Förtrollande Kapstaden

Av Malin Svantesdotter Foto: Babylonstoren

Ibland uppstår ögonblick som gör att man blir helt betagen av ett resmål – och en plats som många har blivit upp över öronen förälskade i är Kapstaden. Denna mångsidiga metropol i Sydafrika som erbjuder pulserande stadsliv, storslagna naturupplevelser och smultronställen för avskild romantik. Kapstaden är dessutom en utmärkt utgångspunkt för att ta sig vidare till mängder av äventyr!

Här är det minst lika enkelt att hålla sig aktiv som att koppla av. Det finns därför mycket på listan av måsten att checka av. Stränder, vyer, naturäventyr, mat och vin samt alla fan­tastiska möten med såväl djur som människor. Det är svårt att beskriva den unika atmosfär som etsar sig fast – den som gör att man vill bara ha mer.

Att bege sig till Kapstaden för flera återbe­sök är inga som helst problem eftersom det alltid finns något nytt att uppleva. Det finns mycket att göra i stadskärnan, men beger ni er utanför staden får ni ta del av ännu fler fängs­lande intryck i intilliggande städer och distrikt.

IMG_4639 (1)_webb

KOM NÄRA DET VILDA

Något som inte bör missas om ni aldrig har gjort det tidigare är att åka på safari. De safa­rimöjligheter som är belägna närmare stads­kärnan beskrivs däremot mer som ett zoo med vilda djur. Rekommendationerna brukar bli att bege sig till Johannesburg eller längre in i Afrikas kärna för att få ta del av det allra mest genuina. Men en underbar plats, där en min­dre rutinerad safaribesökare får känslan av det vilda, är Gondwana Game Reserve.

Cirka fyra timmars bilfärd bort möts man redan vid grusvägen till entrén av zebror, anti­loper och kanske en och annan apa eller nos­hörning.

IMG_2571_webb

SE DJUREN FRÅN FÖRSTA PARKETT

Eftersom guiderna har stenkoll på sina flockar har ni chansen att se flera av de eftertraktade djuren i The Big Five om man jämför med en safari i ren, vild natur. Men ingenting är helt säkert. Ni får vara beredda att åka runt och leta. Men detta är en del av resan som är lika vacker att bege sig ut på vid soluppgång som solnedgång. Guiderna har massor av spännan­de information att berätta på vägen i jakt på de mer skygga flodhästarna och lejonen. Det är inte heller ovanligt att vissa djur dyker upp precis vid ert lunchbord eller utanför fönstren på er bungalow, speciellt de aktiva elefanter­na som ofta promenerar runt över reservatets olika delar.

På en smekmånad är deras lyxiga bunga­lows perfekta som tillhåll för en intim geta­way. Med förbokade paketpriser ingår frukost, lunch, eftermiddagsfika och middag samt flera turer ut på reservatet. Den unika safarimiljön erbjuder kontraster av berg i horisonten, grönt gräs och böljande landskap som skapar ett mäktigt djup.

Området rymmer dessutom privata semes­terhem. Tänk att bo mitt bland djuren och den storslagna naturen. Det sägs att en av giraf­ferna på området är en gåva som en av de bo­ende gett sin fru, och som sedan donerats till reservatet.

Läs mer på Gondwanagr.co.za

VINGÅRD MED EXTRA KRYDDA

Något som överraskar i Kapstaden med om­nejd är alla genomtänkta detaljer. Hur de kom­binerar en röd tråd kring mat och dryck till design och charmiga delibutiker. En plats som innehåller mängder av små områden att nju­ta på är Babylonstoren på den sydafrikanska landsbygden. Vingården är belägen utanför Stellenbosch drygt en timme från Kapstaden, och med anor från 1692 är det en av de äldsta vingårdarna i sitt slag.

Något som utmärker sig är deras makalösa trädgård där de odlar över 300 ekologiska ör­ter, kryddor, frukt och grönsaker och i och med sitt eget lilla ekosystem serveras allt de odlar på restaurangerna. Som på många platser i Sydafrika kan ni självfallet upptäcka massor av delikata viner.

Läs mer på Babylonstoren.com

GETAWAY MED HELIG AURA

En avlägsen och dold pärla cirka två timmar från Kapstaden är Planet Xancara. Här lyxcam­par ni inkapslade bland bergen vid ett av värl­dens äldsta kulturarv. Här vilar en spirituell anda och eftersom max 15 gäster håller till på platsen åt gången skapar vistelsen ett svårfun�­net lugn kombinerat med bergens mystik. Här serveras ni även makalöst god mat som tilla­gas på plats med lokala råvaror tillagade med kärlek. Det är inte heller omöjligt att ni möter öppensinnade vänner för livet. Vistelsen kan skräddarsys beroende på vilken upplevelse som önskas, så varför inte ta med hela vän­skapsgänget och ha hela stället för er själva?

WINE TRAM I MYSIGA FRANSCHHOEK

Om ni inte i förväg vet vilka vingårdar ni vill besöka är en åktur med Franschhoek Wine Tram en festlig idé. Stationen där tåget avgår ifrån ligger cirka 45 minuter från Kapstaden. Längs vägen kan ni hoppa av där det passar och sedan bli upphämtade nästa vända för att fortsätta till nästa vindestination. Ett ypperligt tillfälle att se er om och finna favoriter längs vägen. Även resan i sig är en upplevelse på det trevliga dubbeldäckartåget där stämningen brukar vara på topp. Bor ni över i området får ni inte heller missa att strosa runt i byn och göra ett stopp på Terbodore café som serverar smakrikt kaffe från det lokala rosteriet.

Läs mer på Winetram.co.za

ATT SUMMERA KAPSTADEN är totalt omöjligt, så även om ni åker dit med en tydlig agenda el­ler står utan plan kommer ni inte bli besvikna. Har ni tur träffar ni dessutom på några gäst­vänliga själar som bjuder in er på en braai – en sydafrikansk och gästvänlig grillsamman­komst som inte bör missas!

AdobeStock_122563212_webb

Vin, hopp & kärlek!

Kapstaden ligger ståtligt belägen på en halvö precis vid Godahoppsudden. Här njuter ni av som­mar medan vintern pågår här hemma – och ni slipper jetlag eftersom vi ligger i samma tidzon.

Om vinerna lockar ligger Sydafrikas äldsta vindistrikt Constantia cirka 20 min söder om Kapstaden, och det finns flera populära distrikt belägna max en timme bort, bland andra Stellenbosch, Paarl, Wellington och Franschhoek

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: