DIY: Fixa dekorationen till festlokalen

Dekoration till ditt bröllop - fixa själv!

Ett bröllop behöver inte kosta en förmögenhet. Det viktiga är att ni får just det bröllop som ni drömmer om. Oavsett vad ni väljer för plats och lokal finns det mycket att göra för att ni ska få plats med ”pinterest”-bröllopet i er budget. Här ger vi tips på hur du kan jobba med dekoration för festlokalen på ditt bröllop.

Text: Jenny Drakenlind Foto: Unsplash

Egen dukning och dekoration till bröllop

För att visa att det går, så gjorde vi om en helt vanlig festlokal till en bröllopsdröm. Vi ville ha ljusa, skandinaviska och somriga toner i allt från porslin, dukning och blommor till det lantliga dessertbordet. Så här gjorde vi med dekoration till bröllopet!

Porslin och bestick i nytt och vintage

Istället för att välja ett helt vitt porslin utan struktur valde vi en diskret sandfärgad ton där varje tallrik har en unik glasyr och färg. Vi valde ett nyproducerat, sobert och lite mer gediget porslin. Besticken är vintage i nysilver, vilket ger en fin känsla. Patinan går väl ihop med både porslin och dekoration såsom ljusstakar och vintage linneservetter.

Dekoration, duk och stearinljus

Vanliga lakan har agerat bordsduk och över dem har vi lagt ett tunt spetstyg i dov nude-färg. På så vis kan vi överlappa kanter på ett enkelt sätt och skapa en levande struktur då vi inte ville ha en alltför strikt känsla i dekorationen.

Glasen är även de nyproducerade och dessa kristallglas ger med sin italienska slipning, en elegant känsla. Därför passade det utmärkt med släta vattenglas för att inte få ett alltför pråligt intryck på detta bröllop.

– Vi valde även nude-färgade stearinljus i alla ljusstakar, vilket är ett superenkelt trick för att skapa en mer ombonad känsla. Jobba med alla färger ton i ton. Bara att välja en annan nyans än vit på ljusen ger tillräcklig effekt.

Köpa, hyra och låna porslin och dekoration till bröllop

Lokaler för bröllop har ofta eget porslin och dekoration. Men om det inte är vad man söker eller om man behöver ordna sådant själv, så finns lite olika alternativ. Antingen kan du köpa just det porslin du vill ha på second hand, och sedan sälja vidare. Det kräver dock oftast en rejäl budget och du behöver vara beredd att lägga en hel del tid på att hitta rätt. Du kan också låna ihop porslin, glas och dekoration från vänner och familj eller hyra det du behöver.

Cirka kostnad, hyra (50 kuvert): Porslin och bestick (förrätt, varmrätt, dessert) går på cirka 3 400 kr. Vinglas och vattenglas, kostar cirka 800 kr och servetter och ljusstakar blir någonstans runt 200 kr.

Dekoration till tallrik - dukat för bröllop

Våga gå all-in på bordet med dekoration

Vår stylist Malins bästa tips till Allt om Bröllops läsare är att våga mer när det kommer till dekoration och bröllop.

– Våga ta i! Som gäst uppskattar man att omtanke och arbete lagts ner. Dock sticker det ofta rent kostnadsmässigt iväg när det kommer till bröllop. Få har obegränsad budget och obegränsat med tid – välj att gå ”all in” på bordet eller på lokalen. Ofta blir det halvdant på bordet eller i övrig lokal och då blir det liksom inget alls. Det behövs ofta betydligt mer dekoration än vad man tror för att få det där utseendet och känslan man vill ha till bröllopet.

Blommor gör mycket för dekorationen och bröllopets känsla

När det gäller blommorna blir många brudpar chockade när de kommer till en florist och får ett prisförslag på alla blomsterarrangemang inklusive brudbukett. En del väljer då att prioritera ner blommorna och för andra är blommorna en viktig del av bröllopet.

Blommorna behöver inte kosta en förmögenhet. det går att göra det otroligt vackert och personligt ändå med lite planering!

För er som gifter er under sommaren så har naturen mycket att bjuda på. Nu är det trendigt till bröllop med stora yviga buketter med mycket grönt. I naturen kan du hitta vackert gräs, vass och kvistar. Kanske har ni en trädgård med rosenbuskar? Grunden till en vacker brudbukett och alla blomsterarrangemang hittar ni faktiskt runt omkring er!

Dekoration av bord till bröllop

Ta med inspirationsbild för blommor och dekoration

Anine som är vår florist i detta reportage träffar alltid sina brudpar på en konsultation. Hon rekommenderar då alltid att ta med sig en inspirationsbild till mötet för en bättre bild av drömmen. De vanligaste blommorna hennes brudpar önskar är klassiska rosor, prärieklockor, pioner, trädgårdsrosor och eucalyptus. De vanligaste färgerna till bröllop är vitt, ljusrosa och crème.

– Jag rekommenderar rosorna Sweet Avalanche och Avalanche till de brudpar som vill ha en enkel ros som dekoration på bröllop. Det är ett bra alternativ till de betydligt dyrare trädgårdsrosorna och pionerna. Börjar man planera sitt bröllop minst ett år i förväg kan man vara förutseende och plantera exempelvis rosor i sin egen trädgård. Var bara noga med att kolla att de blommar under den tid ni gifter er, säger Anine.

– Nejlikor är också en blomma som blir mer och mer populär på grund av dess hållbarhet och pris. Nejlikor är perfekt att använda till en blomstervägg om man vill ha en sådan eftersom den klarar sig utan vatten en längre tid. Det till skillnad från många andra blommor som slokar redan efter en liten stund.

Grönt för dekoration till bröllopet

Det finns så mycket vackert grönt att dekorera en lokal med. Eucalyptus har sedan många år tillbaka varit otroligt populärt, men det kostar en hel del.

Ett bra alternativ kan vara exempelvis Ruskus som är en skogsgrön kvist med tunna blad som ger fin fyllighet i buketter och arrangemang. Dess hållbarhet utan vatten gör att den också passar väldigt bra till att kunna läggas på borden som dekoration. Använd istället för murgröna som lätt slokar efter bara några timmar.

Till vårt bröllop valde vi att göra några få större och elegantare blomsterarrangemang, något man som gäst verkligen kan uppskatta när man sitter i flera timmar och har en trevlig middag.

Vi valde också att göra en fin bakgrund till brudparet med tunna gardiner från Ikea och dekorera med köpt Ruskus samt några kvistar Clematis som vi plockade i fotografens trädgård.

Plocka egna blommor och köp väl valda

– Med riktigt bra planering kan du få precis de blomsterarrangemang ni drömmer om. Plantera själv i er trädgård eller plocka så mycket ni kan från naturen. Har ni några speciella blommor som ni inte kan plocka i naturen eller odla själva, välj ut någon eller några exklusiva blommor som ni lägger pengarna på och fyll på med sådant ni kan hitta själva. Det finns även ställen med blommor till försäljning där du går ut och plockar själv det du vill ha och betalar endast för det, säger floristen Anine.

Bord dekorerat med solrosor
Enkel dekoration med citroner på bord

Tårtan en del av dekoration till bröllop

Något som också är ett stort ögonblick på bröllopsdagen är när bröllopstårtan ska skäras. Det finns flera budgetvänliga alternativ om man varken vill ha en prinsesstårta från Ica eller har råd med en fantastisk skapelse från en tårtkonstnär.

Ni kan be att få köpa en odekorerad tårta från ett konditori. För en tårtdesigner är det främst tiden som kostar och därför kan man spara en slant på att dekorera tårtan själv. Eller omvänt kan ni baka tårtan själva, men dekorera med sockerblommor eller figurer köpta från en konditor/tårtdesigner.

Ni kan köpa eller hyra en ”dummy”. Det är en tårta som är riktig på utsidan men har ett innehåll av frigolit. Det är något man främst använder sig av på bröllop med väldigt många gäster för att inte ta för mycket tid till att skära upp tårta till alla. Efter den ceremoniella uppskärningen för brudparet med en liten äkta tårta högst upp, serveras sen gästerna tårta från köket, vilket går att anpassas efter budget.

Skillnad på pris och tårta

Envåningstårtor är billigare än flervåningstårtor och man kan ha flera envåningstårtor bredvid varandra. Du kan också dekorera dem med färska blommor eller måla med ätbar färg för ett vackert inslag på bröllopsfesten.

Den fina dessertvagnen vi använder på bilderna är byggd av gamla EPAL-pallar och några gamla sopskaft. Den är ihopsatt med återvunna spikar från pallarna, och alla delar går att montera isär så den är lätt att transportera. Vill du inte bygga en vagn själv går denna att hyra hos ’The craving solution’ för 300 kr/helg.

– Om ni funderar på att anlita någon som inte har så mycket erfarenhet av tårtor och framför allt våningstårtor, be om referenser! Att bygga en våningstårta kräver erfarenhet och noggrannhet och är ingenting man vill chansa på till sin bröllopsdag. Det är inte riktigt samma sak att läsa sig till hur man bygger en våningstårta som att i praktiken bygga en. Jag har tyvärr haft många kunder som ringer i sista minuten för att deras tårta rasade ihop, säger tårtdesignern Josefin från The Craving Solution.

Teamet bakom idén och bilderna:

Fotograf Jenny Drakenlind www.drakenlind.se

Stylist Malin Humble www.setmytable.se

Florist Anine Melström Bergqvist www.vackrabrollop.se

Tårtdesigner Josefin Emteryd www.thecravingsolution.se

Festlokal www.festvillan.com

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: