Fredrik af Klercker till undsättning

Av Jacqueline Rova Foto Morgan Norman

Fredrik af Klercker är en bröllopsveteran sedan många år och har varit med om allt från frack på slott till bröllop på stranden i shorts. Han driver även Stiljournalen, Sveriges största podd om stil för män, tillsammans med Filip Strömbäck, sedan 2015. Hos Allt om Bröllop agerar Fredrik stilexpert men då han själv nyligen gift sig ville vi även veta lite mer om det.


Hur var det att planera bröllop under en pandemi?

– Som vanligt antar jag, jag har aldrig gjort det tidigare och hoppas att jag aldrig gör det igen. Det ända var att vi var tvungna att byta datum och plats och minska antalet gäster.


Hade du något att säga till om i din frus val av brudklänning eller blev du överraskad på bröl­lopsdagen? Fick hon godkänt i sitt val av brudklänning?

– Helt överraskad, vilket var väldigt kul, Kris­tina, min fru, har fantas­tiskt bra smak. Hur tänker du kring äktenskapsförord då du själv nyligen gift dig! Oromantiskt men ibland nödvändigt!


Vilket årtal tycker du man klädde sig bäst som karl?

– På grund av passformen och den extrema känslan för detaljer då pratar vi högtidskläder så var 1910-talet det abso­lut vackraste i manlig klädsel enligt mig.


Vilka kungligheter tycker du har klätt sig bäst genom tiderna på sitt bröllop?

– 1947, His Royal Highness The Prince Philip, Duke of Edinburgh eller som han hette innan han sa ja, Lieu­tenant Philip Mountbatten. 1947 var ett fantastiskt bröllopsår. Låg­mält och elegant i efterkrigsti­dens England. Mycket elegant i en perfekt uniform. Tack vare att London låg i ruiner och hela landet höll på att återhämta sig från kriget så spred bröllopet både glädje och ljus över den bistra vardagen och kungahuset visade att man kunde vara återhållsamma också genom att göra det avsevärt min­dre än brukligt i kungliga sammanhang.

– 1967, H.K.H. Prins Henrik av Dan­mark innan äktenskapet le Comte Henri de Laborde de Monpezat. För att prins Henrik bar en perfekt frack vilket näs­tan ingen kan idag.

– 1953, Senatori a vita Giovanni Agnelli. Han var inte kunglig men var kung av stil och gifte sig med Prinsessan Marella Caracciolo di Castag­neto. Gianni Agnelli var kanske den största manliga stilikonen genom tiderna och detta visade han genom att bära en absolut perfekt Jackett.

T
ips till bröllopsgästens klädsel?

– Mycket enkelt, följ alltid angiven klädkod! Om du inte vet, fråga och ha alltid svarta skor till kostymen.


Vad tycker du om de som väljer gifta sig i smoking?

– Min superklassiska sida tycker att det är lite fel då smo­king inte är ett högtidsplagg. Personligen föredrar jag att man gifter sig på förmiddagen i Jack­ett eller kavaj för att sedan byta om till smoking inför middagen. Samtidigt som det är väldigt bekvämt och snyggt.


Pest eller kolera vad väljer du? Att komma iklädd smoking på din väns bröllop utan att det stått på inbjudan eller komma iklädd en midjekort smoking med uppkavlade armar och rosafärgad gördel och fluga på en smoking fest?

– Absolut komma i smoking det är bara att ta av flugan och knäppa upp så ser det ut som man har en mörk kostym på sig.


Klackring ja eller nej?

– Om man är adlig och har en vapenring så går det utmärkt, annars bör man i Sverige undvika alla former av klackring.


Underkläder för brudgum på bröllops­natten?

– Höga knästrumpor och stora box­ershorts.

Fredrik af Klerker driver Sveriges största podd om stil för män, Stiljournalen och är medgrundare av Pete & Harry – en online-butik för utvalda eleganta vintage-accessoarer.


peteandharry.com

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: