Festligatips

Av Jacqueline Rova Foto Festligatips

Ida och Malin har alltid haft ett brinnande intresse för pyssel och dekor och när Ida planerade inför sitt egna bröllop fick systrarna mersmak för sin kreativa passion. En hobby utvecklades till att bli något de båda ville satsa helhjärtat på. Systrarna startade instagram kontot Festligatips, som vuxit sig stort under kort tid, där de hjälper och inspirerar till DIY.


Vad ska man tänka på om man vill börja pyssla men är nybörjare?

– Är man nybörjare på att pyssla så är det bra att bör­ja med något enkelt, att ex­empelvis hitta inspiration från nätet är en bra start istället för att försöka pyssla från tom­ma intet för annars är det lätt att man fastar och kän­ner frustration istället för att känna den glädje och lugn som pysslandet kan ge. Tänk inte för mycket det gör inget om det blir fel. När vi pysslar så får vi ofta göra om innan det till slut blir rätt, berättar Malin.


Vad behöver man för att komma igång med pysslandet?

– Egentligen behövs ingenting men samtidigt allting. Det bästa är att ha en idé och sedan in­förskaffa verktyg efter det pysslet. Vi har absolut inte allt, utan när vi ser något pyssel vi vill testa då investerar vi i det vi behöver helt enkelt. Ett tips är att börja spara på sådant man kan pyssla med exempelvis mjölk­kartonger, konservbur­kar, snörstumpar, pap­persbitar. Vi strävar alltid efter att pyssla med så mycket åter­vunnet material som möjligt, berättar Ida.

_festloigatips

Dekorativ ros till bröllopet.


Vad är era bästa tips på DIY inför bröllopet?

– Det här är väldigt individuellt, beroende på hur man vill ha sitt bröl­lop. Så vi kan bara svara utefter oss själva. Det finns ofta mycket kring dukningen man kan göra själv som bordsplaceringskort, servettringar, vaser, ljuslyktor m.m. så ett tips är att börja med det. Någonting som vi vet är ett väldigt uppskattat DIY är inbjud­ningskorten, det ger en inbjudande och varm känsla om man som brudpar gjort inbjudnings­korten själva. Andra deko­rationer så som girlanger, pompoms och vimplar är mycket enklare att göra än vad många tror, berät­tar Ida.


Hur ska brudparet tänka om de vill göra mycket dekor själva in­för sitt bröllop?

– Det som är viktigt att tänka på är den röda trå­den. Man får intetappa den även fast man gör mycket själv. Ett tips är att använda ett material eller en färg som återkommer på flera ställen. Ett exem­pel som vi själva använt oss av är sidenband som återfanns både i inbjud­ningskorten samt vid ser­vetten och vid program­bladet. Att göra saker själv till bröllopet kom­mer att ta mycket längre tid än om man köper och/ eller anlitar någon, berät­tar Malin.

Arbetsgången om ni ska göra dekoration själva är:

1. Först planerar ni vad ni vill göra,

2. Skriv sedan en lista på allt material ni behöver och hur mycket ni ska göra. Exempelvis 80 inbjudningskort.

3. Köpa eller hitta materialet ni behöver.

4. Dags att börja pyssla! Börja i god tid för det tar längre tid än vad man kan tro. Och räkna in i er tid att ni eventuellt behöver göra om utifall det blir fel.

Följ systrarnas konto på instagram
@festligatips

Skapa bröllopsfesten själva? Läs
här.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: