Frøydis Geithus-fotograf med känsla för ljus

Av: Jens Christiansen Foto: Frøydis Geithus

Frøydis Geithus verkar ha framkallningsvätska i sina vener. Hon föddes mer eller mindre in i fotobranschen då hennes pappa hade en fotobutik. Själv har hon fotograferat sen hon fick sin första kamera vid 12 års ålder.

biopicturebiobilde_730

BRÖLLOPSFOTGRAFER HAR ETT lite oförkänt dåligt rykte. Man har gjort sig rolig på deras bekostnad och länge har det nog inte setts som något en ”riktig” fotograf ska syssla med. Man har sett ner på dem helt enkelt. Men inget kan vara mer felaktigt. När vi nu tar och ser oss omkring i världen ser vi att kvalitén är enormt hög och många fotografer lite oförkänt dåligt rykte. Man har gjort sig rolig på deras bekostnad och länge har det nog inte setts som något en ”riktig” fotograf ska syssla med. Man har sett ner på dem helt enkelt. Men inget kan vara mer felaktigt. När vi nu tar och ser oss omkring i världen ser vi att kvalitén är enormt hög och många fotografer börjar mer och mer ge utrymme för sin egen fotografiska stil. Det har hänt mycket på bara några få år och jag själv som arbetat med konst och fotografi sedan år 2000 häpnar över den verkliga fotokonst som jag finner.

Världens Bästa Bröllopsfotograf

Så för att visa vilken höjd som finns tänker vi på Allt om Bröllop visa upp några av världens bästa bröllopsfotografer och förhoppningsvis kan vi slå hål på myten om bröllopsfoto och visa hur det kan se ut. Först ut i denna serie var alltså en norsk fotograf vars bilder helt slog nock på mig då jag såg dem. Vilken känsla för ljus! Ta exempelvis avskalade bilden som är tagen inifrån en träkyrka som med sitt naturliga ljus mjukt silar in. Den är ju som en tavla direkt ur Vatikanens finaste samlingar. Det är som att se på en tavla av Caravaggio, Rembrandt eller någon av dåtiden mästare som spenderade all tid åt att försöka fånga ljuset och känslan inifrån kyrkor vid olika högtider. Den bilden kan jag titta på hur länge som helst. Annars är Frøydis Geithus mest känd för sina dramatiska bilder med brudparen utplacerade bland fjäll och fjordar. Hon är en fotograf som har sinne för dramatik och har en klar vision över vad hon vill skapa. Dessa bilder skiljer sig väsentligt från vad man annars kanske är van vid att se från ett bröllop. Det här är ren fotokonst. På hög nivå. Frøydis pappa arbetade alltså med fotografi och även Frøydis kom att driva både fotostudio och framkallningslaboratorium som rönte stora framgångar i bland annat Oslo. Men trots framgångarna kom Frøydis att börja fundera på vad hon egentligen ville i livet. Dels arbetade hon till synes dygnet runt, dels för att hela fotobranschen höll på att förändras i och med de digitala framgångarna på tekniksidan som gjort oss alla till fotografer. Frøydis kommer ursprungligen från Sogn, ett vackert fjordlandskap norr om norska staden Bergen. Att det omgivande vilda landskapet satt sina spår i Frøydis är tydligt då naturen alltid är framträdande i hennes dramatiska bilder. Frøydis arbetade som många andra fotografer gör med att fotografera porträtt, barn, mode, bröllop eller vad som än kom i hennes väg. Men det kom sig att hon valde att fokusera på just bröllopsfotograferandet.

Wedding Nordic Noir

Hen­nes karaktäristiska stil känns dels som lite nordic noir dels som en romantisk hyllning till det skandinaviska. Både med stämning och natur. Det är inte underligt att så många norska brudpar vill bli förevigade på detta sätt men lite överraskande är att så många andra från exempelvis Asien vill resa hela vägen till fjordlandskapet för att ikläda sig sina finaste bröllopskläder för att bli fotograferade av Frøydis. Detta gör de alltså innan de är gifta för att sedan under själva bröllopsdagen visa upp dessa bilder. Känns lite främmande för oss att göra så men det är väldigt inne bland de som har råd i Asien. Och de är villiga att lägga stora pengar för att få bilder tagna i exotiska miljöer.

Frøydis bilder har slagit an något hos många då hennes bilder har delats hur många gånger som helst på alla sociala medier och några bilder har blivit virala fenomen. En av världens stora fotosaj­ter utnämnde henne till världen bästa inom kategorin ”destination weddings” och hennes bilder har prytt fototid­ningar. Men alla vill inte komma till Norge utan Frøydis bjuds numera även in till att fotografera bröllop runt om i hela världen. Kameratillverkaren Nikon har utnämnt Frøydis till ”Nikon Ambas­sador” vilket ger henne möjlighet att få resa runt och ge föreläsningar om sitt fotografi och sin stil.


Hur kom det sig att du började fotografera just bröllop och när började du med detta?

– Jag kom till en punkt där jag insåg att jag inte kunde vara ”jack of all trades, master of none”. Alltför många fotografer tror att man måste säga ja till alla sorters uppdrag för att överleva. Men sanningen är att ju mer du specialiserar dig i en viss riktning kommer du att efterfrågas, ju duktigare blir du. Själv jobbade jag alltför mycket och miste glädjen i det jag höll på med. Idag är ju ”alla” fotografer, så jag tog mig en funderare på vad jag ville göra och kom fram till att just bröllop låg mig närmast om hjärtat som fotograf. Jag älskar att berätta en historia med mina bilder och den möjligheten får jag utlopp för just med bröllop. Därför tar jag också bara heldagsuppdrag för att berätta historien genom hela dagen med min kamera.


Hur var det i början och hur är det nu att fotografera bröllop och brudpar? Vad är de stora skillna­derna?

– Ja, bröllopsfoto har ändrats sig mycket de senaste åren. Tidigare var det sällsynt med att man hade en foto­graf med sig hela dagen här i Skandi­navien. Nu är det ju vanligt. Lyckligtvis så har brudparen insett vikten av att få dokumentera allt som sker under dagen. Men de bilderna som kommer stå sig 10-15 år efter bröllopet är inte 500 bilder av brudparet utan bilderna på familj och vänner. Det är de små ögonblicken som uppstår, ansiktsut­tryck, ögon som tåras hos brudparens föräldrar


Nu är du ju välkänd för din stil och dina bilder. Är det du eller brudparen som kommer på var och hur ni ska ta bilderna? Hur brukar det gå till?

– Många av mina brudpar kontak­tar mig för att de sett mina bilder på instagram eller facebook så de känner till min stil, men vet inte hur mycket som behövs för få till dem. Det är mitt upp­drag som fotograf att vägleda dem så att de kan få de bilder som de önskar. Jag vill säga att det är ett samarbete. Många som kontaktar mig har redan planerat ett bröllop på fjället, vid havet eller liknande då jag ofta visar sådana bilder på sociala media. Vi har sedan alltid ett möte innan så jag förstår vad det är de önskar och vad som krävs. Sedan planlägger vi alltid allt noga i förväg.


Du har lyckats föreviga en romantisk bild av Norge och dess själ i dina bilder där naturen är så pass framträdande. Vilka är då dina kunder nu?

– Tusen tack! Ja, de brudpar som kontaktar mig älskar själva ofta naturen och vilda landskap. De är inte rädda för regn och dåligt väder, och det ju kan skapa en fin råhet i bilderna som soligt väder inte kan få fram. Här i Norge kan man inte heller basera sitt bröllop på vackert väder! De som aktar sig för att bli våta, lite smutsiga och vandra utomhus ska nog inte heller boka mig som fotograf. Många vill såklart ta alla bilderna på själva bröllopsdagen men jag uppmanar till lite mer flexibilitet så vi kan ta bilder antingen innan eller ef­ter just den dagen för att få till det lite extra som man kan vid en speciell plats någon timmes resväg bort, utan stress.


Händer det att brudpar från Norge vill ha sitt bröllop utomlands och tar dig med?

– Jag det sker mer och mer. Ofta vill många även ha med sin egen fotograf från Norge. Det kostar inte så mycket mer och då kan man känna sig trygg med att veta vad man får och har träf­fats innan.


Är det brudpar från andra länder som kommer till dig i Norge för att få exotiska bilder i en exotisk miljö?

– Ja, jag har haft många förlovnings-och pre wedding shoots. Skandinavien är hett utomlands så de reser hit för att bli fotograferade iklädda sina bröl­lopskläder bland våra vackra fjäll och fjordar.


Är det inte extremt svårt att få till dina bilder? Långt ute i naturen, utlämnad till väder och vind. Ljus, regn, ja allt kan ju hända som gör det svårt.

– Ja och nej. Det kräver mycket av fotografen men det är inte svårt. Man måste ”go the extra mile”, många foto­grafer är kanske rädda för att kräva för mycket av sina brudpar? Eller så vill de inte utsätta sig själva och sin utrustning för regn, rusk och branta fjäll? Jag har en vision av bilderna som ska tas och det finns som sagt inga genvägar. Men med det sagt så betyder det faktiskt inte så mycket var vi ska fotografera. Jag älskar utmaningar så om det inte finns ett magiskt landskap utanför dörren så får jag jobba hårdare för att skapa magi.


Förutom att fotografera själv är du en efterfrågad föreläsare och leder workshops. Hur ser ditt arbete ut som fotograf nu för tiden? Hur mycket reser du per år?

– Ja, jag är lyckligt lottad då jag får leda workshops och föredrag över hela världen. Just nu är jag på väg till Portland i USA för ”Mystic Seminars” för att månaden därpå ha workshops i Skandinavien, Spanien, Grekland och Portugal. I fjol hade jag över 300 resdagar så i år ska jag försöka vara hemma lite mer och säger därför bara ja till att göra runt 15 bröllop 2018.


När jag såg dina bilder tänkte jag på fotografer likt Nick Brandt som har naturen som fond, även om era tekniker skiljer sig åt. Men vilka är dina förebilder? Hur kom det sig att du utvecklade din stil?

– Tack det är en fantastisk kompli­mang! Jag inspireras av konst och film. Det jag tittar efter är hur man fångar ljuset och kan få det att få en framträ­dande roll. Ljuset är essensen för mig. Det spelar mindre roll om det är ljust el­ler mörkt när jag ska fotografera, men om ljuset faller rätt blir det magiskt och något jag försöker återskapa i mina bil­der. Annars är det den norske målaren Edvard Munchs skildring av landskap i dramatiska färger och ljus, Rembrandts lite avmättade och njutningsfulla färger, samt de tidiga verken av franske filmskaparen Luc Besson är något som inspirerar mig. Min stil kom helt enkelt till då jag började skapa bilder som jag själv gillade och naturen fick en framträdande roll då det är något som betyder mycket för mig. Att andra sedan uppskattar mina bilder och stil är en stor bonus. Jag känner mig tursam.

Här kan du se ett urval av Frøydis Geithus fotokonst och hon har berättat lite för oss om hur de kom till.
Se även mer på hennes Instagram

WEBB_1_Frojdis

– Åh, så det regnade den dagen! Vi hade fotograferat i 4-5 timmar och Jon och Øyvind var våta och trötta. Detta är på vägen tillbaka från vårt sista stopp och jag tiggde om att vi skulle stanna upp ett par minuter till, då jag hade sett denna plats och hade en dröm om att få fotografera här. Platsen ligger 15 minuter från min egen hytte där jag spendera stor del av året, så jag känner området väl. De gick med på att ta en bild till och plötsligt tittade solen fram och resultatet blev helt annorlunda mot vad jag ens kunnat drömma om. Bilden blev också korad till Best Destination Photo 2017.

WEBB_2_Frojdis

– Urnes kyrka är en av de äldsta stavkyrkorna i Norge och jag blev överlycklig över att Signe och Helge valde att gifta sig där. Här finns ingen elektricitet så allt ljus kommer från de små fönstren på väggen. Jag har alltid med mig blixt men på denna bild är allt endast naturligt ljus vilket ger den fina och intima känslan i bilden.

WEBB_3_froydis_

– Sondre Elias blev väldigt trött på att pappa bara skulle fotografera sig hela tiden så jag sa att vi tar en liten paus. Han blev helt överlycklig då hans pappa kastar upp honom i luften.

WEBB_4_froydis_
– Benedicte och Jon hade ösregn på sin bröllopsdag, de hade dessutom åkt till en annan kommun än sin egen. Så denna bild är tagen efteråt, bara fem minuter från där de bor.

WEBB_5_froydis_

– Bilden är ganska otrolig då Trude och Tor fick fira ner sig med tross för att kunna komma ner till forsen. Min goda väninna och kollega MA Ortiz var med och det var hon som visste om denna plats. Man måste vandra en bit upp mot fjället och forsen syns inte från vägen. Detta är ett av de tuffaste brudpar jag har fotograferat. De var med på allt jag föreslog och lite till.

WEBB_6_froydis_

– Vi gick i nästan en timme, 5 vuxna och 8 barn, för att få till denna bild. Brudparet hade tagit med mig och sitt brudfölje till Island för att fotografera deras bröllop i Budir kyrka och runt omkring på ön. Bruden, MA som själv är fotograf, hade länge drömt om att få ta just denna bild. Efter en timmes väntan för att folk inte skulle vara med i bilden, fick vi en lucka på några minuter. MA hade valt en svart brudklänning som hon själv varit med att designa. Av alla de bilder jag tagit är detta en av de jag tycker allra bäst om. Jag känner att de mesta stämmer i bilden, samt allt jobb vi fick lägga ner för att få till den.

WEBB_7_froydis_
– Ida och Espen hade sitt bröllop på det kända Smalahovetunet på Voss i Norge. Jag hade aldrig fotograferat där förut och blev helt betagen av hur fint de hade pyntat. Detta blev min bästa bild 2017. Bilden blev viral genom att många bloggare och sajter publicerade bilden och utsåg den till en favorit.

WEBB_8_froydis_
– Den här Bilden är tagen i isande kyla och starka vindar viner runt om oss på fjället, Aurlandsfjellet, vid Vestlandet i Norge. Det var verkligen kallt och vi har full ull-och dun-mundering på oss, vilket Benedicte måste ta av sig för varje bild. Man får ingenting gratis för att få till en sådan här bild.

WEBB_9_froydis_
– Jon Olav är hamnchef i Flåm, där bilden är tagen. Det är viktigt för mig att bilden har en relation med brudparen. Min mor växte även upp här så även jag känner gott till platsen.

WEBB_10_froydis_
– Trude och Tor tog med mig och den närmaste familjen till en plats som heter øye. De är bägge friluftsmänniskor och bilder i naturen var viktigt för dem. De satte av hela dagen för fotografering och hela familjen var med.

WEBB_sist_Frojdis

– MA är en nära vän till mig som även hon är fotograf. Hon är en av de starkaste personer jag känner till trots att hon genomlevt mycket tuffa saker i livet. Det är fullt av turister runt omkring oss, då den är tagen vid Skogafoss, ett av de mest besöka platserna på Island. Hon är magisk framför kameran. Jag ville få fram hennes styrka och denna bild betyder mycket för mig.

Alla bilder är fotograferade av Frøydis Geithus.
Se mer av Frøydis Geithus fantastiska fotografi på hennes Instagram

_dsc0270_froydis_geithus_730

SÖKER DU EN FOTOGRAF TILL DITT BRÖLLOP?


– Du finner allt du behöver på My Wedding Planner!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: