Får jag använda Spotify i kyrkan och på bröllopsfesten?

Spela musik från Spotify i Svenska kyrkan

Tänker du att du ska skapa en egen spellista från Spotify till sitt bröllop? Kanske en till vigseln, en till minglet och en till festen. Men vad gäller egentligen? Vad säger reglerna om att spela Spotify i kyrkan och på bröllopsfesten?

Text: Jens Christiansen Foto: Unsplash

Du får inte spela musik från Spotify i kyrkan

Tidigare hade Svenska Kyrkan ett eget konto hos Spotify som de använde för att spela musik i kyrkan vid vigsel och gudstjänst. Sedan några år tillbaka ändrade Spotify villkoren, vilket innebär att du inte längre får spela musik för offentligt och kommersiellt bruk.

I praktiken betyder det att du inte får spela musik från Spotify från ett företag. Hit räknas butiker, restauranger, barer, salonger och även kyrkan. Du får varken spela musik från kyrkans egen Spotify-lista eller din egen.

En gudstjänst i Svenska kyrkan är betraktad som en offentlig tillställning och därför kan du inte spela musik från Spotify här. Låter det konstigt? Kyrkan är helt enkelt alltid öppen för alla och är därför en offentlig miljö.

Par som viger sig i kyrkan

Du får spela musik från Spotify på ett privat bröllop

Ditt egna privata konto får du använda hemma och i slutna sällskap. Så får jag då använda musik från min egen lista på mitt egna privata bröllop?

Ja, om du hyr en lokal där du ska ha din vigsel får du spela upp musik från ditt egna privata Spotify-konto. Det går bra att göra alla möjliga listor till din vigsel. Intåg, mellanakt, stämning, utgång och så vidare. Här finns inga begränsningar och du väljer själv.

Det samma gäller för din bröllopsfest.

Musik för vigsel i kyrkan

Betyder det att du bara kan ha orgelmusik i kyrkan? Ska organisten spela upp våra favoritlåtar på orgel? Ja, varför inte? Om orgel inte faller dig i smaken brukar nästan alla kyrkor ha tillgång till ett piano. Solisten kan också sjunga till gitarr eller utan musik.

Hör med din församling och prästen vad som gäller i den aktuella kyrkan.

När du sedan lämnar kyrkan och ska ha bröllopsfesten så är det din privata tillställning och då är det fritt fram att använda Spotify igen!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: