Fjällbröllop i världsklass

Fjällbäcken Logde är en juvel mitt i Funäsfjället med utsikt över Mittåkläppen och Anåfjället. Här får brudpar, tillsammans med sina gäster, en upplevelse utöver det vanliga som de kommer minnas för resten av sina liv. Kan fjällbröllop vara något för dig?

Text: Redaktionen Foto: Fjällbäcken Lodge

Med fjällbröllop på Fjällbäcken Lodge får du en fantastisk naturupplevelse, äventyr och exceptionell mat. Även ett värdpar, Jon och Maria Wagenius, som med hjärta och värme tar hand om sina gäster så de får ut maximalt av sin vistelse. Här delar vi deras historia.

Kärlek uppstår för att sedan bli ett fjällbröllop

Makarna Jon och Maria, eller Mia som hon även kallas, har sedan 1999 drivit Fjällbäcken Lodge vid Rockvallen ovan Bruksvallarna. Byggnaden har traditioner som sträcker sig långt bak på 1700-talet. Jon är född och uppvuxen i Funäsdalen, utbildad kock och guide och har arbetat utomlands så som i Frankrike och Norge samt på Sandhamn i Stockholms skärgård.

Mia är uppvuxen i Stockholm men har alltid haft en kärlek till Fjället och efter en utbildning på en etablerad hotell – och restaurangskola växte det sig starkare. Efter en tid som AV-tekniker på Berns och som konferensvärdinna bytte hon Stockholm mot Ramundbergets fjällgård där hon arbetade 10 år som hotell och bokningsansvarig innan hon träffade Jon.

Jon och Mia träffade varandra 1998 ute en kväll på krogen där Mia försökte lära Jon att snusa. Som tur var så blev det inget snusande men kärleken slog till som en blixt.

Fjällbäcken Lodge kommer till

Att Mia vid ett flertal tillfällen rastat sina hundar utanför där Jon bodde var inget han då såg som en kärleksinvit. Nu i efterhand förstår han att det inte var en slump att hundarna rastade just där.

Nu har makarna fyra barn tillsammans och där alla har fått mellannamn som anspelar på deras stora intresse för skidor och friåkning. Agnes Alpina, Fanny Jibb, Glen Messner och Zeb. Att Jon och Mia kompletterar varandra som hand i handske går inte att undgå. Med deras kärlek till varandra och familjen, till Fjället och den magnifika naturen väver dom tätt tillsammans och Fjällbäcken Lodge kom till.

Fjället

En genuin go känsla i toppklass

1999 när de öppnade fick paret en rik konferenssäljare från Norge som gäst. Då det är förbjudet att åka helikopterskidåkning i Norge hittade han till Fjällbäcken Lodge, där det var möjligt. Norrmannen blev även tagen av den vällagade och goda maten Jon och Mia serverade. Han lovade att ta med sig flera personer till året därpå idén på ett boende och restaurang växte fram.

Mia var snabb med att tacka ja till norrmannens erbjudande och makarna fick lov att bygga ut och började med att köpa en fjällbostuga. Med åren växte anläggningen sig större och de utökade med omklädningsrum och bastu. Vedeldade pooler, matsal och boende och 2016 byggde de allting dubbelt så stort.

Bjuder in till fjällbröllop på lodgen

Det som till en början var en enkel fjällstuga är idag sex sammanbyggda timmerstommar som bildar lodgen med en rustik matsal och ett öppet kök bjuder in till värme och gemenskap. Nu finns här 12 sovrum där upp till 35 personer kan sova samt en stor svit för brudpar med ett sovloft.

Vill man värma sig och slappna av efter en dag ute på fjället kan man göra det i någon av deras jacuzzis. Under sommartid kan upp till 55 personer avnjuta sin middag ute på den stora altanen eller 60 gäster i deras mysiga träkåta. Kåtan har brudpar med sina gäster exklusivt för sig själva under hela sin vistelse.

– I hallen hänger tofflor till alla, så det blir en riktig hemma-hos känsla och det är precis det vi vill förmedla. En genuin go känsla i toppklass, berättar Jon och fortsätter. Det brukar bli till en långvarig vänskapsrelation mellan oss och våra gäster då vi både lagar maten till våra gäster samt guidar dem under dagen.

Fjällbröllop med skoter

En plats att skapa minnen på som håller hjärtat varmt även när det är som kallast

På Fjällbäcken Lodgde är det ypperligt att fira ett fjällbröllop som sträcker sig flera dagar. Här fnns många aktiviteter att ta del av, för både stora som små. Både för de mest äventyrliga och för de som vill ta det i ett lugnare tempo. Oavsett årstid så har Fjällbäcken Lodge mycket att erbjuda.

– Då bröllopsdagen är en av de mest speciella dagarna i ens liv vill man inte att det ska gå för fort. Därför rekommenderar vi brudparen och deras gäster att boka två till tre nätter vid sitt fjällbröllop. Då hinner de uppleva allt utan stress och verkligen får tid att umgås med varandra,  berättar Jon. Jag och Mia, tillsammans med vår klippa Li och våra fyra fantastiska barn, ser även till så att alla våra gäster känner sig som hemma.

Ett fantastiskt fjällbröllop på lodgen
Fjällbäcken Lodge i Funäsdalen bjuder till fjällbröllop

Lämna klackskorna hemma när det är fjällbröllop

I sin packning till fjällbröllop bör man lämna klackskorna hemma och packa ner sina vandringskängor eller snöskor. För på Fjällbäcken Lodge är naturen till för att upplevas. Under vintertid kan man ta del av skidåkning i alla dess former. Här kan man åka helikopterskidåkning och åka offpist utför fjället. Vill man inte ha riktigt lika högt adrenalinpåslag kan man åka ut på en guidad skotertur eller ha en snöskulpturstävling tillsammans med sina gäster.

Även om sommarsäsongen inte är lika lång som vintertiden finns det mycket att ta del av även då. Tuffare forsklättring eller mountainbike för de äventyrliga och för lugnare aktivitet finns det till exempel natursköna vandringar längst fjällbäcken.

Många alternativ för vigseln

– En populär aktivitet under bröllop brukar vara att vandra eller åka ut mitt på fjället. Då tänder vi upp en mysig brasa där vi samlar alla medan jag eller Mia lagar maten över den öppna elden. På sommartid brukar en kanottur och lunch ute på klipporna locka brudparen och deras gäster, berättar Jon.

– Vid våra fjällbröllop viger sig ofta brudparet ute på fjället eller på vår stora altan med en utsikt i särklass. Men det finns även kyrkor i närheten om man föredrar det. Vill man varken viga sig i kyrkan eller utomhus så har vi vår fina nya stora sal som ett alternativ, fortsätter Jon.

Närodlad mat ett måste på fjällbröllop

Maten en viktig del för de båda och de serverar bara bra och närproducerad mat. Bjuder de inte på egen-fiskad fisk från sjön så blir det vilt från samerna eller bönderna intill. Bären som de serverar har Jon och Mia varit ute och plockat själva.

– Renköttet är att rekommendera, men självklart finns det vegetariska och veganska alternativ för den som föredrar det berättar Jon.

Att Jon och Mia är passionerade fjällmänniskor går inte att ta miste på när man ser resultatet av allt deras arbeta de lagt ner på Fjällbäcken Lodge. Att de även är hängiva skidåkare är uppenbart inte mist med tanke på att deras fyra barn alla har fått namn som har med skidor att göra.

Vill ni ha ett personligt och annorlunda fjällbröllop så är detta platsen för er!

 

Plats: Fjällbäcken Lodge i Funäsdalen.

Restaurang: Ja, närodlat hantverk.

Antalgäster: 6 – 60

Boende: ja, upp till 35 personer fördelat på 12 rum + svit

Vigsel på plats: Ja, samt i kyrka intill eller på en fjälltop.

Bonus: Varma bubbelbad utomhus med fjällen som bakgrund

Läs mer på deras presenation på My Weddding Planner

eller besök hemsidan: www.fjallbacken.se

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: