För piggare vintertider – fyll på med D-vitamin!

Malin Svantesdotter // malin@alltombrollop.com

Solljus är en viktig källa för att kunna tillgodose vårt behov av D-vitamin. Något som blir allt svårare för oss nordbor under vinterhalvåret. För att orka med bröllopsbestyren – tänk på att fylla på med solskensvitaminet under årets mörka månader.

Extra energi och välmående är onekligen välkommet inför såväl bröllopet i sig som planeringen inför. Att fylla på ditt intag med D-vitamin kan göras genom såväl mat som kosttillskott. Hälsokedjan Life tipsar om hur du kan göra för att ta del av vitaminens fördelar. D-vitamin är nämligen livsnödvändigt för att kroppen ska fungera normalt. Det hjälper oss att ta upp kalcium och fosfor som bidrar till bland annat immunsystemets normala funktion samt friska ben, muskler och tänder.

Den främsta källan till D-vitamin är dock solens UV-strålar. Under vinterhalvåret är solens strålar däremot för svaga för att kroppen ska kunna bilda tillräckligt med D-vitamin och kosten blir då den enda vitaminkällan.

– Solljus gör oss inte bara piggare, det är också nödvändigt för att kroppen ska kunna producera D-vitamin. På vintern är det betydligt svårare. Då är det viktigt att tillföra D-vitamin via kosten, till exempel från svamp, fisk och mejeriprodukter. Ibland behövs även extra tillskott och då gäller det att börja i tid. Detta eftersom vitamin D är fettlöslig, vilket innebär att den lagras i kroppen över tid, säger Jeanette Engdahl, hälsocoach på Life.

Komplettera med kosttillskott

I Sverige lyser solen med sin frånvaro under stora delar av året. Detta gör att många svenskar vänder sig till kosttillskott för att tillgodose dagsbehovet av vitaminer och mineraler. Lifes rapport Hälsobarometern 2019 visar att var tredje svensk äter kosttillskott dagligen. Kvinnor är de som är mest positiva till kosttillskott. 35 procent uppger att det är ett bra sätt att tillgodose sig dagsbehovet av vitaminer och mineraler.

Tips på tre välgörande produkter:

1. Life D-vitamin 6000IU 150 mcg


Life D-vitamin innehåller hela 150 mcg D-vitamin per kapsel. Upplöst i jungfru olivolja för säkrare upptag i kroppen. Liten kapsel som är lätt att svälja.

2. Life Q10


Life Q10 är ett kosttillskott med 30 mg naturligt och fermenterat Q10 per kapsel. Från en av världens största producenter i Japan, Kaneka.

3. Life Rosenrot


Life Rosenrot är ett kosttillskott som bidrar till ökad koncentration, lust och energi. Det innehåller rosenrotextrakt med garanterat hög halt av de aktiva ämnena salidrosid, tyrosol och rosaviner.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: