Gifta sig utomlands – så gör ni

Många drömmer om att gifta sig utomlands. Kanske under svajande palmer på en vit strand, bland vinrankor i Italien eller i en härligt pulserande storstad? Här är allt ni behöver veta för att gifta er utanför Sveriges gränser.
Gifta sig utomlands kräver förberedelser
Det är vida känt att vi svenskar verkligen älskar att resa och det har också gjort det populärt att gifta sig utomlands. Många brudpar väljer till exempel att åka till sitt drömresemål för att ingå äktenskap. Och andra bjuder med vänner och familj för slottsbröllop i Skottland eller annan europeisk destination.
Men det är inte bara till att packa resväskan och sticka iväg. Beroende på var ni ska gifta er och om ni önskar en borgerlig eller en kyrklig vigsel så finns det olika regler att följa.
– Det bästa tipset är att noggrant kolla upp vad som gäller för just det landet där ni vill gifta er, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst. Var ute i god tid och var noga med vilka pappershandlingar som ni behöver för just er vigsel.

Kyrklig vigsel utomlands
Flera svenska kyrkor runtom i världen såsom den i Las Palmas eller Berlin har vigselrätt. Det innebär att man kan gifta sig där och har en ”vanlig svensk” vigsel. Sammanlagt finns det sju länder som har orter där prästen har vigselrätt enligt svensk hindersprövning.
Utöver det går det bra att viga sig kyrkligt i ytterligare fem länder, men under respektive lands regler. Det gäller till exempel London, New York och Melbourne. Här har Svenska kyrkan så kallad lokal vigselrätt och viger i svenska kyrkan men enligt landets föreskrifter.
På de platser där Svenska kyrkan inte har vigselrätt kan ni istället hålla en kyrklig välsignelse över ett redan borgerligt ingånget äktenskap. Ni gifter er alltså borgerligt innan ni reser iväg.
Mer information om Svenska kyrkans vigselorter utomlands och hur det går till att gifta sig hittar du på kyrkans webbsida.
Vigsel i annat land kan kräva lokala tillstånd
Om ni till exempel vill gifta er i New York måste ni ansöka om en Marriage License på plats. Det är den amerikanska motsvarigheten till svenska hindersprövningen. När man fått sin licens kan vigseln ske inom sextio dygn.
Var noga med att kontrollera vad som gäller för just det land som ni vill gifta er i.

Foto: Unsplash / Let’s Run To The Sun
Gifta sig utomlands på en ambassad
Många par väljer också att gifta sig utomlands på en ambassad. Allra populärast är ambassaden i kärlekens stad Paris där väntelistan kan vara uppåt ett halvår.
Sammanlagt har 21 svenska ambassader världen över vigselrätt. Men liksom Svenska kyrkan måste utrikesdepartementet rätta sig efter värdlandets regler. Vigselförrättare är ambassadören eller dennes andreman och sker på ambassaden.
Ta hjälp av en bröllopsarrangör vid bröllop utomlands
Det finns också en hel del resebyråer som specialiserat sig på just vigslar utomlands. De kan hjälpa till med allt från planering till pappersarbetet. Om du inte sedan tidigare redan är väldigt bekant med destinationen kan det vara en väldigt bra hjälp.
– Det har blivit väldigt populärt att gifta sig på stranden på någon av de Karibiska öarna och vi hjälper brudparen med alla arrangemang. Det finns bröllopskoordinatorer på alla hotell som ordnar med vittnen, frisör, fotograf, middag, blommor och allt annat som hör bröllopet till, säger Desiree Graucob som är marknadsansvarig på Deluxe Vacations som bland annat arrangerar bröllop i Karibien.
Det är en domare som viger brudparen och vigseln är giltig i Sverige. Det enda man behöver göra är att skicka in papperna till Skatteverket när man kommer hem.
Gifta sig på flygplatsen innan bröllopsfirande utomlands
Ett annat alternativ är att gifta sig på flygplatsen. Det är både ett snabbt och roligt sätt för dem som kanske vill fokusera på smekmånaden men ändå ha bröllop i direkt anslutning till resan. Eller så kan det vara ett smart drag när en giltig vigsel utomlands känns krånglig.
Både på Arlanda och Landvetter kan du gifta dig både borgerligt och kyrkligt. Vigseln sker antingen i flygplatsens kapell eller i ett vip-rum. På Arlanda kan man även gifta sig på balkongen på flygtrafikledningstornet.
Den här artikeln är publicerad i samarbete med Escape 360.

Checklista för att gifta sig utomlands
- Ansök om hindersprövning hos Skatteverket före avresan.
- Skaffa giltiga personbevis.
- Se till att få dokumenten på engelska eller översätt dem om det inte är möjligt.
- Anmäl giftermålet till Skatteverket när ni kommer hem. Vigseln är giltig först när den har blivit godkänd av Skatteverket.