Förälska er i Frankrikes trädgård

Text: Clara Lindh Bergendorff

Småskaligt, pittoreskt och sjungande unikt är representativa ord för Frankrikes hemliga paradisträdgård. Regionen Correze förför med slottshotell och böljande kullar.

Det frankofila paret har redan avnjutit Paris och tillbringat några rosédrickande dagar på Rivieran. Nästa Frankrikestopp är ofta en vingård i Bordeaux eller ett alphotell i Chamonix. De som letar efter den del av Frankrike där kullarna är böljande gröna och ett hus är ”nybyggt” om dess byggår inte daterar tillbaka till medeltiden ska dock hålla hårt i tipset Correze – en närmast hemlig region som bär smeknamnet ”Frankrikes trädgård”. En region där fransmännen rynkar på näsan åt er engelska, inte för att de är högfärdiga utan för att de helt enkelt inte talar språket och inte är vana vid utländska turister.

Correze är Frankrikes svar på Österlen. När bildäcken kör över backkrönet och öppnar upp för en ny vy över grönklädda kullar drypande av guldfärgade äpplen och betande kor är det svårt att inte dra efter andan. De små stenpalatsen ligger tätt och med jämna mellanrum skvallrar en lång allé och en skylt i smidesjärn om att ett större gods eller slott gömmer sig någon kilometer bort.

Vackra stenbroar för bilen över departementets alla slingrande åar och floder. De flesta av städerna är minst 1 000 år gamla och minner om en vy från en sagobok om prinsar och prinsessor. Krokiga kullerstensgränder som tycks vara byggda i ett mönster helt utan logik leder förbi pittoreska kaféer med dinglande vinrankor över entrédörrarna, gemytliga tavernor med högljudda gäster och marknader där lokalproducerad honung och regionens vin står till försäljning. Ett vin som framställs efter 1400-talets kung Louis recept. Ett antal stadsportar senare har ni nått en högre altitud. De franska småbyarna är oftast byggda på en höjd där slottet eller kyrkan utgör kullens krona. Förutom en och annan puttrande bil och invånarnas jeans är vyn nästintill densamma som den måste varit under medeltiden.

Pittoreska flodbyar

De byar som omringas av vatten är extra charmerande. Lilla Uzerche är en by där samtliga hus som kantar flodpromenaden ser ut som sagoslott. På restaurang Chez Denise, lokalbornas prisvärda favorit, finns en ljuvlig stenterrass med utsikt över floden Vezere. De andra två stora floderna som rinner genom departementet är Dordogne och Correze. Vattendragen bidrar inte bara till den pittoreska miljön och den goda växtligheten, de går även utmärkt att paddla på.

Bilhjulen rullar vidare förbi skyltar som utlyser grönsaksmarknader, gästhus mitt ute i ingenstans och antikmarknader. Bland noveller, flyglar och porslin som får en att önska att flygets bagagetillåtelse var den dubbla ryms även fantastiska modeattiraljer för den med en fäbless för franska modehus. Här säljer fransyskorna med sommarhus i regionen sina dyrgripar till handväskor för vrakpriser.

Frankrikes vackraste by

Den lilla byn Collonges la Rouge var första by i Frankrike att få ta emot titeln ”Plus Beaux Village de France” – Frankrikes vackraste by. Som dess namn, la Rouge, antyder är samtliga hus gjorda av rödfärgade kalkstenar vilket är en vacker kontrast till de annars blekgrå grannbyarna. Under juli och augusti återfinns här en hel del franska turister som attraheras av byns magiska rykte. Den som vill undvika turisthordar bör istället komma hit under våren eller sensommaren, men de bidrar å andra sidan till den lyckliga stämningen.

Inte ens de franska semesterfirarna verkar dock hitta till Turenne, eller är det helt enkelt så att byn är så liten att de inte får rum särskilt många? På platsenligt manér är byn byggd på en hög höjd där gränderna slingrar sig upp mot backens topp, slottet. Detta slott var under tidig medeltid hem till regionens viktagaste familj vars efternamn orten nu är döpt efter. Över husens medeltidsfasader klättrar blommor i färgglatt rosa, varje nytt gatukrön bjuder på en hissnande utsikt över gränderna, husen, de vitmålade kaféborden, torgen du lämnat bakom dig. Låter du blicken vandra mot fjärran är allt som syns blomsterfält och gröna slätter i en mäktig panoramavy.

Ett leende välkomnande

Från en av de minsta orterna till regionens största – Brive la Gaillarde. Staden brukar kallas ”den leende porten till södra Frankrike”, ett smeknamn som är högst representativt för denna solsäkra stad som bär alla de typiska egenskaperna som brukar tilldelas sydvästra Frankrike. Den varma stämningen kontras med lika varma gradantal och det är inte ovanligt att temperaturen i Brive visar fem grader högre än en halvtimme norrut. Det stojas och stimmas på uteserveringarna, vin är ett måste till maten även mitt på dagen och det lokala torget utgör stadens hjärta. Invånarnas dialekt är typisk för sydvästra Frankrike, precis som deras öppenhjärtiga sätt. Intill torgets solkyssta uteservering finns alltid en trubadur som spelar hellre än bra medan välklädda fransmän och fransyskor delar på en tallrik kallskuret och deras ungar använder hela staden som lekplats. Kullerstenstorget utgör även hem för den välbesökta helgmarknaden, dignande av jordgubbar, färsk vitlök, kryddor och inte minst delikatesser som gåslever. De som i tidigare nämnda byar förbannat att de inte kunnat få sin shoppingnerv tillfredställd kan få det här. Inte bara på marknaden utan även i stadens butiker då Brive är Correze största stad. I dess utkant ligger ett av landets allra finaste slottshotell, Castel Novel. Rummens stenväggar andas elegans inredda med småblommiga tapeter, sidentyger och bjälkar i taken. Få blir förvånade över det faktum att franska författaren Colette valde palatset som bostad för att få ro att skriva flera av sina noveller.

Slott och praliner

Slottshotellen kommer i alla prisklasser, från prislappar med flera nollor som i fyrstjärniga Castel Novels fall, till bedårande slott med B&B-priser. I byn Treignac bor en kvinna vid namn Marielle Teyssier som gjort om ett litet slott med tinnar och torn till ett bedårande hotell. Chambres d’hôtes Clévacances har bara tre gästrum och är lika unikt och personligt som det låter. Den som säger till i förväg kan få en hemlagad måltid av Marielle eller bli medtagen på en fisketur med hennes man. Nyligen adderade paret en liten vinterträdgård till slottet som annars ser ut precis som det gjort sedan det byggdes på 1600-talet.

I Treignac finns även ett litet ”chocolaterie” som säljer de mest ljuvliga bakelser, makroner och praliner. Efter att ha skurit igenom bästsäljarens täcke av grön pistagekräm med skeden visar sig en ljuvlig smet av nougat och chokladkaka. Priserna är inte värre än på vilket kafé i Sverige som helst, men bakverken är delikata i den grad att de etsar sig kvar i smaklökarnas minne i åratal. Chokladhusets namn är Borzeix-Besse, värt att skriva upp för dem med svaghet för sötsaker.

En trädgård av hemligheter

Dessa fem orter är bara ett axplock av vad som ryms bakom Frankrikes äppelträd och rosenbuskar. Det här är en region att köra vilse i, där varje avstickare leder till en egen oas, en by mindre än en småländska Astrid Lindgren-ort, ett bortglömt slott eller en stad vackrare än allt ni sett i historieböckerna.

Ta er hit: Ta planet till Paris och hoppa sedan på ett tåg till antingen Brive eller Uzerche, tågresan tar drygt tre timmar. Det går även att ta ett flyg mellan Paris och Brive på cirka 30 minuter. För att ta sig runt småbyarna hyr ni en bil. Ett alternativ till att ta tåget tillbaka till Paris är att istället köra dit och lämna tillbaka hyrbilen på Paris flygplats.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: