänning, då kom min stylist med ett annat förslag som jag provade. Då visste jag att jag hittat rätt brud­klänning, berättar Camilla.

Det blev ett köp och brudklänningen kom från Galina Signature på David’s Bridal i Birmingham.

– Jag fick tipset att även köpa en ”second dress” då jag ville kunna dansa ordentligt på bröllopsfesten. Så jag köpte mig en sommar­klänning från Guess som jag kommer kunna använda flera gånger om. Jag hade stora pro­blem att köpa bröllopsskor då jag har breda fötter och hittade mina skor bara någon månad innan bröllopet. Antalet skor jag köpte och fick skicka tillbaka är pinsamt!

AnnaLundgren_0005_webb

AnnaLundgren_0008_webb

”SOMETHING OLD, SOMETHING NEW, SOMETHING BORROWED, SOMETHING BLUE, A SIXPENCE IN YOUR SHOE”

– Jag fick något nytt och blått ifrån mina svägerskor och från min svärmor lånade jag ett 100 år gammalt pund som låg i min bukett. I buketten visste jag tidigt att det skulle vara brudslöja som blomma, det är det enda jag har vetat sen barnsben att jag vill ha på mitt bröllop.

– Jag ville att brudbuketten skulle gå i vårt färgtema, samt ha tistlar och brudslöja, inte att den skulle vara spretig utan lite samlad.

Mats valde att klä sig i en tredelad midnatts­blå kostym från en kostymskräddare i England med ett par mörkbruna Grenson brogues och klockan fick bli en Triwa Humanium.

VASKADE FRAM GULD

Det var Matt som valde parets ringar. Tidigt i deras förhållande sa han att han ville vara den som friade. – För mig ska en ring berätta en historia och om det fanns en familjering så ville jag gärna ha den, berättar Matt.

Matt hade ingen familjering som var ”ledig” och bestämde sig för att designa en egen till mig. Han fick hjälp av deras vän och designer, Dan, att göra en första skiss. Den tog han sedan till juvelerare Lora Leedham i sina hemtrakter i Birminghams Jewelery quarter. Där ändrades designen och tog sin slutgiltiga form och flera detaljer på ringen har olika betydelser.

– På banden är det ett Criss-Crossmönster som symboliserar Camillas familjeband som man kan spåra till de sista vikingarna i Sverige, berättar Matt.

– Diamantsättningen är i form av en snö­flinga/kompass för vi båda älskar snö och skidåkning och vi har behövt en kompass för alla de resor vi har gjort och kommer att göra. Våra vigselringar är av samma juvelerare och av slät design. På insidan av ringen finns guld som vi vaskade fram i Småland året innan.

GÄRSTER FRÅN UTLANDET

Det tog 16 månader att planera allt från att de bokade Elisefarm Golf Club i Hörby. Förutom att en pandemi kom och ställde till det så gick det bra. Att planera mitt i en pandemi är inte det lättaste och när över hälften av alla gäster kom från andra länder utanför Sveriges gränser. De gäster som kom utanför Europa kunde inte komma och några närstående som är riskgrup­per kunde tyvärr inte heller närvara. Brudparet hade en otrolig tur att så många kunde komma ändå. Tyvärr var en av personerna som inte kunde närvara ,brudens storebror, som var fast i Norge vilket var riktigt tråkigt. Varje vecka var det nya besked och det var inte förrän brud-paret stod framför alla sina gäster som det slog brudparet att de fick ett bröllop trots allt.

– Planen var att ha ca 80 gäster på bröllo­pet men med stängda gränser var vi glada att vi blev så många som vi blev, ett 50 tal gäster. 12 månader innan bröllopet skickade vi ut in­bjudningarna då vi hade så många internatio­nella gäster. Vi var inspirerade av idén att be våra gäster att ”Pencil us in”. Varje inbjudan var enkla och inkluderade en IKEA penna så att de hade en penna att skriva in datumet i sina kalendrar. Instruktionerna för bröllopet var visu­ella och med olika symboler för att Matt har en förkärlek till instruktioner och gillar grafisk de­sign. Så Matt gjorde all design för inbjudningar, bordskort och bordsplacering, berättar Camilla.

AnnaLundgren_0001_webb

AnnaLundgren_0041_webb

Vi är skidfantaster och skaffade ett par gamla träskidor som alla gäster signerade. Det står nu på display i vårt hem och påminner om oss om vårat fantastiska bröllop.

FESTEN BÖRJADE REDAN DAGEN INNAN

Då många av brudparets gäster anlände redan dagen innan bröllopet, så hade brudparet en gemensam grillkväll på kvällen där gästerna kunde mingla, äta och koppla av. Tanken var att ha grillkvällen utomhus men vädergudarna var inte på brudparets sida och såg inte ut att vara det inför bröllopsdagen heller.

– Det var kul för oss som brudpar att um­gås och ha tid att prata med alla gästerna innan själva bröllopet, berättar Camilla.

EN HIMMEL SOM ÖPPNADE SIG

Camilla var först upp på lördagen då hon och sju till i brudföljet skulle få hår och make-up fixat. En andra stylist kom strax efter att Camilla var färdig och sen var det full gång inne på rummet. Gästerna nyttjade anläggning­ens spa. Matt fixade i ordning det sista i lokalen och anslöt sedan han också till spa för att koppla av och umgås med gästerna. Brudens far åkte efter frukosten för att hämta blommorna hos floristen och ringde strax efter han åkt för att säga till Camilla att han kör i 30km/h på motor­vägen då det regnar så mycket att han knappt kunde se, varav Camilla knappt hinner lägga på luren när åskan hörs. Golftävlingen avblåses och himlen öppnar sig.

– Jaha, vad gör vi nu? tänkte jag. Tanken var att vi skulle ha vigseln ute på gräsmattan un­der ekarna. Jag hade lånat tält ifrån jobbet och jag och Elisefarm började planera var vigseln skulle vara i stället och om tälten skulle upp men Matt var optimistisk och sa till oss att av­vakta, att det ska sluta regna, vilket det även gjorde två timmar innan vigseln skulle ske, berättar Camilla.

Halv två började Camilla sminkas inför brudparets First Look medan himlen transfor­merades. Helt plötsligt blev den blå och Camilla såg stolarna komma upp på gården inför vig­seln. Anna, som var brudparets fotograf, an-lände och började ta kort på Camilla och de sista förberedelserna med henne och hennes tärnor. Matt sprang runt på gården och ställde upp spelen till brudsskålen och minglet. Efter en liten påtryckning från en brudtärna sprang Matt i väg för att duscha, raka sig och klä på sig. När klockan blev tre gick Camilla och tärnorna ut till platsen där Matt stod ute på en äng och väntade på henne. Camilla smög sig upp bak­om honom och när Matt vände sig om fick han se Camilla i sin brudklänning för första gången.

– Matt hade ingen aning om stilen på brud­ klänningen och blev positivt överraskad. Var­ken jag eller Matt kan riktigt beskriva vad som sades utan mer att tiden stod still. Då började det sjunka in att ”vi ska gifta oss, IDAG. Detta händer!” Efter att vi tagit kort med tärnorna och Matts marskalk Thierry, gick Matt upp mot vig­selplatsen för att möta Andy, vår gitarrist som skulle spela under vigseln och minglet, samt vår vigselförrättare. Min syster var ansvarig för vig­seln och såg till så att alla var på rätt plats och kunde sitt schema, berättade Camilla.

AnnaLundgren_0013_webb

VILLE INTE ATT VIGSELN SKULLE TA SLUT

Då alla gästerna satt sig börjar Andy spela en långsam version av Learn to Fly av Foo Figh­ters. Camilla och hennes pappa gick tillsam­mans och strax innan de var framme vid vig­selplatsen fick Camilla en stor kram och gick sista biten fram till Matt själv.

– Min syster och brudtärna hälsade alla väl­komna och läste ett kort tal innan ordet gick över till vår vän Oana som höll. ett tal om kär­lek, resor och om oss som brudpar. Tårarna bör­jar rinna bland gästerna. Vår vigselförrättare överraskade sedan oss med ett tal som beskrev oss som brudpar väldigt detaljerat. Tänk att vår vigselförrättare lärt känna oss så bra under den korta timme vi hann ses. Vigselförrättaren började sedan läsa våra löften och helt plötsligt börjar låten ”Stuck with you” med Huey Lewis spelas, som var en överraskning till Matt. Jag och Matt stod kvar och skrattade och hade helt glömt bort vad vi skulle göra. Vi var så lyckliga i den stunden och att all planering hade gått vägen. Brudtärnorna fick oss att förstå att det var dags att gå ner för vigselgången igen och väl där flög det blomsterblad omkring oss. Vi var äntligen gifta!

AnnaLundgren_0025_webb

MINGEL MED LEKAR

Efter vigseln vart det kramkalas och mer glädjetårar medan champagne serverades. Andy fortsatte spela och marskalken tog till orda och delade ut en brudskål till Brudparet. Efter det var det mingel och spel.

– Vi gillar att leka så till minglet hade vi förbe­rett tre spel. Ett gigantiskt Yenga, Flip-cup med tre-i-rad, utan dricka, och en tävling där två lag tävlar om vem som kan montera ihop IKEA pal­len ”Bekväm” snabbast. En i varje lag hade en ögonbindel på sig medan den andra gav instruk­tionerna. I omgångar hämtade vi in folk och tog många gruppbilder. Vilka goda skratt!

AnnaLundgren_webb_1

AnnaLundgren_0032_webb

AnnaLundgren_0038_webb

BRUDENS FARS TAL GJORDE SUCCÉ

Klockan sex var det dags för en trerätter­smiddag. Inne i lokalen hade Matt satt upp ljuskällor i samma ton som brudparets tema vilka sken upp längs väggarna och skapade en känsla av solnedgång. Borden var namn­givna efter olika platser som brudparet bott på och kommer ifrån. Det var Matts bestman som var brudparets toastmaster då han vet hur man festar loss. Han hade nämligen även ar­betat som partyplanerare i London så han var bekväm i sin roll.

– Vi visste att vi ville ha en meny med fisk och mycket vegetariskt. Elisefarm kom med ett förslag till oss baserat på vad som var i säsong och deras leverantörer. Vi har tidigare ätit lunch och middag där så vi visste att maten var otroligt god och att de skulle ge oss en fan­tastisk god bröllopsmiddag. Då vår bröllops­koordinator på Elisefarm är en väldigt duktig sommelier litade vi på honom att välja rätt vin till rätterna tillsammans med kocken.

Förrätten serveras och efteråt kom första talet och det var brudens far.

– Min pappa som varit så nervös inför talet och att göra det på engelska fick rummet att vika sig av skratt. Han fick även våra internatio­nella gäster att förstå Sveriges speciella relation med Skåne och hur udda det är att hans dotter från Bohuslän kom att bosätta sig i Skåne. Extra roligt var det att få alla talen efteråt och sätta in det i vår scrapbook tillsammans med hälsningar och bilder som tagits under kvällen.

– Innan efterrätten höll jag och Matt våra tal till varandra, inte ett öga var torrt och efter många skratt senare smet jag och Matt ut för att fånga det sista ljuset och smälla av en rökbomb till fotograferingen, berättar Camilla.

Efter att det serverats efterrätt bjöds det på kaffe, bröllopstårta och cupcakes.

– Vi hade en tårta som vi delade och sen fick alla en egen cupcake. Enkla att ta, otroligt vackra konstverk och det bästa av allt var att de var veganska och allergivänliga. Så vi slapp tänka på allergier och specialkost.

Sedan var det dags för brudparets första dans.

– Till vår första dans hade en vän till oss lärt sig spela vår favoritartist, The killers, och deras låt ”Runaways” i långsamt tempo. Den framfördes på ett piano som Elisefarm hade i rummet. Efter det fick jag en dans med min pappa innan vår DJ och vän Hardy drog i gång musiken. Basen och ljudsystemet som Matt fixat var en aningens överdimensionerat för lokalen. Men vilken fest det blev! Vi slog klack­arna i taket långt in på småtimmarna och jag hade bytt om till min vita sommarklänning så jag kunde dansa ordentligt. Den natten som­nade jag och Matt, som väldigt trötta men lyck­liga, Man och Fru Nilsson Evans.

AnnaLundgren_0027_webb

Tips från brudparet

Ha allt på en plats! Vi älskade att ha allt på en och samma plats. Vi slapp stres­sen av att flytta på alla och vi behövde inte ge den uppgiften till någon. Elisefarm och vi gjorde minut­schema tillsammans några veckor före och under bröl­lopet skötte vi allt tillsammans med vår toastmaster. Bonus var att Elisefarm har ett spa, golf och natur runt om gjorde att våra gäster fick en upplevelse och visste att de kunde festa hur länge de orkade.

Läs mer om bröllopsfotografen Anna Lundgren HÄR.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: