Europas fem mest romantiska huvudstäder

Foto: CzechTourism.com Text: Sofia Lundqvist, Kajsa Beausang & Marie Eriksson

Det finns en uppsjö av vackra huvudstäder på vår underbara kontinent och från början var det en tillsynes omöjlig uppgift att utse de fem mest romantiska i Europa. Men efter att ha slitit hår, diskuterat och kämpat för våra personliga favoriter har redaktionen äntligen enats.

ROM

Att stå på Spanska trappan med sin hjärtevän i solnedgången och se den storslagna stadshorisonten sakta mörkna slår det mesta. Rom är en stad förmögen av kulturella ymnigheter, utsökt mat och storslagen historia. Det sägs ju att alla vägar bär hit, så vad väntar ni på? I varje vrå av den här italienska juvelen finns det något vackert att beskåda. Ståtliga statyer, underbara fontäner, som Fontana di Trevi där Anita Ekberg en gång i tiden tog ett känt filmdopp och mäktiga byggnader som skvallrar om Roms storhetstid. Allt ligger dessutom på promenadavstånd så att göra upptäcktsvandringar tillsammans genom Rom är ett perfekt dagsverke. Om ni däremot inte är några gångfantaster hjälper vespauthyrarna gärna till.

Rom är ett riktigt paradis för konstälskaren och även om ni tillhör dem som inte kan namnge samtliga mästare kommer ni garanterat att förundras över de vackra alstren. Överallt, från den minsta lilla kyrkan till varje piazza, kan ni finna relikter från renässansens mest erkända konstnärer. Även verk av Leonardo da Vinci och Bellini som inte föddes i Rom återfinns till följd av beställningar från förgångna påvar. De italienska Bernini, Michelangelo och Rafael har självklart också lämnat ett avtryck.

Något ni naturligtvis måste bocka av under ett Rombesök är Colosseum, som bekant är ruinerna av en stor amfiteater där många gladiatorer en gång i tiden fick sätta livet till. Intill Colosseum ligger dessutom den vackra Konstantinbågen som uppfördes år 315. Vatikanstaten är också en mäktig upplevelse, men om ni åker hit – var beredda på att köa i ungefär två timmar för att komma in. När ni tröttnat på turistklassiker av den arten kan ni styra kosan mot Maxxi, stadens färskaste konstmuseum. Den kubiska betongbyggnaden är i sig själv en sevärdhet och rymmer 10 000 kvadratmeters utställningsyta där modern konst från olika länder gästspelar.

Italien är både pizzans och pastans hemland och äta gott kommer ni garanterat att göra här. Om ni vill njuta av lyxiga middagar i toppmodern miljö är gatan Via Veneto ett givet val. Där är det inte så turisttät och romarna själva håller till på krogarna här. Om ni däremot vill äta klassisk italiensk mat, med tända ljus och rödrutiga dukar ackompanjerade av levande musik ska ni bege er till stadsdelen Trastevere på andra sidan floden. Stadens bästa kaffe hittar ni på Tazza D’oro som ligger intill torget vid det mäktiga Pantheon. En trevlig trend som anammats från Milano är vinbarernas aperitivos som är en sorts aptitretare och då snackar vi inte chips eller jordnötter, utan delikata smårätter som ofta kommer gratis med era fördrinkar. Och vad ni än gör – missa inte att prova den italienska glassen!

PRAG

Prag är i sammanhanget en liten, men ack så mångfacetterad stad som har mycket att erbjuda alla olika smaker. Tack vare stadens läge vid floden Vtlava har den blivit ett viktigt handels- och kulturcentrum i landet och turismen ökar lavinartat. Faktum är att Prag är det populäraste resmålet i Östeuropa bland oss svenskar. Om det är den välkomnande atmosfären, den prisvärda shoppingen eller det underbara ölet som lockar vågar vi inte svara på. Förmodligen är det alla tre.

Stadens ringa storlek gör att det är lätt att ta sig runt till fots och kärnan är kompakt. I huvudsak består Prag av tre delar, den gamla, den nya och den judiska. Något ni verkligen måste uppleva under ert besök är Gamla stan som har anor från 1200-talet och sedan 1992 varit upptagen på Unescos världsarvslista. Där finner ni uteserveringar i överflöd som lämpar sig såväl vår, som sommar och höst. Det sistnämnda kanske är det mysigaste. Sitt insvepta i varsin filt och njut av en bägare fylld av tjeckiskt öl under en värmelampa i oktober. Blicka ut över omgivningarna som färgats av höstens toner, den vackra Karlsbron och byggnader som influerats av allt från jugend- till barockstil. Stadsbilden karaktäriseras också av över 500 tinnar, torn och spiror, ett exempel på ett sådant är det astrologiska klocktornet som byggdes på 1500-talet.

Tjeckien i allmänhet och då kanske framförallt Prag är vida känt för sin fantastiska öl med Staropramen och U Fleku i spetsen. Om ni är förtjusta i denna gyllene dryck är ett besök på någon av stadens bryggerier varmt rekommenderat. Där kan ni provsmaka er fram till era personliga favoriter och det är ett både billigt och välsmakade nöje. Några andra tjeckiska specialiteter är knödel och de utsökta brända mandlarna ni finner i små stånd i nästan varje gatuhörn.

Prag andas som sagt också kultur och är en betydande teater- och musikstad med flera operascener och den renommerade teatern Laterna Magika. Karlsuniversitetet är också värt en visit. Det är Centraleuropas äldsta och grundades av Karl IV redan 1348. Både Nationalgalleriet och utställningarna i Sankt Georgesklostret är något att se för den mer konstintresserade. Där finns senmedeltida böhmiska verk, samt internationella samlingar.

När ni fått nog av öl och kulturella expeditioner kan ni med fördel shoppa loss i den moderna delen av Prag. Där kan ni fynda inhemska hantverk och även kläder från stora internationella modehus.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: