Drömmen om Provence

Av: Jens Christiansen

Södra Frankrike har ju blivit själva sinnebilden av sol, bad, mysiga kullerstensbelagda byar, mat och vin. Just provinsen Provence har blivit föremål för denna dröm vilken förevigats i otaliga filmer då denna region sträcker sig hela vägen från Rivierans luxuösa badorter upp genom små bergsbyar vid alpernas början. Men följ med på ett förslag till annorlunda på bröllopsresa. En cykelsemester genom Provence.

shutterstock_619698605_WEBB

Så efter flera år av väntan ska nu drömmen om en sommar i Provence äntligen förverkligas.

Vi har bestämt oss för att det ska bli en cykelresa. Självklart kan man stuva in sin favoritcykel i bilen och ge sig av söderut på egen hand, men det faktum att det är minst 240 mil snabbaste vägen ner till medelhavet gör ju att man kanske ska ta sig en funderare på om det finns andra alternativ. Det visar sig att det finns många resebyråer som arrangerar färdiga paketlösningar. Det är bara att välja vilken del av detta gigantiska område som man önskar se så fixar de resten. Vi valde en rutt som skulle utgå från Avignon, en stad med anor från romartiden, för att sedan ta oss via lavendelfält, bergsbyar, vinslott och etapper med oväntade utmaningar för att till slut landa i Châteaueuf du Pape.

shutterstock_362631386_WEBB

Upplägget är verkligen förbluffande bra.

En enkel flygresa till Marseille är betydligt billigare än till Nice och en kort tur med snabbtåget så är man framme. Avignon är en vacker gammal välbevarad stad som härstammar från tiden långt innan romarna kom hit. Efter att ha övernattat vår första natt på ett litet familjeägt och mycket charmigt hotell strax utanför stadsmuren så står cyklarna klara preparerade med packväskor, färddata, kartor och en beskrivning över hur vi ska ta oss fram enligt den rutt som de lagt ut åt oss. Mina tvivel angående cyklarnas kvalité kommer på skam då det visar sig vara perfekta för ändamålet. Nya, med lagom många växlar och precis rätt typ av däck för att klara både grusvägar och slingriga asfalterade bergsvägar. Vi behöver bara ta med oss det mest nödvändiga då väskorna körs vidare till nästa hotell med bil. Om ni nu tycker att detta låter som fusk och lathet så kan jag bara säga att detta är det bästa sättet jag någonsin upplevt en cykelsemester. Här kombineras fysiska utmaningar, vackra vyer, god mat och massor ac njutning!

Det är väl perfekt som bröllopsresa?

shutterstock_113949964_WEBB

Romantiskt landskap

Valet av vackra byar och små hotell som resebyrån bokat som våra stop på resan visar sig vara utmärkta. Cyklingen är inte heller alltför krävande och man tillryggalägger cirka fem mil om dagen, vilket är lagom för att kunna göra egna stop på vägen. Det visar sig också snabbt att vår idé om att bästa sättet att uppleva det Provencalska landskapet är just på en cykelsadel. Det ger oss många möjligheter att under resan stanna för att besöka vinslott med vinprovningar om en skylt dyker upp om detta. Vi har tid att stanna till i byar längs vägen för njuta av en kopp kaffe på torget och köpa med oss egen picknick att avnjutas ute bland grönskande ängar. Ett av de vackraste stoppen är byn Venasque, vilken utsetts till en av Frankrikes vackraste. Byn ligger likt ett fort högt uppe på en kulle med milsvid utsikt ut över det vackra landskapet. Vägen upp är krävande i sommarvärmen men rosévinet i svalkan på torget blir än mer välsmakande som belöning. Prova alltid det lokala vinet och här är vi i ett område som inte är lika berömt, man får därför mycket bra vin för cirka trettio kronor glaset, vilket får vinet att smaka ännu bättre. Huset som inhyser vårt lilla hotell är lika gammalt som byn och medans solen sänker sig över dalen nedanför, njuter vi av en riktigt god middag på hotellets terrass.

Mobilen 358_WEBB

Venasque_hotellets gård_Mobilen 344_WEBB

Nästa dag går färden vidare mot nya äventyr och det känns riktigt kul att förväntansfull få trampa iväg. Vi tar oss fram i maklig takt på grusiga vägar utan alltför mycket trafik och med solen i ansiktet och vinden i håret tar man in alla dofter som kommer mot en. Landskapet utgörs av oändliga fält av vallmo, lavendel, solrosor, vete och råg. Vinodlingarna breder ut sig än fler i takt med att vin från Provence efterfrågas runt om i världen.

shutterstock_294097091_WEBB

Tour de France nästa

Efter ett par dagar har vi blivit varma i kläderna och tycker oss kunna avvika lite från den beskrivning som bifogats över vilka vägar vi ska ta oss fram på. Så länge man har bra koll på kartan visar det sig vara riktigt kul. Så full av självförtroende känner vi snart att vi snarast är experter på det här med att cykla i Provence. Vi möter inte alltför många cyklister under vår vecka men väl framme i staden Bedoin så vimlar det av lyckrabeklädda människor med de senaste racerhojarna. Det verkar visst vara ett populärt ställe, kanske har vi nalkar vi oss en vacker sträcka? Alla cyklister ger sig av mot något som enligt skylten heter Mt Ventoux. Vår karta visar att vi ska åt andra håller men stärka av vår visshet att vi numera är experter så hänger vi på alla andra. Det visar sig vara en berömd sträcka i cykeltävlingen Tour de France. Detta är ett av de tuffaste uppförsluten i Frankrike och en attraktion för många amatörcyklister runt om i världen. Det var alltså därför som så många hade samlats där. De är sugna på att göra denna strapats som de sett på TV. Det visar sig bli en verklig utmaning. De första fem kilometrarna gick utan större problem och trots att vi med våra många packväskor och tunga cyklar inte alls är lämpade för detta, så håller vi bra tempo genom vingårdar och fruktträdgårdar. Lutningen sägs vara mellan sju och tio grader och det låter kanske inte så mycket men det är över 1600 höjdmeter upp till toppen av berget som ligger på 1900 meter över havet, högt upp bland molnen. Vägen lutar därför konstant uppåt. I sommarvärmen blir detta nästan outhärdligt. Det är inte bara jag som lider, utan vi passerar faktiskt flera som med röda ansikten ser ut att snart avlida. De som storögt ser oss trampa förbi med våra knarrande cyklar belamrade med packväskor på alla hjul samt styre ser inte alltför nöjda ut. Jag misstänker att slängde sina nya karboncyklar så fort de kunde för att skylla på den värdelösa utrusning de nyss köpt.

Mt_Ventoux_Mobilen 393_WEBB

shutterstock_247258414_WEBB

Efter vad som känns som en hel evighet når vi toppen, jag mer utpumpad än min partner, där mistralen ofta blåser, innan det bär nedför. Vi tar oss hela vägen ner på andra sidan längs berget med ett stopp i dalen intill byn Sault. Synen av lila lavendelfält så långt ögat kan nå överträffas endast av den söta doften som slår mot oss i värmen. Mina nyss avlagda eder på att aldrig mer cykla och nyskapande svordomar är som bortblåsta. Detta är en underbar belöning. Detta är precis som i vår dröm om Provence. Efter en avkopplande lunch i solen är det sedan dags för oss att fortsätta längs ravinen på smala fantastiska vägar. Det bär utför hela tiden resten av dagen och vi påminns om att det är just detta som är anledningen till varför vi valt att åka på denna typ av resa.

Mobilen 415_WEBB

Att få göra denna typ av resa och få dela dessa omväxlande upplevelser gör att vi kommer oss så mycket närmare varandra än om vi legat i varsin solstol. Att få umgås med varandra på detta är ett väldigt bra förslag på en bröllopsresa. Det blev en händelserik vecka med flera spännande stopp och många skratt.

Vi skapade även härliga minnen vi kommer bära med oss livet ut.

shutterstock_595985624_WEBB

Vill ni också prova?

Det finns flera både franska och svenska researrangörer som säljer färdiga paket för att cykla i Provence. Kostnaden är ca 8 000-10 000kr per person. Flyg och transport till startpunkten ingår inte men om ni vill göra som vi flyger ni billigt till Marseille och tar sedan tåget upp till Avignon. Men självklart finns det många andra rutter man kan göra. Vi cyklade under sex dagar från Avignon via Mount Ventoux tillbaka till Châteaueuf du Pape, där man även bör provsmaka det utmärkta vin som bär samma som.

Detta ingår som oftast: Boende i delat dubbelrum på enklare hotell som ofta är mycket charmiga. Frukost, cykelhyra, hjälm, cykeldator, kartor och infomaterial på engelska samt det viktigaste; bagagetransport

Foto: Shutterstock och Jens Christiansen

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: