Cava – 4 bra tips på vardagslyx

Av: Jens Christiansen

Bubblande vin är ren glädje tappad på flaska och ingen dryck passar väl bättre på ett bröllop. Det behöver inte vara dyrt även om det alltid känns exklusivt. Denna gång tittar vi närmare på Spaniens mousserande vin, Cava, som är ett prisvärt tips om ni vill ha bubblor

Först och främst så ska man inte jämföra Cava med Champagne även om det är svårt. Det finns likheter och skillnader. Likheterna är sättet man tillverkar dryckerna på, man följer nämligen samma produktionssätt, den så kallade Champagne-metoden. När man framställer Cava så följer man samma procedur i alla led som när man framställer Champagne. Det är inte alla mousserande viner som framställs på detta vis, men om det sker så är det en garanti för ett hantverk. Ett hantverk som är mödosamt, tar tid och ska uppskattas av oss som dricker de kittlande dropparna.

startbild_

Men även om hantverket är det samma så slutar likheterna där och Cava ska uppskattas som den dryck den är. Champagne kan bara komma från regionen med samma namn men Cava kan komma från många olika delar i Spanien. Det finns tusentals olika sorters Cava och har sedan begynnelsen varit ett friskt, härligt vin att avnjutas väl avkylt ensamt eller till de enklare rätter som serveras längs den spanska kusten mot medelhavet. Klimatet är helt olika än det som finns i norra Frankrike och här i Spanien har Cava alltid varit ett tillgängligt folkligt inslag i kulturen snarare än en dyr dryck för fest. Den finaste Cavan kommer från området Penedes, cirka en timmes bilresa sydväst om Barcelona. Här har vinfälten medelhavets varma vindar i ansiktet och nedkylande berg i ryggen. En perfekt plats att odla vin på. Precis som i Champagne så använder man i Spanien traditionellt sätt tre olika druvor som blandas enligt vingårdarnas eget tycke och smak. Druvorna som odlas här heter Xarel-Lo, Macabeo och Parellada, inte några välkända namn direkt. Ett tips är att vid nästa resa till Barcelona hyra en bil och själva besöka vingårdarna i detta område samt den fin lilla staden Sant Sadurni. Här kan ni provsmaka och handla direkt av gården och låt er inte avskräckas av bristen på tydliga skyltar. Många gårdar är i samma familjs ägo sedan flera hundra år och har inte de stora producenternas budgetar med besökscentrum och butiker. Men knacka på deras dörr och förklara att ni älskar Cava och gärna önskar prova och köpa gårdens egna vin så kommer ni garanterat bli väl mottagna. Det har hänt mycket på Cava-fronten de senaste tjugo åren, då världen har fått upp ögon för denna dryck och exporten har ökat enormt. Många vingårdar har även börjat anpassa smaken efter en internationell palett, vilket har medfört att man numera gör Cava på druvor som Chardonnay och Merlot etc för att göra Cavan lite mjukare och därmed lättare att sälja. Det är en svår balansgång att gå då det är lätt hänt att den ursprungliga själen försvinner då smaken förändras. Vissa lyckas dock väldigt bra med detta. Nedan kommer några tips som finns tillgängliga på Systembolaget i varierande prisklasser.

startbild

Campo Viejo Cava Brut Reserva

Campo Viejo känns kanske mest igen som producent av viner från Rioja men de har även en Cava i sitt sortiment. Den som görs i Sant Sadurni d’Anoia i Penedès, vilket är det bästa området för kvalités-Cava. Den är skapad på klassiskt vis med de tre traditionella druvorna macabeo, xarel-lo och parellada. Det ärar dem att trots Campo Viejos storlek som producent inte valt att anpassa smaken mot en mer internationellt utslätad stil. Det görs oftast genom att man tillsätter druvan Chardonnay. Men det här är en klassisk Cava utan krusiduller och för detta pris är det ett fynd

Flera mat och vin skribenter har givit denna Cava höga betyg och i förhållande till sitt pris så är det bra att instämma i den kören.

Ett fynd för dessa pengar.

Pris: 79kr. Artikelnr: 7782

Gramona Imperial Brut, Gran Reserva.

Aha! Kan Cava även smaka såhär?! Det var min reaktion när jag för första gången fick smaka en Cava från vinhuset Gramona. Det är en familjeägd gård som gjort kvalitets-Cava under fem generationer och deras viner håller en konstant hög nivå. Priset är högre än vad du kanske förväntar dig att en Cava ska kosta men det är värt varje krona. De har valt att satsa på en egen elegantare stil genom att tillsätta 10% Chardonnay till de traditionella druvorna Xarel-lo och Macabeo Historien de berättat för mig är att systembolagets inköpare också hade Gramona som favorit och kom alltid förbi deras monter på alla stora internationella mässor för att njuta av ett glas då de alltid utbrast ”Ah, bästa cavan, men för dyr! Sänk priset så kan vi ta in den i vårt sortiment” Varpå ägarna av vingården alltid replikerade ”Nej. Lär svenskarna att Cava inte måste vara billig istället”

Nyanserad i doft och smak. Frisk men elegant, inslag av rostat bröd och en fin nötighet. Lagrad 18 månader och benämnas därför som Gran Reserva

Fortfarande en favorit!

Pris 199kr. Artikel nr: 20112

Privat Brut Matur Resverva (ekologisk).

Torr och frisk till karaktären vilket även namnet skvallrar om Nature betyder att sockerhalten är mycket låg i detta vin (endast 3gr/liter) Vingården Alta Alella är en ung familjeägd gård som tillverkar vin på ett modernt sätt rakt igenom. Dock utan att förlora Cavans själ. Alla tre traditionella druvorna är med men de adderar även druvan Chardonnay. De har bara funnits i ca 20år men redan rönt stora framgångar och förärats flera hedersbetyg. Här pratar vi gröna äpplen och frisk syrlig citrus. Klart prisvärd och extra kul att den är ekologisk.

Pris: 109kr. Artikel nr: 7904

Can Xa Brut

En Cava jag inte provat tidigare men blev lite nyfiken på då det är en familjegård och framställer en Cava till ett pris under hundralappen på bolaget. Det är en klassisk Cava från mitt i Pendedes, strax utanför Barcelona. Området där 90% av alla Cava görs. Vingården heter Emendis och efterstavar att skörda allt för hand som man gjort genom alla generationer. En frisk och fräsch Cava med toner av citrus och vit persika.

Pris: 99kr. Artikel nr: 76262 (Beställningssortimentet)

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: