Drömmen som kläddesigner blev sann

Text Jenny Olsson Foto Magnus Ragnvid

Frida Jonsvens som designar klänningar till många av Sveriges kändisar tillhör just nu en av landets mest spännande designers. Hennes vackra och spännande kreationer ser man ofta i TV-rutan och dom sticker ut. – Många designers har minimalistiska klänningar men jag gör tvärtom, jag tycker att vi behöver mycket färg och gör ingenting helsvart.


Frida Jonsvens,
som är född och uppvuxen i Hudiksvall i Hälsingland bor nu på Lidingö i Stockholm där hon också har sin ateljé. Här designar och syr hon klänningar till många av Sveriges programledare, sångerskor och många andra inom kändisvärlden. Frida designar och syr mestadels klänningar och får många beställningar till bröllop, galor och tv-program. Den röda tråden i hennes kreationer är färg.

– Jag använder mycket färg och material med olika struktur och mönster. Mina kläder är väldigt oskandinaviska.

Att ta ut svängarna och använda färg är inte något som alltid varit självklart för Frida.

– Från att jag var tolv år fram till att jag blev arton var jag extremt osäker och bar enbart svart för att inte synas. Det är nog också därför jag förknippar det svarta med något dystert. Jag vill visa tonårs Frida att man är bra som man är och att man vågar bära färg om man vill det.

Foto 2017-10-01 16 47 46

Frida startade sitt företag 2011 och har under åren designat klänningar åt många kändisar. Sanna Nielsen i Allsång på Skansen, Tilde de Paula Eby i Let´s Dance och Annie Lööf på Nobelfesten är bara för att nämna några. Konkurrensen är hård i designbranschen och det gäller att skapa ett bra kontaktnät. Frida fick tidigt bra kontakt med en stylist och fick därigenom göra en klänning åt Jessica Almenäs. Sedan tog det fart.

– Det sprider sig snabbt och det gäller att skaffa sig bra kontakter. Man gör en klänning åt en person och sedan sprider det sig till någon annan men det gäller också att hela tiden göra bra ifrån sig.

Fridas stora grej är att designa klänningar men hon gör också olika typer av tvådelade set.

Just nu är det bröllopsklänningar som står i fokus då många bröllop väntar under sommarmånaderna.

– Under vintern är det mycket klänningar inför galor och under somrarna bröllopsklänningar och en del beställningar inför olika tv-program. Det är roligt att det är så varierat.

Foto 2017-10-01 16 28 51

Redan när Frida var väldigt ung fanns intresset för mode och design med. Efter gymnasiet gick hon en kortare kurs inom Mönsterkonstruktion på Tillskärarakademin, men Frida berättar att hon lärt sig det mesta av sin mamma.

– Mamma sydde alltid våra kläder när vi var små, hon är en riktig konstnärssjäl och det är också där jag fått min utbildning.

Frida har alltid haft ett genuint intresse för kläder och har alltid tyckt om att sy och hitta på nya kreationer.

– Redan när jag var barn gjorde jag galaklänningar till barbiedockorna och när jag gick i högstadiet sydde jag alltid mina egna kläder till examen. Under första året på gymnasiet fick vi spela in en film där vi talade om vad vi skulle bli och jag sa designer. Drömmen om det här har nog alltid funnits hos mig.

Foto 2018-07-14 08 16 29

Frida inspireras mycket av naturen, solnedgångar och soluppgångar, allt som ger färg helt enkelt. En annan stor inspirationskälla för henne är människor.

– Jag inspireras mycket av mina kunder och även av människor som kör på, fast de haft det tufft. Som någon som bestämt sig för att springa fast de amputerat bort ett ben.

Alla Fridas klänningar är specialdesignade och utformade för att passa individuellt för varje kund. Det finns ingen klänning som är identisk med någon annan.

– Jag gör en unik kreation för varje kund som kommer hit. Jag tittar på vad just den personen skulle passa i.

Foto 2017-10-31 15 47 40

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: