4 tips i valet av blommor till bröllop

Blommor till bröllop

Sandra Nyman är floristen som inte låter hennes allergi mot blommor stoppa henne. För Allt om Bröllop delar hon med sig av sina bästa tips i valet av blommor till bröllop.

Text: Jacqueline Rova Foto: Unsplash

Blommor till bröllop är lite extra speciellt

Sandra Nyman är florist och har arbetat med blommor i över tjugo år och för 17 år sedan startade hon sin första butik. Bland det bästa hon vet är att få skapa med blommor till bröllop.

– När jag skulle praktisera i högstadiet gjorda jag det i en blomsteraffär och tyckte det var jätteroligt. När jag sedan skulle välja inriktning till gymnasiet sökte jag till florist. Jag kom in och under den tiden började jag även jobba extra i en blomsteraffär, berättar Sandra.

Sålde butiken men startade ny

Butiken sålde hon tyvärr när hon var gravid, då hon är allergisk mot blommor och inte kunde ta sin allergimedicin under graviditeten. Då hon inte kunde hålla sig ifrån blommor och hon återigen kunde ta medicinen arbetade hon på nytt som florist efter mamma-ledigheten.

Då Sandra saknade att ha eget tog hon över buti­ken Pom Pom i Hammarby Sjöstad för tre år sedan. För 1,5 år sedan startade hon också Nordiska blommor i Stockholm.

Vad såg du för trend förra året?

– 2021 var det väldigt poppis med ljusa och dova färger och gärna lite vildare än stelt. Mycket trädgårdsrosor, lukt­ärter, ranunkler, syren, anemoner, pioner och fina trädgårds­rosor. Även att blanda in torkade blommor med färska. Det var även populärt med huvudkrans till bruden eller tärnorna/näbbar.

Vilken trend ser du i år?

–  Jag tycker trenden fortfarande är vild och naturlig eller väldigt färgglatt.

Sandra Nyman är florist och gör ofta blommor till bröllop

Foto: Kate Garbo

Fyra tips i valet av blommor till bröllop

För Allt om bröllop delar Sandra med sig av sina fyra bästa tips i valet av blommor till bröllopet.

1. Anpassa bröllopet efter favoritblommans säsong

– Oftast har brudparet favoritblommor, så vanligaste frågan jag får är oftast när de finns. Så är man ute i god tid och tycker blomsorterna är väldigt viktiga, välj då att gifta er på den perioden på året då era favoritblommor finns. Blommorna är vackrast och till bäst pris om man tar de som har säsong.

2. Låt er stil gå igen i blommorna

– Ett tips till brudparet när ni väljer blommor till erat bröllop är att utgå från vad ni gillar för stil och vilka färger ni älskar. Det finns väldigt många stilar på en brudbukett, men det jag gör mest är runda buketter med naturliga blommor och ej för stela.

3. Återanvänd blommor från kyrkan till festlokalen

– Det vanligaste som brudpar vill ha oavsett stor­lek på bröllopet är en brudbukett och corsage. Har man ett lite större bröllop är det också vanligt med bordsdekorationer, tärnbuketter och blommor i kyrkan.

Vill man tänka mer hållbart är ett tips att återanvända blommorna från kyrkan till festlokalen, samt att hyra vaser istället för att köp nytt.

4. Utgå från blommorna i brudbuketten

– Låt övriga blommor påminna om brudbuketten. Då blir det som en röd tråd och så blir det inte så rörigt. Vill brudparet ha blommor i kyrkan och festlokalen kommer jag gärna ut på plats och ger sedan förslag på hur man skulle kunna dekorera.

Följ allt om bröllop på Instagram för inspiration till ditt bröllop

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: