Freestyle Cruising är framtiden – eller?

Text: Jens Christiansen

En dykande bokningsstatistik krävde förändring och 2008 gjorde Norweigan Cruise Line slag i saken, slängde ut formaliteterna och införde konceptet Freestyle Cruising. Vi har testat.

Ordet kryssning för ofta tankarna till en uppklädd överklass som på Queens English utbrister passande kommentarer om pyramiderna som passerar utanför fönstret. Allt ska vara som taget ur en film om Hercule Poirot och givetvis äter alla middag iklädda smoking. Att åka på en kryssning var förr exklusivt, formellt och en aning stelt. 2008 bestämde sig rederiet Norwegian Cruise Line (NCL) för att ändra på detta och slängde ut de gemensamma sittningarna i matsalen tillsammans med klädkoder och all inclusive. Istället införde de konceptet Freestyle Cruising med ett stort urval av restauranger, barer, underhållning och olika sorters hytter i ett enda gigantiskt fartyg där alla kan välja att äta vad de vill, när de vill för så mycket de önskar betala. Detta tillsammans med vattenrutschbanor, klätterväggar och annat hullabaloo har såklart kommit att attrahera en helt ny publik som bland annat innefattar barnfamiljer.

NCL har nu tolv gigantiska fartyg som alla har samma koncept.

– Varför gå tillbaka till den gamla varianten? Säger Rasmusen, kapten på Norwegian Epic, ett fartyg som rymmer över 4 000 passagerare och har en personalstyrka på nästan 2 000 personer.

– Det vore ju som att köpa en svartvit tv. Hur många skulle vilja det idag? fortsätter han, som för övrigt verkar vara det enda som är norskt på Norwegian.

Resten av personalen ser ut att vara från världens alla hörn, utom möjligtvis Skandinavien. Svaret på frågan om hur han hamnade här är en spännande historia om ett liv på sjön. Vi sitter i en speciell avdelning på Epic som är avsedd för de som vill kryssa som om det vore första klass. I den här delen av fartyget finns stora sviter med egen pool, soldäck och restauranger som endast är till för gäster som har betalat lite mer. Här råder en helt annan stämning. Det är tyst, lugnt och det finns inga tjoande barn som springer runt benen på en.

– Har du sett tv-programmet Deadliest Catch? Det där de är ute i Nordatlanten och fiskar i vågor höga som höghus och man får knacka bort isen för hand från vinschen varje dag innan man ska börja jobba?

Jag nickar jakande. I programmet verkar alla vara som tagna ur en gamma film Moby Dick eller liknande. Galet.

– Så började jag när jag var tonåring och det var världens bästa och tuffaste skola. Trots att jag älskade sjön så förstod jag att om jag vill leva några år till så skulle jag bli tvungen att sluta på dessa båtar. Även om det betalade bra.

Rasmusen berättar vidare hur han varit till sjöss i flottan och rattat gigantiska lastfartyg genom piratfyllda vatten.

– Återigen blev jag tvungen att välja bort jobbet med att ansvara för lastfartygen som blev för farligt och om jag ska vara ärlig är det mycket roligare att få styra över dessa toppmoderna kryssningsfartyg, fyllda med glada människor istället för en last med olja.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: