Fynda en unik morgongåva på auktion

Ska du gifta dig och är på jakt efter den där perfekta morgongåvan till din blivande brud eller brudgum? Och skulle du vilja ha något personligt och unikt som ingen annan kan få tag på? Ja då är olika auktioner ställena du ska leta på. Chansen är nämligen stor att du hittar en perfekt morgongåva på auktion.

Text: Thérese Kihlander Foto: Francesco Dondi via Unsplash
Annons
AoB_Instagram_Artikkel_og_Kategori

Så fungerar auktioner

Fynda en unik morgongåva på auktion tänker du, hur gör man då? Först ut har fenomenet auktion och auktioner i princip funnits i alla tider i Sverige. De flesta känner dessutom till att det idag finns många nischade auktioner för exempelvis smycken, konst, väskor, skor, klockor osv. Sedan en tid tillbaka har det även blivit allt trendigare att fynda på auktioner runtomkring i vårt avlånga land, eller över webbaserade auktioner.

Det sistnämnda, det vill säga att det finna många webbaserade auktioner idag, vittnar om att det inte behöver vara vidare värst svårt att shoppa en unik morgongåva på en auktion, du kan helt enkelt sitta hemma framför datorn. Det är med andra ord betydligt lättare, och kräver mindre tid, att fynda på auktioner idag än vad det gjorde för några år sedan.

På flera auktionerna som idag arrangeras kan du lägga bud digitalt och se till att du får notiser i telefonen om när någon exempelvis budar över eller när något förändrats i budgivningen. Det är alltså enkelt att vara med i en budgivning via en digital auktion. Men med det sagt, att gå på en auktion live är en mysig aktivitet att roa sig med om tiden finns.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Men med det sagt, att gå på en auktion live är en mysig aktivitet att roa sig med om tiden finns.

Thérese

Trendiga morgongåvor att fynda på auktion

Intresset för auktioner har ökat de senaste åren, och inom vissa områden har föremålen som säljs på auktion blivit mer eftertraktade än de splitternya prylarna du kan köpa i butik. En sådan sak är klockor, framför allt för herrar. I Sverige, men också i världen, har intresset för att fynda unika och högt eftertraktade klockor på vintagemarknaden ökat markant de senaste åren. Men även lyxiga väskor och smycken har haft ett uppsving på andrahandsmarknaden. Nedan listar vi några passande fynd för en morgongåva som kan vara värda att hålla utskick efter.

Auktionsfynd som morgongåva till honom

Vintageklocka

Givetvis vill vi tipsa om att leta efter den perfekta klockan till din blivande man på en auktion. Genom att leta efter en klocka på auktion ökar chansen att du hittar en unik klocka som verkligen ”känns” honom. Vi vill också slå ett slag för att det finns många olika fina uttryck hos klockor beroende på vilket år klockan är gjord och vem tillverkaren är. Rolex är, och har länge varit hett på marknaden, men i vill lyfta fram att andra märken även är värda uppmärksamhet. Bland annat har Omega, Tudor, Seiko och många fler har gjort flertalet bra och charmiga klockor genom åren. Dessutom kan det vara svårt att få tag i en Rolex beroende på modell idag. Kolla förslagsvis på Bukowskis eller Kaplans specifika klockauktioner för att fynda den perfekta herrklockan.

Manschettknappar

Oavsett om din blivande make använder skjorta ofta eller inte är ett par tjusiga machettknappar både fint att ge och fint att få. Förslagsvis kan du spana efter ett par manschettknappar från Skultuna Messingsbruk, de är nämligen en klassiker som tillverkats länge. Med anledning av det är också chansen att hitta ett par sådana knappar god. Hittar du tidigare modeller kan du även se variationer i design och färg jämfört med de som tillverkas och säljs idag, vilket alltid är roligt.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Weekendbag

Vill du göra din blivande man extra redo inför bröllopsresan? Ja då tipsar vi om att köpa honom en weekendbag på auktion. Kanske tänker du att en Louis Vuitton passar din nyblivne man, eller så spanar du in en väska i skinn. Hittar du en charmiga weekendbag i skinn kan livslängden dessutom vara otroligt bra, om den tas omhand om. En kul idé är att låta carva eller brännstämpla in ert bröllopsdatum, hans initialer eller liknande på insidan av väskan dessutom? Både fint och mer personligt.

Genom att leta efter en klocka på auktion ökar chansen att du hittar en unik klocka som ”känns” honom.

— Thérese

Auktionsfynd som morgongåva till henne

Blingbling

Jajamän, genom att besöka diverse auktioner ökar dina chanser att hitta ett personligt smycke till din blivande fru. Såväl välkända svenska smyckesdesigners och märken så som Efva Attling och Rare Jewlery mm. går utmärkt att hitta på en auktion. Med det sagt kan du också hitta ”udda fåglar” som det inte är någon speciell designer som gjort, men som du tycker speglar brudens personlighet. För att slippa köpa något som alla andra har i  är alltså en auktion det bästa stället för ett unikt smycke som morgongåva. Testa exempelvis Kaplans specifika smyckesauktioner.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Vintageklocka

Givetvis är en klocka inte enbart något som brudgummen kan få som morgongåva, utan även bruden. Och vintageklockor för damer finns det gott om på diverse auktionshus. Beroende på vilken stil man önskar på klockan, tillverkare osv. kan det vara mer eller mindre utmanande att hitta just den klockan, men det finns många tjusiga damur att hålla koll på när det gäller andrahandsmarknaden. Några tillverkare som vi tycker gjort snygga damklockor är Cartier, IWC, Longines med flera. Besök exempelvis Bukowskis eller Kaplans specifika auktioner för klockor.

Accessoarerna

Det låter kanske svävande med en assessor som en morgongåva? Men faktum är att det finns många eftertraktade och exklusiva assessorer att hitta hos auktionshus i Sverige. Exempelvis kan du hitta en riktig klassiker, den lilla handväskan från franska modehuset Chanel, om du har riktig tur. Och jag lovar, i princip alla kvinnor skulle bli glad för en sådan väska. Annars finns också goda möjligheter att fynda en Hermès scarf eller kanske ett par designersolglasögon? Gemensamt för de alla tre är att de många gånger har en lång livslängd och kan fungera som bärare av era gemensamma minnen länge. Ett tips är att leta efter auktioner för specifika märken och/eller designers om du är ute efter en assessor från en speciell sådan.

Med dessa tips önskar vi dig lycka till i jakten på den perfekta morgongåvan på sommarens stundande auktioner.

Auktioner och auktionshus att hålla koll på

Nedan tipsar vi dig om kommande auktioner eller auktionshus som är väl värda att hålla ett extra öga på inför shoppingen av morgongåvan. Det finns många fler än dessa, men de som nämns här är goda ställen att börja botanisera på för att hitta just en unik morgongåva på auktion.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: