Flotta slott i Sverige

Text: Clara Lindh Bergendorff

Bo kungligt – här listar Allt om Bröllop några av landets bästa helgpalats.

Thorskogs Slott

Pampiga Thorskogs Slott har bland annat stått ridå för TV-inspelningarna av Stjärnorna på slottet men dess historia sträcker sig dock mycket längre tillbaka än så. Slottet byggdes år 1892 och varje rum är unikt inrett och döpt efter någon av de forna ägarna. I rummen har även celebriteter som George och frugan Barbara Bush samt Michail Gorbachov sussat gott.

Palatset ligger utanför Göteborg, ser ut som ett bedårande sagohus med klättrande murgröna och är omgivet av en engelsk slottspark med ett lyxigt och romantiskt orangeri. På temat romantik finns bland annat även vedeldade tunnor att njuta av under stjärnorna.

www.thorskogsslott.se


Häringe Slott

Ett av Sveriges mest extraordinära residens är utan tvekan Häringe Slott utanför Stockholm. De många glammiga personligheter som bott här har format lyxpalatset till vad det är idag. Under 30-talet lät dåvarande ägaren Torsten Kreuger bygga både bowlingbana och en pool som var sammanbunden med en rutschbana från hans badrumsfönster. När Axel Wenner-Gren köpte lyan yttrade han orden ”Häringe is yours, baby!” till frugan Marguerite och när Greta Garbo bodde här skapades ett rum helt utan vinklar till henne, eftersom hon ogillade sådana. Rummet finns naturligtvis fortfarande finns kvar.

Mahognypanel, plysch, kakelugnar och roliga detaljer syns i hela slottet och alla rum har sin egen charm. En av sviterna har exempelvis en privat trädgård och jacuzzi medan ett av de ”vanliga” rummen har kvar Greta Garbos originalmöbler.

– Häringe Slott är vansinnigt romantiskt eftersom allt här andas kärlek. De kyssande stenstatyerna i slottsparken, de läskiga underjordiska gångarna – där man måste hålla handen – och den stora brasan i en av salongerna är bara några exempel. Dessutom bara 30 min från Stockholm så det är perfekt för en liten weekend, säger Sofia Swärd som arbetar för c/o Hotels som bland annat driver detta slott.

www.careofhotels.com

Örenäs Slott

Slottet i Skåne har utsikt över Öresund och boendet kan med fördel kombineras med en utflykt och charmig cykeltur på ön Ven eller en promenad till idylliska Ålabodarna. Med tanke på att slottet ligger vid havet tycker vi att det känns helt rätt att de serverar ostron i restaurangen. Det sägs ju dessutom att ostron ska trigga diverse sinnen…

Vill ni knipa anläggningens lyxigaste rum är det slottssviten ni ska ställa be om nyckeln till och vill ni skåla in helgen med bubbel kan ni förbeställa mousserande vin, frukter och bär för 300 kronor.

www.orenasslott.com


Ulfsunda Slott

Det som utmärker det här slottet är den moderna, stilsäkra inredningen och känslan av designhotell i kombination med anor från 1600-talet. Flera av slottets rum är inredda tillsammans med en konstnär som satt sin personliga prägel på rummet, exempelvis finns här ett rum målat av en tatuerare. Den romantiska atmosfären går dock inte att komma ifrån oavsett vilket ni väljer. Slottshotellet ligger i Bromma utanför Stockholm.

www.ulfsundaslott.se


Tips!

Var noga när ni bokar – rum återfinns ofta även i andra byggnader än själva slottet.

Den här artikeln publiceras i samarbete med:

LitenEscapeLogo

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: