Bröllopsexperten: 10 tips för en lyckad bröllopsmiddag – do’s and don’ts

Brudpar på bröllopsmiddag

Med över fyrtio bröllop på min lyra har jag varit med om det mesta under en bröllopsmiddag. Med andra ord: jag vet vad som krävs för att det ska bli en succé.

Här är mina bästa tips för en lyckad bröllopsmiddag.

Text: Nina Andersen Foto: Nolita Studio
Annons
AoB_Instagram_Artikkel_og_Kategori

Jag har allt från orutinerade servitörer till fulla farbröder och härliga överraskningar i ryggsäcken från bröllopsmiddagar. Vi vill förstås att gästerna (och brudparet) ska ha roligt och ofta vill vi också ha en lätt och skön stämning, men för den skull inte för avslappnat. Därför är struktur minst lika viktig som humor när det kommer till toastmasters.

— Nina Andersen

1. Bröllopsmiddag med en lättläst bordsplacering

Upplevelsen av en bröllopsmiddag börjar redan när gästerna ska hitta sin plats vid bordet. Här är det viktigt att det finns en bra och tydlig karta över bordsplaceringen.

Gästerna ska enkelt hitta sitt namn och lätt förstå vart de ska sitta. Annars leder det till frågor och stress, och det känns också otydligt och dåligt planerat för gästerna. Det blir ingen bra start på en bröllopsmiddag helt enkelt. Men det slipper du med en enkel och tydlig bordsplacering!

Det finns många kreativa och bra sätt att göra detta – här är Pinterest med sökordet ”bordsplaceringstavla” din bästa vän.

Bordsplacering vid bröllopsmiddag

2. Detaljerat körschema är avgörande för en lyckad bröllopsmiddag

Körschema för bröllop är något som ni som brudpar inte själva bör ansvara för eller ha koll på. Detta är toastmasterns ansvar, men hjälp gärna er toastmaster att hitta en bra struktur utifrån hur ni önskar att er bröllopsmiddag blir.

Berätta för er toastmaster vad ni tycker är viktigt för middagen och koppla ihop hen med viktiga nyckelpersoner för kvällen. En viktig bundsförvant är till exempel hovmästaren eller ansvarig för serveringen. Många gånger har de en hel del erfarenhet av bröllopsmiddagar och kan vara behjälpliga kring timing av mat och dryck utifrån tal och andra inslag.

Det är också viktigt att alla som har en punkt i körschemat känner till sin tidslot eller ansvar och vet vad de ska göra. Det är därför viktigt att ha ett möte eller samtal med alla talare, underhållare och DJ innan er bröllopsdag så att alla vet vilka tider de har att anpassa sig efter.

Det detaljerade körschemat bör innehålla:

 • Introduktion av tal (toastmaster)
 • Vilka som ska tala och deras talartider
 • Happenings eller annan underhållning med tider
 • Tider för servering
 • Avstämning
 • Pauser

För tal, lekar och andra aktiviteter är det viktigt att i förväg ta reda på om det behövs någon eventuell teknik, så som att presentera video/foton, mikrofon och eventuellt annat.

3. Praktisk information vid bröllopsmiddag

När alla sitter vid bordet och toastmastern välkomnar middagsgästerna är det viktigt att också ge praktisk information, så som:

 • Var toaletter finns
 • När det blir bensträckare
 • Nödutgångar
 • Kvällens meny
 • En särskild ”back to the table”-låt som toastmaster spelar när gästerna ska återvända till sina bord efter en bensträckare

Om du hoppar över detta kan det leda till onödigt krångel och funderingar från gästerna om när de får sträcka på benen eller gå från bordet. Det kan också leda till att det blir mycket spring till toaletten under hela middagen, och att någon måste söka och fråga efter toaletten.

Du vill att bröllopsmiddagen ska gå så smidigt som möjligt och genom att tänka på att informera om ”allt” blir det en smidigare och mer uppskattad bröllopsmiddag.

4. Välj rätt toastmaster

Toastmaster eller toastmadame är en mycket viktig pusselbit för en lyckad bröllopsmiddag. Det är lätt att tänka att det ska vara den roligaste bröllopsgästen som är bra på att skapa en härlig stämning. Men om toastmaster är underhållande, men inte strukturerat, riskerar du att få ett rörigt körschema som i sin tur kan leda till kall huvudrätt, tekniskt kaos och en alldeles för utdragen middag.

Så se till att du har en toastmaster som är strukturerad och har koll på körschemat och tar jobbet på allvar.

Samtidigt kan en för seriös toastmaster ge dig en lite tråkig och torr bröllopsmiddag. Så leta efter gästen som är strukturerad och har glimten i ögat, då är du på god väg mot en lyckad bröllopsmiddag!

Om du inte har en lämplig toastmaster på gästlistan är det också möjligt att hyra in en professionell toastmaster.

Dukat för bröllopsmiddag under palmerna

5. Taltider viktigt vid bröllopsmiddag

Tal kan snabbt dra ut på tiden och bli för långa. Det kan leda till att bröllopsmiddagen blir alldeles för tråkig och ibland ointressant. För, helt ärligt… Hur spännande är det att höra en 20-minuter lång historia om brudens uppväxt?

För att ha en lyckad bröllopsmiddag tror jag att det är ett måste att ha kontroll och begränsa talartiden. Detta kommer att ge dig tal med punch, där de goda poängerna och historierna möts. Det ger gästerna en mer dynamisk upplevelse av middagen utan för långa pauser där de undrar om de kan äta eller inte, och det gör att tiden vid middagsbordet kännas alldeles lagom lång. Jag skulle rekommendera att varje talare får 2-5 minuter.

Gör det väldigt tydligt att det inte finns plats för en berusad farbror i slutet av middagen som inte står på schemat. Jag var med om det en gång för några år sedan, och det var en riktig mardröm för den förtvivlade bruden…

Brud i vit klänning och brudgum i kilt

6. Allergier och andra matpreferenser

Se till att redan i bröllopsinbjudan be gästerna meddela allergier och särskild diet. Be även om information om det är något speciellt som gästerna inte gillar.

En bröllopsmiddag är ofta ganska dyr och man vill så klart att gästerna ska njuta av hela middagen – vilket bidrar till att ge dem och er en bra upplevelse. Och i regel är det inga problem att ta hänsyn till detta när man planerar middagen, så länge det är avklarat i god tid och kommunicerat med kocken.

7. Överraskningsmoment

Planera gärna för ett riktigt WOW-ögonblick – något som gästerna inte förväntar sig. Något som ger stora leenden och lyfter stämningen några snäpp. Det är väl rekommenderat!

Det finns många olika saker du kan göra, men många väljer att göra en storslagen entré med bjudning av drinkar eller shots. Något jag har planerat på flera bröllop är att släcka ljuset i rummet och låta servitörerna komma in med brickor fyllda med drinkar toppade med tomtebloss. Detta har ofta åtföljts av någon form av underhållning för att verkligen sätta pricken på i:et. Jag har mycket god erfarenhet av att använda underhållning i olika former.

Boka en bra DJ som också kan sjunga, och oväntat ta mikrofonen och framföra brudparets favoritlåt! Det blir magiskt!

Marianne Rose

8. DJ under middagen

För att ha en lyckad bröllopsmiddag skulle jag rekommendera att lägga lite pengar på en DJ under hela middagen.

Första gången jag var med om DJ under middagen var vid ett bröllop jag planerade på en takterrass i NYC 2014. För mig var detta nytt på den tiden. Vi bokade normalt bara DJ för kvällen och dansen, men jag såg då verkligen värdet av att ha en DJ under bröllopsmiddagen.

Nu bokar jag in det på de flesta bröllop jag anordnar. Genom att ha en professionell DJ under hela middagen har du någon som styr musik och ljud, följer tidtabellen och kan höja stämningen på festen. Du har även någon som sköter de tekniska aspekterna av mikrofon och bild vid tal.

Brudkysss

9. Bensträckare är viktigt

Jag rekommenderar att inkludera en gemensam bensträckare i körschemat. Planera in den tillsammans med serveringspersonalen. Jag skulle rekommendera att lägga till det när servitörerna städar efter huvudrätten och det ska ta 15-20 minuter. Då hinner gästerna sträcka på benen och göra toalettbesök etc.

Vissa väljer även att ta med två pauser om det är mycket prat, se bara till att de alltid är avstämda med maten. En utmaning efter pauser kan vara att få tillbaka alla gäster till bordet. Att få toastmastern att vara en fårhund och tjata på gästerna att komma tillbaka är inte att rekommendera. Det tar tid och är inte en särskilt trevlig uppgift för toastmastern.

Men att ha en låt som gästerna har fått veta i förväg att: ”När detta spelas på hög volym kommer de tillbaka till borden efter pausen.” Det är alltid en succé! Om toastmastern väljer en lite rolig låt leder detta också till ett leende på läpparna och god stämning samtidigt som gästerna hittar sina platser igen.

Tips: Bensträckaren efter huvudrätten är ofta väl tajmad med the Golden Hour. Någon gång under middagen vill fotografen ofta ta med brudparet ut i det fina kvällsljuset för att ta bröllopsbilder.

Brudpar bland solroser

10. Serveringspersonal

Det är inte helt ovanligt att låta bekanta eller vänners vänner servera och vara kökshjälp vid bröllop. Som bröllopskoordinator ser jag verkligen värdet av att ha proffs för detta.

Se till att du har en kunnig hovmästare med ett bra team för att ha kontroll över middagen. Min åsikt är att många lägger för mycket insats och pengar på bröllopet, maten och allt runt omkring, och missar serveringen vilket leder till tomma glas vid borden, långsam servering och städning av stressade mödrar.

Genom att boka professionell serveringspersonal har de kontroll över körschemat och är vana vid att arbeta tillsammans som ett team. De ansvarar för sina bord och ser till att glasen fylls på och att servering och röjning går så smidigt som möjligt.

Detta var mina absolut viktigaste do’s and don’ts när det kommer till bröllopsmiddagen. Jag hoppas att dessa tips hjälper dig på vägen till en lyckad bröllopsmiddag. Kom ihåg att planera i god tid och tänka igenom alla detaljer. Hjälp gärna toastmaster med att sätta körschemat om du känner att hen behöver det.

Lycka till! Och njut av att planera ditt livs största fest!

Följ gärna Allt om bröllop på Instagram för mer inspiration!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: