Dekorera kyrka vid bröllop – Vad får man egentligen göra?

Rosenblad i altargången, blommor hängande i vaser vid kyrkbänkarna eller såpbubblor inne i kyrkan? Sara Garpe från Svenska kyrkan hjälper oss och förklarar vad som egentligen gäller för dekorationer inne i en kyrka vid bröllop.

Text: Jacqueline Rova Foto: Unsplash

Olika gäller vid bröllop beroende på kyrka

– Varje kyrka har vid bröllop sina egna regler på vad man får och inte får göra. Detta eftersom att det handlar om hur man bevarar kyrkan på bästa sätt. Det är värdet på inventarierna som spelar in, berättar Sara Garpe.

Till exempel rosenblad som du strör ut i altargången kan tyvärr förstöra golvet i kyrkan och därför kan församlingen behöva säga nej till det ibland.

Blommor ger olika möjligheter att dekorera

– I vissa fall går det jättebra att placera ut blommor för dekoration vid bänkarna om det finns blomhållare. I andra fall, om det är en populär vigselkyrka, så kan tiden mel­lan vigslarna inte räcka till. Då kan det vara så att man inte hinner med att få ordning på dekorationen, fortsätter Sara.

Ett bra alternativ kan istället vara att ha några större blomsterbuketter i vaser. Det är enkelt att förbereda och det går snabbt att dekorera med. Och det är minst lika praktfull!

Inför varje gudstjänst dekorerar vi våra våra kyrkor vacker. Oftast har altaret ett kors, ljusstakar med tända ljus samt levande blommor, men utöver det är det olika från kyrka till kyrka.

Sara Garpe, Svenska kyrkan
Dekorera kyrkan vid bröllop

Ta reda på vad som gäller för just din kyrka vid bröllop

– Mitt bästa tips är att som brudpar ta kontakt med den församlingen som kyrkan finns i där ni ska viga er. Hör efter och fråga i god tid vad som gäller i just den kyrkan.

Om det finns begränsningar kring just det ni hade tänkt er kan det vara ett bra tips att  fråga hur andra brudpar har dekorerat kyrkan vid bröllop.

Blommor vid kyrkbänken
Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: