Ett färgstarkt indiskt bröllop

Av Jacqueline Rova Foto Tulsi Hirani

Agni och Tejinder hade väldigt höga förväntningar på sin bröllopsdag då de planerade att slå på stort efter indiska traditioner. Dessvärre fick paret skjuta upp bröllopet ett flertal gånger och ta tillbaka sin inbjudan från ett flertal av sina gäster på grund av restriktioner av pandemin. Men tack vare all hjälp från sina nära och kära fick paret sina drömmars bröllop.

Agni och Tejinder började planera sitt bröllop direkt efter att de förlovade sig i januari 2018. Tanken var först att gifta sig i maj, 2020, och paret bokade sig en resa till Indien i december 2019 för att shoppa saker inför bröllopet. Agni hade sedan hon var liten drömt om att ha ett storslaget och färgglatt indiskt bröllop.

– Vi hade bestämt oss för att göra vår bröllopsshopping i Indien, i Delhi närmare bestämt, på huvudstadens bröllopsgata Karol Bagh. När vi väl var där så var det till en stor besvikelse då bröllopssäsongen var mer eller mindre över och allt var slutsålt. Butiken jag hoppades att jag skulle hitta min klänning i hade tyvärr inga klänningar kvar. Efter några dagars letande så hittade vi tillslut en klän­ning som jag blev förälskad i, berättar Agni.

AgniTJ Högupplösta-12_webb

När paret kom hem ifrån Indien slog Covid till och när de insåg allvaret var de väldigt snabba med att boka om bröllopet till Maj 2021. Tyvärr insåg Agni och Tejinder när det började närma sig bröllopet att de var tvungna att flytta fram bröllopet ytterligare en gång. Bröllopet skulle ske i september.

– Efter tredje gången kände vi att vi inte kunde skjuta på vår stora dag mer. Vi valde att anpassa bröllopsdagen efter restriktionerna. Från 200 gäster som var inbjudna blev det en­dast familjen men fyra veckor innan bröllopet valde regeringen att släppa på restriktionerna då vi passade på att bjuda in alla våra närmsta vänner. Totalt blev vi ca 70 st. Det finns egent­ligen ingen gräns i hur många man bjuder till ett indiskt bröllop och helst ska man bjuda alla man känner, det blev det svåra för oss, att behöva dra ner på antal gäster för att anpassa oss efter restriktionerna, berättar Agni.

A45I7450 stor_webb

Agni valde att lägga till Tejinders efternamn Singh då hon alltid tyckt att det är fint att flick­an tar pojkens efternamn. Valet av ringar tog mer tid än de trott.

– Vi var runt hela Malmö för att leta ring till Agni utan att hitta någon som föll henne i smaken. Tur nog så har jag en vän som är smyckesdesigner och som kunde göra ringen precis enligt Agnis önskemål. Vigselringen måste jag erkänna att jag var väldigt sent ute med men som tur var fick jag hjälp av min vän, smyckesdesignern, även där, berättar Tejinder.

AgniTJ - Högupplösta-9_webb

AgniTJ - Högupplösta-4_webb

Klädkoden för gästerna under de dagliga ceremonierna hade brudparet valt traditionellt indiskt tema på och under kvällens festligheter var det klänning och mörk kostym som gällde.

– Jag och Agni ville skapa en perfekt balans mellan våra färger på kläderna genom att inte välja allt för tydlig färgmatchning, berättar Tejinder.

Dagen innan bröllopet samlades parets släkt och hjälpte till att dekorera hela lokalen. Agni och Tejinder valde att inte sova tillsammans dagen innan bröllopet och att se varandra för­sta gången under bröllopsdagen vid vigseln. Innan vigseln gjorde Agnis sida av familjen en mindre ceremoni, pithi, för Agni då hen­nes bröder välsignade och önskade lycka inför hennes äktenskap.

– Jag är Sikh, vilket är en religion från norra Indien, Punjab, och har väldigt få hinduiska vänner och de få hinduiska vänner jag har är ännu inte gifta så jag hade aldrig upplevt en hinduisk ceremoni tidigare. Jag visste knappt vad som väntade mig. Jag fick en ordentlig genomgång av Agnis farbror någon månad innan ceremonin men jag var fortfarande väl­digt nervös för att göra fel. Väl på bröllops-dagen slappnade jag av och njöt. För mig var det både intressant och spännande att få upple­va något jag kulturellt kan relatera till, men som samtidigt var så nytt för mig, berättar Tejinder.

Vigseln började med att Tejinders med familj kom till lokalen, där Agnis mamma välkomna­de Tejinder med en välkomstceremoni.

– Symboliskt testar brudens mamma brud­gummens skickligheter för att kunna visa sig värdig att ingå äktenskapet med hennes dotter. Därefter åts det lunch och sedan var det dags för Tejinder att sätta sig vid altaret och för mig att göra min entré. Första gången jag såg min man under bröllopsdagen var när jag gjorde min entré och skulle gå fram till altaret. Till en början var jag inte alls nervös och så fort jag såg honom blev jag översvämmad av lycko­känslor, berättar Agni.

AgniTJ- Högupplösta-6_webb

AgniTJi Högupplösta-8_webb

AgniTJ - Högupplösta-3_webb

AgniTJ Högupplösta-7_webb

Brudparet utförde den borgerliga ceremo­nin efter att Agni gjort en storslagen entré där brudparet utbytte ringar. Därefter övergick de till den hinduiska ceremonin med deras präst, Pandit, som inledde ceremonin.

– Prästen inledde med visa specifika ord och oplanerade berättelser som till slut inte riktigt hängde ihop men som gav oss alla ett gott skratt, berättar Agni.

Ceremonin innehöll att Agnis föräldrar välsignade sin dotter och hennes nya liv med Tejinder. Därefter bytte brudparet sju löften med varandra och avslutade med fyra varv runt en eld som kallas för Manghal Phera.

– Här tog även Tejinder på mig ett halsband med svarta pärlor som motsvarar den klas­siska vigselringen och markerade med en röd färg, Sindhur, i min bena vid hårfästet för att symbolisera att jag nu är gift, berättar Agni.

Efter vigseln tog brudparet bilder med sina familjer och vänner för att sedan avrunda vig­selceremonin. Medan brudparets gäster gjorde sig redo för kvällens festligheter gick brudparet med deras fotograf och fotograferade vid Tjolöholms slott.

– Vi hade gjort en lucka i körschemat där vi skulle ta bilder, åka tillbaka till hotellet, byta om och göra oss klara för kvällens fest. Vi hann nästan i tid tillbaka till festen, vi blev bara 30 minuter försenade. Vi stod en stund och gömde oss för det var några utav gästerna som även de var försenade, vilket är typiskt för indiska bröllop, men till slut orkade vi inte vänta längre. Vi valde att göra vår entré som var väldigt enkel med en utvald Bollywood låt som vi båda gillar, berättar Agni.

AgniTJ Högupplösta-11_webb

Brudparet skålade sedan med sina gäster och efter det var det dags att äta förrätterna följt av ett tal från Agnis storebror som sedan annonserade att buffén och baren nu var serve­rad. Indisk tradition har ingen tradition av att det hålls tal på bröllop. Men brudparets båda syskon valde att hålla tal som fick alla att skratta och komma i ordentlig feststämning.

– Vi måste tyvärr nämna att vi blev enormt besvikna på maten. Den första tuggan som jag tog innehöll en hel vitlök. Vi smakade vidare på maten och båda kände att det inte alls var det vi testade på restaurangen och blivit lova­de. Maten är absolut en viktig del i ett indiskt bröllop och brukar bli lite av en snackis efter bröllopet ”minns ni maten från deras bröllop” osv, berättar Tejinder.

Buffén följdes sedan upp av ett tal av Agnis bror som annonserade upp Agni och Tejinder för deras första dans. Brudparet improviserade fram en liten dans som de aldrig riktigt fick tid på sig att öva på.

– Men det gick bra. Det blev lite mer spon­tant än inövat. Efter att vi dansat första dansen ber Agni mig att sätta mig ner och in kommer hela hennes sida och bjuder på tidernas bästa Bollywood show där Agni och hennes kusiner avslutar hela showen med en låt som sätter i gång hela festen, berättar Tejinder.

Dansgolvet var i gång från första låt till att sista låt spelades. När musiken stängdes av så höll brudparet och gästerna allsång fram till att de blev utkastade av deras tålmodiga lokal-ägare.

– Och alldeles underbara lokalägare bör til­läggas, berättar Agni.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: