Skor och hatt för herr – En guide till vad som är vad

Brudpar där brudgum bär hatt

Att hålla ordning på accessoarerna är viktigt vid bröllop och andra speciella tillställningar. Vi klargör vad som är vad och hur du väljer huvudbonad. Allt om hatt till herr!

Text: Tommy Ditz Foto: Unsplash

Hatten på för herrar genom historien

Fram till 1960-talet var det vanligt att männen täckte sitt huvud. Alla herrar bar hatt, mössa eller keps – oavsett var i samhällsstegen de stod. På den tiden var det snarare så att det var upproriskt att inte dölja sitt huvud. Som de flesta klädesplagg hade hatt från början en praktisk funktion, att skydda mot regn, sol, kyla och smuts.

Att bära hatt idag har inte längre någon praktiskt funktion. Vi rör oss inte lika mycket ute och vi sköter vår hygien på ett annat sätt och tvättar vårt hår bra mycket oftare. En annan bidragande orsak till att hatten har försvunnit från vardagen är att modet har gett männen längre frisyrer. Långt hår och utstickande lugg under en hatt ser helt enkelt inte bra ut.

Hattens reträtt och återkomst

Med hattens reträtt har även den trevliga och artiga vanan att lyfta på hatten för en dam försvunnit. Även om hatten inte längre är så vanlig är huvudbonad fortfarande det. Här tänker vi på kepsen.

Men även om den amerikanska skärmmössan precis som pikétröjan gått från sportvärlden till finrummet, och blivit allmänt accepterad så hör den inte hemma på bröllop. Det gör fortfarande hatten.

Men det är inte så enkelt som att leta reda på morfars gamla stråhatt och tro att man är oklanderligt klädd. Detta gäller för hatt till herr!

Cylinderhatt

Till jacket och frack bär du hög hatt, en cylinderhatt eller Chapeau-claque som den her om den är hopfällbar. Den kan vara gjord av siden, sammet eller filt och bör vara grå eller svart.

Uppfinnare av cylinderhatten var hattmakaren John Hetherington. Den 15 januari 1797 fick han böta 500 pund för störande av allmän ordning då barn skrek och kvinnor svimmade vid åsynen av den märkliga skapelsen.

Men det blev inget avbräck för cylinderhattens karriär utan snarare ett välkommet reklaminslag. Den höga hatten blev sedermera en av 1800-talets mest omtyckta hatt för herr. Idag använder vi den mest till formella tillställningar som bröllop. Och kom ihåg! Aldrig till något annat än frack eller jacket.

Kika gärna in Hatshop om du letar hatt!

Hatt på bröllop

Homburghatten – en klassisk hatt till herr

Efter cylinderhatten är den tyska kurorten Bad Homburgs lokala traditionella huvudbonad den mest formella hatten.

Det var den engelske stilkunnige kungen Edvard VII som tog till sig hatten under en av sina resor. Han gjorde den sedan känd över hela Europa.

Bowlern – tjusig hatt för herr

Originalet till plommonstopet var tillverkad av legendariska Lock & Co i London. Tillsammans med kritstreck och hoprullat paraply är plagget själva sinnesbilden för en engelsman på väg till kontoret.

Från början var det skogsvaktarna som arbetade för William Coke som bar hatten Den var specialbeställd för att inte flyga av huvudet när dem gick i buskar och snår.

Det är inte alla som uppfattar det eleganta med Bowlern, snarare tycker att den lilla, stela och kupolformade hatten är komisk. Men för er som gillar Five o’clock tea och Bulldoggar är denna engelska myt ett möste.

Andra klassiska hattar

Till klädkod kostym passar en Fedora, även känd som Snap Brim. Den är med sina bredare och mjuka brätten mer elegant än lika klassiska Trillbyn som bättre passar till tweedkostym och hästkapplöpning.

Borsalino är i sig inte en typ av hatt utan ett varumärke. Den italienska hattfabriken har ett jätteutbud av gröna tyrolerhattar och rutiga sportkepsar. Det spelar hur som helst ingen roll. Vi känner borsalinon som den typiska gangsterhatten som Hollywoods filmhjältar bar. Den är helt rätt till kostym med andra ord.

Till en ljus kostym sommartid passar Panamahatten som lustigt nog kommer från Ecuador. Namnet kommer från att den är flätad av panamapalmens blad. Den lätta hatten är en riktig sommarklassiker. Precis som den runda styva stråhatten som i Frankrike går under namnet Canotier eller Matelot. I Tyskland kallas den Butterblume och i England The Boater.

Brudpar med herr i hatt

Andra huvudbonader

Kepsen, den platta tweedmössan är använd i England mest till jakt, ridning, fiske och är en utpräglat sportig huvudbonad. Här hemma är den mest förknippad med gamla gubbar som egentligen inte borde köra bil längre.

Den franska baskern – platier – är lika enkel och självklar för den intellektuella fransmannen som rött vin och baguette. Om någon av dem passar till ett kostymklätt bröllop är dock mer tveksamt.

Tveksam hatt för herr

Dem mjuka regnhatten som vi känner som Beppehatten är lika fel på ett svenskt bröllop som cowboyhatt eller mjuk tweedhatt.

Basebollkepsen är tveklöst den mest använda huvudbonaden runtom i världen idag. För en gäst på ett Hip-Hop-bröllop är den självklar. Annars absolut inte.

Vilka skor ska du bära till hatt?

Loafer och hatt

Kvalitetsvarianten av mockasinen kom till i USA under 1930-talet och ansågs mer som en hemma- eller innesko. Du skulle inte bära den ute. Men de bekväma skorna har tagit sig förbi traditionalisterna och är numera en riktig klassiker.

Och som helt svarta kan de till och med passa till smoking även i mer formella sammanhang. Även om grundregeln är en mer formell sko.

Andra icke-formella skor

Cowboyboots må vara hur tuffa och snygga som helst men i världsliga sammanhang är de formella endast i Texas och möjligtvis Arizona. Det samma gäller skor med spännen, seglarskor, sneakers eller gymnastikskor.

Och tänk inte ens tanken att komma till bröllop i foppatofflor!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: