En fästning är en plats för bröllop

Planerar ni inför bröllopet och skulle vilja ha en unik plats för vigseln? Då kanske en fästning kan vara något för er? Vi har träffat Statens fastighetsverk som förvaltar flera av Sveriges fästningar, slott, kyrkor, gröna rum och museer där historiens vingslag går att känna.

Text: Thérese Kihlander Foto: Nathan Dumlao via Unsplash
Bild på brudpar framför fasad av fästning

En plats för bröllop och kärlek

Det var under våren 2023 som Statens fastighetsverk bestämde sig för att samordna och marknadsföra möjligheten att gifta sig i och vid en fästning. Men också i ett slott, en kyrka, eller vid någon av deras gröna rum och/eller museer. De tog då fram en landningssida på webbplatsen där de etablerade att de historiska platser och lokaler de förvaltar är platser för kärlek, och den webbplatsen finns fortfarande kvar att spana in. 

”Vi fick idéen i våras att vi skulle samordna och göra det lättare för brudpar att hitta platser som passar sig för vigslar. Vi tog kontakt med våra hyresgäster, som ofta själva bjuder in till evenemang i och runt byggnaderna, och gjorde en karta där man kunde hitta platser som bjuder in till kärlek.” Säger Katrin Furustig, kommunikatör hos Statens fastighetsverk.

Vi fick idéen i våras att vi skulle samordna och göra det lättare för brudpar att hitta platser som passar sig för vigslar.

Katrin Furustig, kommunikatör hos Statens fastighetsverk

Populärt att gifta sig i en fästning

I samband med marknadsföringssatsningen av Statens fastighetsverk bestämde de sig även att arrangera ett eget bröllopsevenemang. Där fick brudpar möjlighet att gifta sig på och vid en specifik fästning. Det var närmare bestämt vid det sista förekommande kärntornet i Sverige och Europa, God natt i Karlskrona, som evenemanget skulle äga rum.

”Vi lanserade vårt evenemang på Alla hjärtans dag och gav då brudpar möjlighet att skicka in en intresseanmälan. Vigseln skulle ske i slutet av maj vid fästningen God natt i Karlskrona, och vi bestämde att vi skulle välja fem brudpar som skulle få möjligheten.” Berättar Katrin Furustig.

Evenemanget lanserades och inte mindre än 25 brudpar anmälde sitt intresse, vara ett av paren var Åsa och Leif från Stockholm. De blev också utvalda att få gifta sig under evenemanget och fick en oförglömlig dag på en alldeles speciell plats.

Så var det att gifta sig i en fästning

Det var först Leif som såg möjligheten att gifta sig i fästningen God natt via Statens fastighetsverks sociala medier. Han initierade då att paret skulle skicka in en intresseanmälan. Detta varpå Åsa frågade om det alltså röde sig om ett frieri? Vilket de nämligen inte hade pratat om tidigare i relationen. De skrev sedan ihop en intresseanmälan och skickade i väg till Statens fastighetsverk.

”Jag tänkte att det var en rolig grej, men att jag aldrig brukar vinna något.” Säger Åsa och skrattar när vi pratar med henne.

Hon fortsätter att berätta om deras upplevelse av evenemanget och bröllopet.

”Vi båda älskar sjön och havet, så fästningen God natt var verkligen den perfekta platsen för vårt bröllop. Vädret var helt fantastiskt och vi var det sista paret att vigas under dagen, vilket var helt perfekt. Platsen är oerhört vacker och min tanke när jag kom dit var direkt att den här platsen verkligen är som gjord för bröllop.”

Bild på fasad av fästning

Platsen är oerhört vacker och min tanke när jag kom dit var direkt att den här platsen verkligen är som gjord för bröllop.

Säger Åsa, som gifte sig i fästningen God natt tidigare i år med sin Leif. Foto taget av: Thomas Johansson SFV

Vill ni också gifta er i någon annan av Statens fastighetsverks byggnader?

Tror ni att en fästning skulle kunna vara platsen för just ert bröllop? I sådana fall är ett bra första steg att spana in Statens fastighetsverks webbplats. Där har de samlat information om olika platser/fästningar som erbjuds för bröllop. Här når du Statens fastighetsverks webbplats.

Fästningen God natt är inte öppen för vigslar i dagsläget. Men när det gäller detaljerad information är det bäst att ta kontakt med det företag som många gånger har verksamhet vid och/eller i fästningen. Vissa fästningar är mer eller mindre uppbokade för bröllop återkommande, så det bästa är att ta direktkontakt med berört företag. Av företaget kan ni också få hjälp att arrangera bröllopet många gånger. Alternativt kan ni ta kontakt med den vigselförrättaren som hjälper till att viga par vid den specifika platsen/fästningen. Flera av anläggningarna arrangerar även återkommande Drop in-vigslar.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: