Experten tipsar: Fin och prisvärd dukning till bröllop

Experterna tipsar om dukning till bröllop

När det kommer till att planera dekorationen till bröllopet är dukningen en av de roligaste sakerna på att-göra-listan! Vilka är fallgroparna och vad är mindre viktigt? Och inte minst – finns det några prisvärda sätt att göra en snygg dukning för bröllop?

Text: Stine Nibe Ravneberget Foto: Thomas William via Unsplash

Borden är en social samlingsplats för både brudpar och gäster och ska därför vara ett trevligt och härligt ställe att äta, skåla och umgås. Dukning för bröllop är därför kanske viktigare än vad du tror.

Se till att borden har några vackra och iögonfallande detaljer, samtidigt som det är dukat för social njutning. Här tipsar vi om prisvärda sätt att göra duka riktigt snyggt!

Två av Norges ledande inredningsstylister delar med sig av sina bästa tips för en perfekt dukning till bröllop

Dukning till bröllop

KLASSISKT: Välj gärna ett neutralt porslin och dekorera med blommor. Foto: Jordan Arnold via Unsplash

Tone Kroken är stylist, inredare och designer, och hon älskar den traditionella vita eller beige servisen för bröllop.

– Jag hade skippat för mycket mönster på servisen, utan hellre gått på något enkelt. Och inte ha bordstabletter, använd hellre en större tallrik under, och ställ ett lågt champagneglas eller en låg skål ovanpå – det är snyggt!

Tone berättar att det nu är supertrendigt med enkla och lite flytande dukning till bröllop med olika material och blommor.

– Det ska vara vilt och det ska vara frodigt – med olika färger, blommor och grönt, och lite extravagant. Gärna med en stor och vild bukett i en väldigt hög vas. Den kan du placera på bordsänden eller i mitten, om det passar.

Dukning bröllop

LAGER PÅ LAGER: Placera assietter och skålar på varandra, tipsar Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Vilka är de vanliga misstag man gör vid dukning för bröllop?

– Det är att brudparet lägger för mycket dekoration på bordet, i syfte att dukningen inte ska bli för proper eller stel. Det är lätt att dukningen då blir rörig och inte så inbjudande, men om röran är lite organiserad så kan det vara ett trevligt drag.

Tone tycker ofta att servetterna är för tråkiga, och att lite för höga saker hamnar på bordet.

Det är väldigt fint med blommor, men undvik höga buketter mitt på bordet.

Tone Kroken om borddekking

Tonkrokar. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Hon har därför ett supertips när det kommer till vaser och buketter vid dukning.

– Placera vasen vid bordets ände om du har plats för den. Tänk dig att gästerna ska sitta och titta direkt på varandra – utan något i vägen för ögonkontakt.

Vilka tips har du för låga bordsdekorationer?

– Det är trevligt att lägga långa gröna vinrankor på borden. Jag köper ofta murgröna och klippta kvistar som jag lägger runt mitten av bordet. Det är också väldigt fint med en liten grön kvist på tallriken.

Tips vid dukning till bröllop

LÅG BORDSDEKORATION: Gröna kvistar är både fint att se på och gästerna kan också se varandra. Foto: Filipp Romanovski via Unsplash

När det kommer till glasplacering är Tone väldigt tydlig med vad som är rätt och vad som inte är det

Glas ska alltid placeras på höger sida, det är den enda regeln jag håller mig strikt till när det kommer till dukning.

— Tonkrokar

– Vattenglas, vitt vin och rödvinsglas kan du placera i en klunga eller triangel. Det blir snyggare än att ha glasen på rad.

Andra att-göra och inte göra?

– Tygservetter är ett måste, annars blir det tråkigt. Det går att köpa vita tygservetter för en mindre peng. Gör en stor knut, knyt en rosett runt och dekorera med något grönt inuti rosetten. Du behöver inte stryka dem. Om de är väldigt skrynkliga kan du bara spraya dom med lite vatten.

Finns det andra prisvärda lösningar för dukning?

– Jag använder mycket grönt från skogen. Till alla vår och sommarbröllop skulle jag välja tutti frutti färger, eller rosa och vitt på bordsdekoration. Välj blommor i två eller tre färger – min favorit är mörkrosa och vit, och att komplettera med grönt från naturen.

Dukning i vitt och rött

ROMANTISKA FÄRGKOMBINATIONER: Tone Kroken gillar vitt, rosa och grönt bäst. Foto: Wedding Dreamz via Unsplash

Tips för dukning till bröllop av Maren Baxter

Maren är stylist, och har vunnit bland annat Gullfjæren i dukning 2018.

– Vanliga misstag vid dukning till bröllop är att man inte i förväg har bestämt sig för färger och tema. Då kan det lätt se lite rörigt ut, säger Maren.

– När du väl har bestämt dig blir det lättare att veta hur man stylar bordet. Inte minst blir det lättare att få en överblick över vad du redan har i lådor och skåp hemma, och vad du behöver köpa.

Du kan ha mycket mer på bordet än du tror, bara du samlar det lite mer i grupper och håller dig till samma färger eller nyanser.

Tips från Maren Baxter

Maren Baxter. Foto: Privat

Hon tipsar om att ”välja en stil hur ni är och vill vara” – då blir det mer personligt.

– Det finns regler som placering av glas och tallrikar. Annars tycker jag att man inte ska vara så rädd för reglerna utan hellre leka med dem och ha kul. Då blir det inte heller så stelt.

Vad gäller placeringen av glas – där håller hon med Tone Kroken.

– Den viktigaste grundregeln är att glasen ska vara placerade logiskt för gästen. Glas brukar stå på höger sida tillsammans med bestick.

– Använd gärna element från naturen, det kan du göra för bröllop alla säsonger. Just nu finns det massor av gratis vårblommor du kan plocka och använda för dukning.

– Vintertid är det mycket vintergrönt som går att använda, som mossa från skog och mark, och torkad halm är också trevligt.

Sätt blommor i låga vaser och gärna på olika höjder. Men inte så högt att det blir svårt att se över. Du kan också använda avlånga eller runda fat för att göra fina blomsterarrangemang.

Maren Baxter

Tips från Maren Baxter

Våga tänk annorlunda vid dukning till bröllop

Maren har även ett annat smart tips för att undvika höga blomsterarrangemang på bordet.

– Häng dekorationen i taket, sedan kan du välja hur lågt ner de får hänga utan att de slår i huvudena. Häng till exempel en gren i taket och dekorera den med blommor.

Jag utmanar folk att tänka annorlunda – ett bröllop behöver inte vara så stelt som man tror.

Maren är själv väldigt förtjust i klassiskt vitt porslin, eller vitt porslin med guld- eller silverkant.

– Då kan man lägga in andra element utan att det blir rörigt – vitt passar till det mesta. Vågar man lite mer är det kul med dekor på servisen, servetter eller duk.

 

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: