Couture för alla kroppar

Av Jacqueline Rova Foto Sanne Johannesson

Malena Ekström är en Svensk Couture-designer med en touch en touch av rock n roll som inte är rädd för att ta plats. Hennes plagg har synts på Linda Hallberg, Fredrik Robertsson, Felicia ”Fräulein Frauke” Bichard med mera samt i Vogue, på Grammy Awards i LA och på många svenska röda mattor som Ellegalan, P3 Guld, Grammisgalan och Guldbaggegalan. Nu har Malena även designat en brudkollektion.

Malena jobbar mycket i tyll, spets och siden­duchesse och designar Couture för alla kroppar.

– Jag ser varje plagg som ett oskrivet ark och jag älskar att se när plagget växer fram. Jag kan lägga tio tals timmar på att sy på spetsapplika­tioner eller pärlor för hand, bara för att få fram rätt känsla i plagget. Mina kunder har olika storlekar, etniciteter, sexualitet och kön. Jag inspireras av mångfald och att skapa plagg för rätt person till rätt tillfälle. För när allt blir rätt, då skapas ett konstverk. För min del spelar det ingen roll ifall din stor­lek är 32 eller 56. Jag vill få bort ord som Plus size och Size zero. Då din storlek inte ska mäta din popularitet i samhället, utan det är en siffra som ska underlätta att du snabbare ska hitta ett plagg som passar din kropp.

Malena Ekström - Rosedress AOB rgb FINAL_webb

Rose dress.

Malena Ekström - Happy bride AOB rgb FINAL_webb

Iris body och Lilly skirt.

SYDDE PLAGG AV GARDINERNA

Malenas mamma och hennes farmor lärde henne att sy och sticka redan som 5 åring. Då sydde Malena kläder till sina gosedjur och dockor. När hon kom upp i tonåren, tyckte hon inte att kläderna hade så bra passform och sydde då om plaggen så att de skulle passa hennes kropp. Där föddes ett intresse för att designa kläder och hon började sy kjolar och överdelar av gardiner och liknande.

– Intresset blev allt större och jag insåg att det var det här jag ville jobba med i framtiden och började då att studera hantverk och design berättar Malena.

Efter 6 års studier av sömnad, design, mönsterkonstruktion samt materiallära, startade Malena upp sitt företag som till en början vände sig till olika modeföretag samt etablerade designers som behövde hjälp med till­verkning av konfektion och Couture.

– Med åren så har jag utvecklat mitt eget märke Malena Ekström. Där jag nu klär både artister, skådespelare och celebriteter för olika galor och framträdanden, samt till privat-personer som vill ha den perfekta brudklänningen.

Malena Ekström - Volang AOB rgb FINAL

Zante dress med volangskärp.

Malena Ekström - Pink AOB rgb FINAL_webb

Dahlia skirt.

MARSHMALLOW KJOL OCH TJUGO METER TYLL

Malena inspireras väldigt mycket av själva livet, av musik samt av Disney men även av ett snyggt block, ett tomt papper och en svart bläckpenna med perfekt udd.

– Att dra pennan över pappret och skapa nya spännande kreationer från bilderna i mitt huvud älskar jag. En dålig dag kan leda till att hjärnan skapar en marshmallowliknande kjol för att lätta upp humöret medan andra dagar då kan jag ligga i soffan med en katt på magen och en rosa 20 meters tyllkjol skapas i huvudet. Det händer allt för ofta att jag drömmer om nya designs som jag skissar ner på papper när jag vaknar, för att sedan åka till ateljén för att sy upp den.

Malena vill att hennes plagg ska vara tillgängliga för alla och att man inte ska behöva lägga en halv för-mögenhet för bara en dag.

– Min bröllopskollektion är glad och romantisk med mycket spets, volanger och många lager tyll. Skapad med en liten touch av rock’n’roll. Då jag tycker att bröllopsdagen ska vara så glad och bekväm som möjligt designar jag mycket 2 delat. Ingen ska behöva snubbla på ditt släp eller att din tyllkjol är i vägen för nära kramar, efter pandemin såklart, då är det ju perfekt att du kan ta av din kjol som du har över en kortare snygg spets­klänning och på så sätt få en helt ny look efter middagen. Eller varför inte, när du bär en spetsbody, byta om från din tyllkjol till ett par snygga lång­byxor, shorts eller en enklare kjol, så blir också din dans friare. Plaggen är inte till för att bäras bara en dag utan även fram till nästa festtillfälle. Ett tips är att bära din spetsbody till ett par snygga jeans, alternativt en T-shirt till din tyllkjol berättar Malena.

Malena Ekström - Porträtt rgb FINAL_webb

Se mer av Malena Ekstöm på instagram @malenaekstrom samt på @malenaekstrombridal och


www.malenaekstrom.se

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: