Vilka färger du som gäst får ha på bröllop

INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Vad säger vett och etikett, historia, trender och regler om att välja färger på kläder till bröllop? Vad är rätt och vilka färger är förbjudna till bröllop?

Text: Redaktionen Foto: Etsy

Så här väljer du rätt färger på bröllop

När du har blivit bjuden till bröllop kanske du undrar om det verkligen kommer att passa sig med en klänning som är ljust grön och nästan vit. Det är ju bruden som ska gå i vitt och du vill inte bryta mot några regler vad gäller färger och klädkoder till bröllop. Idag är attityderna mer avslappande och det ska en hel del till för att någon ska bli irriterad på dig i din ljusgröna klänning.

Men det finns trots allt historiska traditioner omkring färger på gästernas kläder. Sedan är det inte så dumt att förstå betydelse av färger för att klä sig på rätt sätt. Om du ändå ska satsa på en ny outfit kan du ju passa på att välja färg med omsorg. Kanske till och med göra en färganalys för att matcha rätt med din personlighet.

Vilken brud älskar inte att gäster kommer i sådana här färger på bröllop?

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Röd klänning på bröllop

Aj, aj, aj! Rött ska du undvika.

Det finns nämligen en svensk tradition som gör gällande att den bröllopsgäst som kommer i rött signalerar att hon är brudgummens käresta vid sidan om. Färgen kallas för älskarinnans färg. Även om experter på vett och etikett som legendariska Magdalena Ribbing fnyser åt detta kan det vara något att tänka på.

Du vill ju slippa den här typen av skämt från andra gäster som känner till ordspråket. Särskilt om det faktiskt har varit något mellan dig och brudgummen en gång i tiden!

Men svart då, det går väl an?

Svart har varit trendigt ett tag som brudklänning men vad säger etikettsreglerna egentligen om vilka färger till bröllop som är tillåtande? Jo, att svart är inte är en lämplig färg att satsa på till bröllopet som gäst. En svart kostym kan gå an (även om det är blå som brudgummen bör ha) men när vi ser på klänningar är svart något som signalerar sorg.

Det enda undantaget är om du får en inbjudan som säger att svart klänning är välkommet. Om din klänning har svarta inslag är det okej, men helsvart bör du undvika.

Vitt är brudens färg

Om det kommer att bli ett traditionellt bröllop kan det antas att bruden kommer att klä sig i vitt. Då ska du som bröllopsgäst avstå från att göra samma sak. Det anses inte respektfullt. Det är ju bruden som ska stå i centrum. Det är hennes dag i vitt.

Om du vill ha en klänning som är vit men som har ett tydligt mönster som gör att den alls inte ser ut som en brudklänning kan det fungera. Som en accentfärg kan vitt inte ses som konkurrerande med brudens utstyrsel. Här bör du dock fråga bruden. Om hon inte störs av klänningen är det fritt fram.

Vitt är brudens färg på bröllop

Pasteller som närmar sig vitt

Vi återgår till introduktionens exempel med en ljusgrön klänning som nästan är vit. Här är det bästa rådet att själv försöka avgöra om klänningen känns vit. Om du inte är säker på den saken finns risken för att den faktiskt ser alltför vit ut.

Undvik kläder som har vita nyanser. Krämigt vitt är heller inte att rekommendera. Det kan ju mycket väl vara så att bruden har valt en vit nyans som är krämig eller närmar sig en annan färg som rosa eller grönt.

Skrikiga färger på bröllop och neon

Om det inte står 80-talstema på din inbjudan bör du undvika skarpa neonfärger. Med rosa, gult och grönt som lyser kan det bli så att du märks bäst i alla sammanhang. Det verkar som att du har kommit för att synas och ingen kommer att glömma det då det är dina kläder som syns bäst på alla bilder från festen.

Glitter och paljetter

Glitter och paljetter är ju vanliga inslag då det blir fest. Om du brukar klä dig på detta vis och de som kommer på bröllopet är medvetna om det kanske ingen höjer på ögonbrynen. Det hela beror också på hur glittret är fördelat. Om du ser ut som en lysande glitterboll kan det upplevas som lite stötande. Kom ihåg att bröllop är tillställningar där man som gäst inte ska dra till sig mer uppmärksamhet än vad brudparet får.

Att dina smycken glittrar är inga problem. Men tänkt ett varv till innan du drar på dig ett helfodral som får folk att undra om du ingår i en ensemble som ska uppträda på festen. Hela outfiten bör inte glittra!

Skarpa mönster på bröllop

Du bör också undvika kläder med skarpa mönster som till exempel leopard eller zebra. Även om färgerna inte är stötande på något vis kan mönstret ge en effekt som du inte är ute efter. Om din favoritklänning har ett mönster bör du be vänner om råd. Fråga om den drar till sig för mycket uppmärksamhet för ett bröllop.

Färger som syns igenom

Sist men inte minst måste vi ta upp det där med färger som syns igenom kläder. Om du ska bära en klänning med ett tyg som är aningen genomskinligt bör du anpassa underkläderna till detta. Att se BH och trosor tydligt genom klänningen är inte särskilt fint till bröllopsfesten. Det är också något som kan ge dig alldeles för mycket uppmärksamhet både under bröllopsfesten och då folk ser på bilderna från den.

Hitta din drömklänning

Pastell
Blommor & Mönster
Enfärgad

Tillbehör

 

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: