Duka och dekorera – få till en elegant och sorbet stil

Foto och styling: Ewa Björnsdotter

En klassisk stil är inte detsamma som något tråkigt. Här är DIY-temat för de brudpar som önskar uttrycka sig med elegans.

2_test

Bjud till bröllop!

Inbjudningskorten sätter tonen och stämningen för bröllopets estetik. En vacker enkel inbjudan med kalligrafi och ett snyggt skrivet kuvert är allt som behövs. Var traditionell och låt gästerna få OSA per post. För mer detaljer kan fler kort skickas med eller så kan man istället göra en bröllopshemsida. Var noga med att skicka med en länk till den sånt fall. Försegla kuvertet med en sigillstämpel. Öva lite innan för att få till det bra. Dessa kommer från
bjornsdotterdesignstudio.se sammetsband på rulle kommer från

Odd-living.com.

3_test

Placeringskort

Skriv gästernas namn på små kort och lägg dem på brödtallriken. Duka upp med blommor och gör små stilleben på borden. Här har vi använt roliga träspolar från

stromshaga.se
. Bordsbuketten består av ranunkler i olika ljusa färger samt vinrött, julrosor, anemoner, nejlikor eucalyptus och annat grönt.

4

I baren

Personliga detaljer sätter lite extra guldkant på bröllopsfesten. Varför inte hitta på två egna drinkar, kanske era absoluta favoriter och servera dessa i baren. Döp dem gärna och skaffa en snygg skylt att ställa vid baren. Skylt från

bjornsdotterdesignstudio.se
och sugrör kommer från

frulycklig.se
. Vill ni göra en egen skylt kan ni använda en griffeltavla. Det finns särskilda flytande pennor till dem att köpa.

5

Dukningen

Den här klassiska dukningen passar fint på vilken herrgård eller slott som helst. Köp tyg på meter och drapera det mitt på bordet för lite elegant färg. Duka med undertallrik, finns att fynda på loppis eller att hyra. Servetten är rullad och ihopsatt med en bit läderband i mörkbrunt. I läderbandet sitter en liten julros. Övriga blommor i dukningen är – eucalyptus, ranunkler i vitt, ljusljusrosa och vinrött, anemoner och ljusljusgula nejlikor.

6

More is more

Överdådiga vilda bordsdekorationer är väldigt populärt utomlands och kommer mer och mer i Sverige. Här är den gjord av ranunkler i olika ljusa färger samt vinrött, julrosor, anemoner, nejlikor, eucalyptus och annat grönt.

7

Bröllopstårtan

Välj en elegant bröllopstårta som följer färgtemat och dekorera med färska blommor, fikon och björnbär på toppen.

8

Alternativ bordsplacering

Var ska gästerna sitta? Skriv ut namnen och bordsnumret med ett fint teckensnitt. Klipp ut dem och rulla sidorna åt motsatta håll. Lägg på fina fat på ett bord. Ett tips kan vara att lägga namnen i bokstavsordning, eftersom det då är lättare att hitta sitt namn.

14

Gästgåvor

Låt varje gäst få med sig en fin liten plåtask fylld med små härliga pastiller med smak av ros och hallon, rabarber och hallon, jordgubb eller citron. Dessa kommer från sköna ting

skonating.com

15

Stolsdekor för honnörsbordet

Varför inte göra stolarna vid honnörsbordet lite festligare? Eller åtminstone bruden och brudgummens. Hyr eller köp på loppis två fina gamla stolar. Fäst lite eucalyptus med snöre runt stolsryggen och sätt i några blommor, här har vi använt julrosor. Eucalyptus torkar men ser jättefina ut torkade också.
Tips: Be någon fästa blommorna strax innan middagen, annars kanske de vissnar.

9

DIY: Gör egna servettringar

Att piffa till en vanlig vit servett är guld värt och bidrar verkligen till estetiken. Så varför inte göra en egen läcker servettring av ett läderband med gästernas namn på. Det är både personligt och ett roligt minne för gästen att ta med sig hem som ett minne från bröllopet.

Det här behöver du:

 • Stansar
 • Läderband
 • Fläckjärn
 • Tejp
 • håltagare

Materialet finns att köpa i olika pysselbutiker. Just de här sakerna är inköpta hos


pagoni.se

.

Såhär gör du:

 1. Klipp av en bit läderband i önskad storlek. Bandet du ser på bilden är 20 cm långt och 2 cm brett. Rulla en provservett och lägg bandet runt för att veta var du ska göra hål. Använd en håltagare (det finns bland annat att köpa på
  www.pandurohobby.se) och gör ett hål genom läderbandet.
 2. Tryck ihop bandet runt servetten med släta nitar. Dessa kommer från

  pagoni.se
  .
 3. För att trycka gästens namn på bandet använder du bokstavsstansar, ett flackjärn och en tejp för stansning. Tejpa längst ner på bandet där du vill att namnet ska stå för att få namnet rakt, och så börjar du att stansa bokstäver precis ovanför tejpens kant. Ta en stans, en hammare och slå på stansen upptill. När du har skrivit alla bokstäver i namnet drar du bort tejpen som du haft som linjal.

12

DIY: Gör egna knapphålsblommor

Brudgum och marskalkar brukar vanligtvis bära knapphålsblommor eller corsager. De här består av en julros och eucalyptus. Du knyter enkelt ihop dem med ett grått sammetsband och fäster med liten säkerhetsnål. Sammetsband från


odd-living.com.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: