Diamantring: Fyra saker som avgör priset på en diamant

Ska du köpa en diamantring? Lär dig hur du kan undvika de vanligaste misstagen och fallgroparna när du letar förlovningsring eller vigselring med diamant.

Text: Redaktionen Foto: Canva

4C när du bestämmer kvalitet på en diamantring

Enligt Terrance W. v. GIA hade utformningen av de fyra C:na två viktiga syften:

 1. Det skulle gå att kommunicera diamantkvalitet på ett universellt språk
 2. Kunderna fick en trovärdig källa för att veta exakt vad de betalade för

Det vanligaste misstaget som sker i sökandet efter ett perfekt smycke, som till exempel en förlovningsring eller vigselring med en diamant, är att förväxla diamantslipningen med diamantens form. En fyrkantig diamant är en fyrkantig diamant oavsett slipning.

Låt oss ta en närmare titt på de fyra C:na i en diamant; fyra element som påverkar varje diamants utseende, egenskaper, kvalitet, värde och pris:

 • Cut (slipning)
 • Color (färg)
 • Clarity (klarhet)
 • Carat (karat)

Att känna till de fyra C:na hjälper dig att fatta ett välgrundat och bra beslut när du är på jakt efter en diamantring.

Smyckesdesigner, Monica Vinader

Att välja rätt diamantring är ett stort beslut. Det är definitivt en fördel om du förstår hur de fyra element påverkar diamanten innan du köper en.

De 4 C:na är baserade på hur vi kategoriserar diamanten. Det är viktigt att veta vad du ska titta på när du är ute efter en diamantring.

Cut ♥

”Cut is king!”

Diamantslipningen är det första av de fyra C:na. Många använder slipningen för att förklara diamantens form, men slipning är faktiskt den viktigaste indikatorn på diamantens förmåga att reflektera ljus, och därmed ädelstenens förmåga att glänsa och glittra.

Slipning är med andra ord egentligen inte en definition av formen. Tekniskt sett handlar det om diamantens symmetri, polering och proportioner.

Rund diamant

Slipningen i de fyra C:na handlar om mer än bara formen på diamanten

En välslipad diamant kommer att reflektera optimalt med ljus – mer känd på diamantspråket som ”brilliance”

Slipningen är klassificerad i olika skärningar eller slipningar. Ju mer ”brilliant” en diamantslipning är, desto högre lyster och reflektion av ljus har diamanten. Om en diamant är slipad för djupt eller för grunt, förlorar diamanten en del av sin ljusreflektion.

Fasetterna, diamantens plana ytor, bestämmer egenskaperna för diamantens ljusreflektion (därav lystern). Välslipade diamanter, även kallade ”well cut diamonds”, kommer att reflektera maximalt med ljus tillbaka till ögat som tittar på diamanten. Det ger ädelstenen den uppmärksamhet den förtjänar.

Baserat på GIAs system har diamantslipningar fem graderingar enligt följande:

 • Excellent
 • Very Good
 • Good
 • Fair
 • Poor

Enligt GIA påverkar slipningsgraden inte priset lika mycket som de tre andra C:na, men de rekommenderar att man siktar på en diamant mellan Excellent och Very Good för att få en välslipad diamantring med mycket lyster. Detta är baserat på att diamanten – för blotta ögat – kan se ut som den klaraste, mest färglösa diamant så länge som den är välslipad.

12 vanliga diamantformer

Även om man både använder termerna form och slipning, betyder de inte samma sak när det kommer till ädelstenar. Form är inte en del av de fyra C:na, men de flesta förväxlar form med slipning.

En fyrkantig diamant kan ha en djup slipning, en ytlig slipning eller är en briljantslipning; oavsett slipning kommer formen att vara fyrkantig.

Några vanliga diamantformer är:

 • Baguette
 • Smaragd
 • Droppformad
 • Navett
 • Päronformad
 • Oval
 • Prinsessa
 • Hjärtformad
 • Rund
 • Radiant
 • Asscher
 • Kuddformad

Dessa vanliga former finns i en mängd olika utföranden på diamantringar, såväl som på andra smycken som örhängen, halsband och armband. Diamantens form handlar om personliga preferenser, men också vilken diamantform som är estetiskt bäst lämpad för olika händer och fingrar.

När du vet vilken form du gillar bäst kan du använda din nya 4C-kunskap och be att få se olika slipningar i samma form. En sämre slipning kan ge dig en större diamant till ett bättre pris (i regel är det bara det tränade ögat som ser skillnaden mellan en stor briljant och en stor diamant med för djup slipning).

Clarity ♥

Det nästa C:et i diamanternas gradering är Clarity (klarhet). Diamantklarhet handlar om kvaliteten på diamantens inre struktur.

Diamanter blir till genom enormt tryck under många år. Om andra kemikalier är närvarande när diamanten växer fram får diamanten små ”födelsemärken”, så kallade inneslutningar.

Enligt Tesori Diamonds är inneslutningar fläckar, ränder eller andra suddigheter som har funnits i diamanten sedan den blev kristalliserad från kol för miljoner år sedan.

Ju färre inneslutningar diamanten har, desto mer värdefull är den. Regeln är att en diamant är ”flawless” när ett tränat öga under 10 gånger förstoring i bra ljus inte kan se några inneslutningar.

Treasure Diamonds

diamantklarhet i diamantsmykke

Inneslutningar i en diamant påverkar färgen och hur ljuset reflekterar. Detta betyder inte att inneslutningar nödvändigtvis är negativa; de kan vara slående vackra och passa dina personliga preferenser perfekt.

Diamantringar gör sig dock bäst med högre klarhet; det gör att diamanten verkligen skiner.

Color ♥

När du tänker på diamanter föreställer du dig säkert bländande klara ädelstenar. I verkligheten varierar diamanter i färg. Det kan vara svårt att se färgen och man måste oftast lägga diamantringar bredvid varandra för att se några skillnader.

Diamantfärg faller under skalan DZ, där D är helt färglös och Z har en ljusgul färg. Standarden för de bästa diamanterna faller mellan D och J.

Diamantfärgerna rankar efter bokstavskoder:

 • D / E / F = Färglös
 • G / H / I / J = Nästan färglös
 • K / L / M = Svag färg
 • N / O / P / Q / R = Mycket ljus färg
 • S / T / U / V / W / X / Y / Z = Ljus färg

Diamantens form påverkar hur synlig färgen blir. En briljant rund diamant döljer färgen extremt bra, vilket gör att du kan gå längre ner i färgskalan utan att se en antydan till gula toner. Mer långsträckta former, som baguette och oval, avslöjar diamantfärgen lättare.

Färgen i din diamantring ska utgå från vad du föredrar – färgen är inte en indikator på diamantens kvalitet. Det finns därför ingen diamantfärg som är rätt eller fel, men notera att färgen påverkar priset då ett D (färglöst) är mer sällsynt än en diamant med färg.

Carat ♥

Sist men inte minst: det sista C:et i 4 C är karatvikten.

Diamantkarat blir lika ofta förväxlat med karat i guld som diamantslipning blir förväxla med diamantform.

Karat och diamantkarat är inte samma sak, och på engelska särskiljer man orden med olika begynnelsebokstäver.

 • Karat guld
 • Karat vikt av diamant

Enligt GIA är en diamantkarat lika med 1/5 av ett gram. Ju högre karatvikt, desto dyrare diamant.

Ingen diamant är dock 100% identisk. Du kan ha 10 päronformade diamanter bredvid varandra, alla med samma färg, klarhet och slipning, men de kommer alla att variera något i både storlek och form. Därför kan en diamant med en specifik karatvikt se större ut än vad karatvikten normalt indikerar.

Med andra ord: Enligt Brides kan du hitta en diamant som väger 2,00 karat men ser ut som en 2,20 karats diamant. Du kan därför få en diamant som verkar större – utan extra kostnad.

Värdeökningen på en diamant är inte alltid i relation till diamantkaraten. En mindre och färglös diamant med hög klarhet kan vara mycket dyrare än en stor diamant med lägre klarhet och mer färg.

Nu när du har koll på de 4 C:na kan du vara säker på att hitta rätt diamant till din diamantring! Är det kanske en förlovningsring som du söker?

Om det är en större diamant du är ute efter efter, men budgeten inte tillåter en 3,00 karats färglös briljant rund diamant: be att få se större diamanter med lägre klarhet och mer färg.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: