Champagne – 9 vårtips

Av Yvonne Gull och Jens Christiansen

Vi på Allt om Bröllop har här valt ut nio Champagner som vi varmt rekommenderar, och delat in dem i tre kategorier utifrån pris.

Mycket champagne för pengarna

I vår första kategori har vi valt ut tre champagner där mycket champagne för pengarna är ledordet. I en hittar vi enbart Pinot Noir, en annan är lagrad lite extra länge, och den tredje är producerad av ett kooperativ.

startbildEtt blått val

Här bjuds vi på en champagne gjord enbart på blåa druvor, i detta fall Pinot Noir. En festlig mousse sätter tonen och här finner vi doftnoter av gula äpplen, kex och citrus. Smakmässigt bjuds vi på en balanserad champagne med röda äpplen, grape och citrus samt lite plommon och körsbär. Sammanfattningsvis, mycket champagne för pengarna.

Alice Bardot, Cuvée Belle Noir Brut, 199 kr/750 ml, nr 75382

En favorit

Huset Palmer är ett kooperativ som startade 1947 med målet att tillsammans skapa en riktigt bra champagne. Poppa korken, häll upp och ni möts av en fruktig doft med inslag av gröna äpplen, citrus, nötter och rostat bröd. I munnen går doftnoterna igen men här ackompanjeras de av en balanserad syra och en sval mineralitet.

Palmer & Co, Brut Reserve, 289 kr/750 ml, nr 7372Bättre med åren

Champagnen för paret som lever efter devisen att kärleken blir bättre med åren. Ett signum för den här champagnen är nämligen att den lagras extra länge på sin jästfällning. Detta får till följd att mognadstoner adderats och smaken blir lite mer brödig. Det doftar av äpple och bröd med en uns av vanilj. Smaken är välbalanserad, frukter som gröna äpplen, citrus och aprikos möts upp av bröd och lite choklad.

Castelnau, Reserve Brut, 279 kr/750 ml, nr 7619

De klassiska husen

Här bjuder vi på Champagne från tre stora och välkända hus. Ett hus ni inte bör missa att besöka, ett annat som har lite extra små och fina bubblor och avslutningsvis ett hus där både vin och vinmakare prisbelönats.

bild_2

Destination Champagne

Ska ni resa till Champagne är huset Taittinger i Reims väl värt ett besök. Superfina källare i två plan och provsmakning. Champagnerna från huset har serverats vid de fyra senaste Nobelmiddagarna. Doft av gröna äpplen, persika, vita blommor och bröd bjuds vi på. Smaken är balanserad med bra syra och toner av honung, äpplen och grape.

Taittinger, Brut Réserve, 405 kr/750 ml, nr 7422

Mindre bubblor

Källaren hos huset Pol Roger är lite djupare och lite kallare, det sägs vara detta som är anledningen till att bubblorna i champagnen är lite mindre. Smakmässigt bjuds vi på gula äpplen, citrusfrukt, lite kola, utmärkt brödighet och fin mineralitet. Pol Roger var Winston Churchills livselexir och serverades på bröllopet mellan prins Harry och Meghan Markle.

Pol Roger, Brut Réserve, 430 kr/750 ml, nr 7549

Prisad Champagne

Vinmakaren Jean-Baptiste Lécaillon har för andra året utsetts till Sparkling Wine Producer of the Year och just denna champagne har utmärkts som bästa non vintage. Inte helt förvånande då vi här bjuds på en komplett champagne doftmässigt packad med frukt, nougat, nötter och stänk av krutrök. Smakmässigt bjuds vi på en fyllig champagne med fin mousse och mineralitet och noter av citrus och choklad.

Louis Roederer, Brut Premier, 439 kr/750 ml, nr 7602

En lyxig trio

I vår lyxiga kategori hittar vi en genomskinlig flaska från ett av de äldsta champagnehusen, grundat 1729. Dessutom en magnifik multi-vintage där champagne från olika årgångar blandas till en just nu prima cuvé och avslutningsvis bjuder vi på en rosé från James Bonds favorithus.

bild_3Finaste flaskan

Att tappa champagne i en genomskinlig flaska är en utmaning främst när det kommer till lagring. Vansinnigt snyggt är det dock. Champagnen är delikat med doftnoter av exotisk frukt och vita blommor. Munkänslan är silkeslen med balanserad syra, frisk med gröna äpplen, citrus, mineraler, ett uns av nötter, persika och ananas.

Ruinart Blanc de Blancs, 605 kr/750 ml, nr 88291

Vi faller

Att inte falla för denna fina multi-vintage, en champagne där flera årgångar blandats, är snudd på omöjligt. Välproducerad och balanserat med många äpplen i doftnoterna, lite kex, nektarin och krita. I munnen får vi en härlig komposition med bra syra, röda äpplen, grape, mineral, kex, nektarin, ananas, hasselnöt och en lång eftersmak.

Charles Heidsieck, Brut Réserve, 459 kr/750 ml, nr 77522


På rosa moln

En riktigt fin roséchampagne producerad i den lilla charmiga byn Aÿ. Till den vanliga cuvéen har här adderats fem procent rött vin av Pinot Noir. Eleganta doftintryck med smultron, grädde, blodgrape och kola följs upp med persika och gula äpplen. Elegansen går igen i munnen med fin mousse, bra längd och balanserad syra. Smak av blodgrape, smultron och kola följs upp av hallon och gula äpplen.

Bollinger Rose, 599 kr/750 ml, nr 7755Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: