Expert till undsättning!

Foto Anders Thessing

Fredrik af Klercker är en bröllopsveteran sedan många år och har varit med om allt från frack på slott till bröllop på stranden i shorts. Han driver även Stiljournalen, Sveriges största podd om stil för män, tillsammans med Filip Strömbäck, sedan 2015. Vi lät Allt om Bröllops instagramföljare skicka in frågor om stil för brudgummen, till Fredrik att besvara. Fredrik


Vad kan man som brudgum ha för ombyte till bröllopsfesten?

– Jag förstår inte

frågan
riktigt! Självklart så har man det man gifte sig i. Undantaget är om man gifter sig i Jacket på förmiddagen med en mot­tagning efteråt och bröllopsmiddag på kvällen, då går det utmärkt att byta om till smoking eller frack på kvällen. Det vill säga; att alla byter om.


Kan brudgummen ha shorts när klädseln för alla andra är kostym?

– Nej under inga som helst omstän­digheter, det blir lätt väldigt fånigt när brudgummen klär sig över eller under gästerna, bjud in till det ni vill ha på er.


Dubbel­knäppt eller enkelknäppt?

– Man knäpper inte en frack. Skämt åsido så är dubbel­knäppt lite mer upp­knäppt men också obekvämare, jag skulle rekommendera en enkelknäppt kostym om det är det plagget frågan rör.


Vilken typ av klocka bör man ha om man ska ha det?

– Ingen klocka bör bäras om man kör frack, smoking eller jacket. Om man har kostym på sig så tycker jag en klocka i guld med vit urtavla och svart läderarmband.


Får man ha en annan färg på skjortan än vit?

– Inte till frack eller smoking eller kostym, men till jacket går det bra att go wild and crazy och ha en med vit krage och blåvitrandig kropp men inga vita manschetter dock.


Vad bör man som brudgum önska sig i morgongåva?

– Man bör aldrig önska sig en morgongåva utan hoppas på att din partner har lärt känna dig så väl att presenten blir perfekt ändå.


Slips eller fluga? Eller kan man skippa båda?

– Igen, en väldigt konstig fråga, om man har en klädsel som kräver fluga så har man fluga. Tex Smoking Frack eller uniform.

– Har man jackett eller kostym så har man självklart slips. Men om man gifter sig på stranden till en vacker solnedgång och har skrivit ”klädsel; shorts och linneskjorta” så kan man med fördel skippa slipsen.


Hur ska man egentligen vika näs­duken samt var fäster man corsage­blomman?

– För det första så skulle jag aldrig

kalla det för en ”corsageblomma” det låter för pretentiöst och smakar matchande slips och näsduk. Jag skulle kalla det för en blomma på slaget. Den fästs på vänster kavajslag genom att föra in stjälken i knapp-hålet och fästa den i blomtränsen, den lilla öglan på baksidan av slaget, för stabilitet. Om den lilla öglan saknas gå direkt till närmaste kemtvätt och be dem sy dit en. Fäst aldrig blomman med en säkerhetsnål utan använd alltid knapphålet.


Vilket är det största misstaget när brudgummen ska klä sig inför bröllopet?

– Allt som är koordinerat och matchat är fult.

Misstag för kostym:

• För långa byxor

• Skärp (ha aldrig skärp till kostym)

• För låga byxor

• För korta strumpor (alltid knä­strumpor)

• Bruna skor

• För stor och symmetrisk slipsknut, googla Prins Charles för rätt och val­fri sportjournalist för fel.

• För stor och sportig klocka

• Matchande slips och näsduk

• För stora Manschettknappar

• Färgglada strumpor

• Rolig skjorta

• För tighta kläder generellt mm.

Misstag för frack:

• Att västen syns under kavajen, den ska aldrig synas under kavajen.


Hur vet man vad man ska välja för klädkod?

– Det finns fyra stycken klassiska klädkoder. I fallande ordning; Civil eller Militär Högtidsdräkt (Frack), Jacket (vigsel innan 13.00), Kavaj (kostym) och Smoking, som i sig inte är ett högtidsplagg utan ett festplagg, därför har det traditionsenligt ansetts opassande att ha smoking i kyrkan. Men ibland får man vika sig för tiden vi lever i. Välj den som du tycker passar dig bäst.

Klercker Kostym_webb

Fredrik af Klerker driver Sveriges största podd om stil för män,
Stiljournalen och är medgrundare av
Pete & Harry – en online-butik för utvalda eleganta vintage-accessoarer.
peteandharry.com

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: