En annan historia i Sundbyberg

Annons
AoB_Instagram_Artikkel_og_Kategori

Foto: Ulf Blomberg Text: Sofia Lundqvist

I slutet av september 2013 slog portarna till Story Hotels andra hospits upp portarna i Sundbyberg. Symbiosen av rått och elegant höjer ett redan lyckat koncept ännu ett par pinnhål.

– När vi skapade vårt första hotell på Stureplan var ambitionen att presentera ett koncept som vi tyckte saknades i Stockholm, det finns inte några roliga hotell här. Vi utgick då från en lista på saker vi själva inte gillade med att bo på hotell och gjorde tvärtom, berättar Nicolas Fredell, en av entreprenörerna bakom Story Hotels.

Vi träffas i foajén tillsammans med hotelldirektör Alexander Bhatt, knappt en vecka efter Story Signalfabrikens öppnande. Industriellt möblemang, mysig ljussättning och lika delar funkiga toner och after work-sorl bidrar till en uppsluppen stämning. Väggarna pryds av charmigt ostyriga konstverk signerade Stockholmsbaserade Madebyus och den fritt tolkade repliken av Sundbybergs stadsköld känns som en extra kul detalj. Vi sitter nämligen i det gamla stadshuset.

– Drömprojekten är befintliga byggnader med en historia. Det här har med andra ord varit helt idealistisk. Kontrasterna mellan gammalt och nytt är något vi jobbat mycket med, säger Nicolas.

Inspiration har hämtats från bland annat Chateau Marmont i Los Angeles, Blakes i London och Hôtel Costes i Paris.

– De är ju ganska svulstiga allihop. Vi ville ta in den känslan på 2000-talet och göra stilen mycket råare, säger Nicolas och fortsätter:

– Anledningarna till att vi valde att göra det här är många, däribland den enorma tillväxten med Friends Arena i spetsen, Sundbybergs goda kommunikationer och en ung publik.

Något som särskiljer Story är hotellets lekfullhet och humor som exempelvis märks på rumstypernas namn. Vad sägs om ”The Lagom King” eller ”Double Squeeze”? Fräsch är också rummens inredning som tagits fram av Koncept Stockholm. Till skillnad från mässingsbetonade Story Stureplan har man här satsat på koppar.

– En viss igenkänningsfaktor från vårt första hotell finns onekligen. Vi har samma konstkoncept på rummen och badrummen, barskåpen samt belysningen i korridorerna är liknande. Den stora skillnaden ligger i färgskalan, men vi har strävat efter att gäster som har besökt Riddargatan ska komma hit och ändå känna ”wow”, säger Alexander.

Och ”wow” är precis vad undertecknad känner, inte minst i restaurangen som ligger belägen i Sundbybergs gamla brandstation. Brick No. 6, som den heter, invigs officiellt samma kväll och är en gastropub med tillgänglig matsedel som är tänkt att fungera lite som en kvarterskrog. Här sitter du mellan bastanta, grafittimålade betongpelare och servetten knät ser ut som en kökshandduk. Lekfullt var ordet.

– Vi påstår inte alls att Story Hotel Riddargatan erbjuder fine dining, men här har vi skruvat ner både maten och prissättningen en smula. Tanken är att menyn ska passa både affärsresenärer och par som vill äta en romantisk middag, säger Alexander.

Efter en imponerande trerätters i amerikansk-asiatisk crossover (ribsen rekommenderas) väntar en god natts sömn i den sköna Storysängen som har specialdesignats av Bed Factory, en säng som du faktiskt kan köpa med dig hem. Det samma gäller konsten från Wonderwall som pryder hotellrummens väggar.

Morgonen därpå inleds med en ljuvlig frukostbuffé i den gamla brandstationen som gör sig lika bra i dagsljus och sedan checkar jag ut på datorskärmen i foajén. Med hjälp av ett nytt system sker nämligen både in- och utcheckning utan kontakt med receptionisten, något som gör att hen kan fokusera fullt ut på sin roll som concierge.

Sofia Lundqvist

Bästa rummet: Några av de 83 rummen har en synlig tegelvägg som förhöjer råheten, be om ett sådant.

Adress: Sundbybergstorg 1

www.storyhotels.com/signalfabriken

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: