Drop in-vigsel i Göteborg på nyår

Drop in-vigsel i Göteborg på nyår

Under flera år har Masthuggskyrkan bjudit in till drop in-vigsel i Göteborg. Både vid nyårsafton och vid andra tidpunkter under året.

Text: Malin Svantesdotter Foto: Svenska kyrkan/Unsplash

Masthuggskyrkan bjuder in till drop in-vigsel i Göteborg

Masthuggskyrkan i Göteborg har i flera år öppnat upp för drop in-vigsel på nyårsafton, men också vid andra tillfällen under året. Det är något som blivit mycket uppskattat!

I Masthuggskyrkan säger rekordmånga JA varje år.  Den totala siffran för antal vigslar under 2018 var 53 och det är tydligt att drop in-vigsel är ett populärt alternativ. Redan 2016 vigde kyrkan 24 par – och antalet blir fler för varje år.

För Anna Österberg som är en av prästerna på plats på nyårsafton blir det en ny erfarenhet.

 Jag har vigt många bröllopspar, men på nyår blir det kanske lika många på en och samma dag som jag annars viger på ett helt år. Det ska bli jättekul, det kommer bli vackert med många fina stunder. Säkert lite halvkaos också, men på ett bra sätt!

Kyrklig drop in-vigsel i Göteborg

”Nästan” helt spontant med drop in-vigsel

Drop in-vigsel är som det låter – en variant av bröllop där paren inte i förväg behöver planera. Allt blir bestämt på plats.

Eller helt hundra procent spontana är det knepigt att vara. Ni behöver nämligen i förväg ha beställt hindersprövning från Skatteverket. Utan giltig hindersprövning kan inte prästen viga giftassugna par. Så lite framförhållning behöver ni!

Förnya löften eller välsignelse för borgerligt vigda

Tidigare år har flera par som redan är gifta även kommit till Masthuggskyrkans drop in-vigsel för att man av olika anledningar vill manifestera sin kärlek till varandra. Några är gifta borgerligt och vill ge sina löften till varandra i kyrkas inramning. Andra vill ge uttryck för ett nytt steg i sin relation genom att förnya sina löften.

Ett nytt år väntar och kyrkan är öppen för nästa eller ett fördjupat steg i relationen!

Drop in-vigsel i Göteborg – när och hur?

Drop in-vigsel i Göteborg sker den 31 december 2022, kl. 11-16

När sista paret är vigda bjuder kyrkan in till nyårskonsert med efterföljande fyrverkerier och nyårsbön.

Se video och läs mer på Masthuggs församlings hemsida och om vigsel på drop in i Göteborg.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: