Hitta brudklänning för dig som är gravid

Gravid brud i brudklänning för gravid

Ibland står stjärnorna i linje och två av livets största händelser inträffar samtidigt. Men orkar man med ett bröllop som gravid brud och hinner man planera som man vill? Och hur blir det med brudklänning när man är gravid på sitt bröllop? Designern, butiksägaren och bruden i vecka 36 reder ut frågetecknen.

Text: Fridah Jönsson Foto: Unsplash

Större utbud av brudklänningar för gravid

Betina Braendgaard är en av ägarna till danska klädmärket Lilly, som tillverkat och sålt brudklänningar, även till gravida, sedan 90-talet. Efter trettio år i branschen ser Betina ett mycket större utbud av klänningar till bröllop för gravid än när hon började.

– Om man ser tillbaka till 80-talet var det inte lika vanligt att man gifte sig gravid som det är idag, berättar hon. Då fanns det inte lika mycket att välja på och kvinnan var tvungen att passa klänningen. Medan vi idag har speciella kollektioner för gravida som istället får brudklänningen att passa kvinnan.

Enligt Betina är önskemålen samma från brudar som är gravida och de som inte är det. De vill ha en brudklänning som är både fin och bekväm. Däremot är det sistnämnda extra viktigt för den gravida. Det har Lilly tagit fasta på i sin design när det gäller allt från material till modell.

Välj en anpassad brudklänning för gravid

– Man kan ha chiffongklänningar eller olika former av spets, för det är viktigt att materialet är skönt att bära. En av våra bästsäljande Maternity-klänningar har axelband så man känner sig fin men inte för naken. Den har extra tyg över magen så man kan ha klänningen oavsett hur stor man hunnit bli. Man kan fortfarande bära bh under, vilket de allra flesta gravida brudar vill.

Som gravid kan det vara frestande att tänka att man bara kan köpa en vanlig brudklänning i en lite större storlek. Betina förklarar att det ändå finns en poäng i att köpa en mammaklänning.

– Det som är bra med gravidkollektioner är att klänningen passar över både mage och byst. Om man tar en vanlig brudklänning i en eller två storlekar större än man brukar ha så passar den kanske över magen, men blir ofta för stor i bysten. En gravidanpassad klänning i din vanliga storlek sitter bra överallt.

Ta extra hjälp med din klänning som gravid

Med sin långa erfarenhet kan Lillys personal sina saker. Betina menar att vikten av att få hjälp av proffsen i en brudklänningsbutik istället för att köpa online är extra stor när man går i väntans tider. Det är då ännu svårare att veta hur kroppen kommer att förändra sig.

– Vi som jobbar med det här känner till de olika faserna av graviditeten. När vi tittar på en kroppstyp kan vi hitta exakt rätt storlek som anpassar sig efter hur bruden kommer att förändras. Vi kan välja en brudklänning 40 dagar före ett bröllop och ändå veta hur den sitter på den stora dagen.

gravid brud.

Det mesta går att lösa

I Årjäng ligger Nordic Wedding Store, en outlet för bröllop- och festkläder dit kunderna vallfärdar från hela Sverige och Norge.

Ägaren Angelica Mortensen träffar ibland brudar som hunnit köpa sin brudklänning innan de blivit gravida. Hon intygar att mycket går att lösa så länge man inte låser sig vid hur man tror att man kommer att se ut.

– En a-linjeformad klänning eller en prinsessmodell brukar kunna fungera, men en mermaid-modell kan vara lite svårare om inte tyget är stretchigt eftersom de är tighta hela vägen.

– Men det beror på hur magen ser ut. En del blir jättestora snabbt och på en del syns ingenting förrän sista månaderna. Vi hade en brud som berättade att hon var i vecka 30 och vi kunde inte alls se det! Så vi ger inga råd förrän bruden varit här och provat så man faktiskt kan se vad som passar istället för att gissa.

Magen i centrum eller dölja magen i brudklänning som gravid

Angelica berättar att det skiljer sig mycket från brud till brud om man vill dölja magen eller ställa den i centrum.

– De flesta väljer en lång brudklänning. Det är 50/50 mellan de som inte vill att magen ska vara synlig och de som vill framhäva den. Om man vill gömma den kan man till exempel välja en tyllklänning med hög midja eller större kjol på klänningen.

Vill man att magen ska vara synlig kan man satsa på en spetsklänning i stretchigt material. Sedan Angelica öppnade Nordic Wedding Store 2015 har hon samlat på sig ett antal knep när det gäller bröllop med gravida brudar. Hon ger ett specifikt designtips.

– Det kan vara bra att ha snörning på sin brudklänning som gravid. Då kan man anpassa storleken och om man känner att det börjar bli obekvämt framåt kvällen är det enkelt att släppa upp den lite. Om man inte gillar snörning brukar en del sömmerskor kunna lägga in en kil i tyget. Då blir klänningen lite större i midjan. Mycket går att fixa!

Bröllop som gravid i vecka 36

En som vet allt om att gifta sig som gravid brud är Jenny Riksén. Hon var i vecka 36 på sitt bröllop i juni 2018.

– Vi tyckte att det skulle vara mysigt att gifta oss innan vår son kom och vi hade en borgerligt vigsel. Vår närmsta familj var med på vigseln och våra vänner samlade vi utanför rådhuset och skålade efter ceremonin.

– Efter det hade vi ett mingel och sedan åkte vi till vår favoritrestaurang på Avenyn där vi åt en stor sharing-meny. Tanken var att vi skulle lägga det på en rimlig nivå. När vi började planera på våren visste vi ju inte alls hur jag skulle må eller hur trött jag skulle vara.

– Så det var viktigt för mig att släppa förväntningarna och inte tänka på hur jag skulle ha velat ha det om jag inte var gravid. Ganska kort efter förlovningen drog Jenny ut på klänningsjakt, vilket visade sig vara ett svårt projekt.

Brudmode.

Jennys 3 viktigaste tips till andra gravida brudar

  1. Var realistisk, din ork kan vara mindre än du tror. Jämför dig inte med andra eller med hur det hade varit om du inte var gravid. Lyssna på vad du själv känner.
  2. Låt någon annan ha hand om en nödväska åt dig med platta skor, vattenflaska, snacks och kanske ett bekvämt ombyte om du vill ha det.
  3. Ha allting klart på bröllopsdagen. Det är så lätt att tänka ”det fixar jag på morgonen för det blir bättre då”. Men nej, det blir det inte!

Utmaning att leta brudklänning som gravid

– Att gå ut och leta klänning i värmebölja med svettiga, onda fötter var inte så roligt! Jag var ute flera gånger med mamma och tittade i allt från bröllopsbutiker till vanliga kedjor. Inget kändes helt klockrent för det är svårt att hitta något, när man är så pass gravid, som både känns festligt och sitter snyggt.

Till slut beställde jag hem 20-30 olika klänningar från nätet i olika storlekar och började prova. Jag fastnade för en som var riktigt bröllopsfin. De övriga var mer gå-ut-klänningar men den här var lite ”brudig” utan att vara tårtaktig.

Jag köpte den ungefär en och en halv månad före bröllopet och valde den för att den var lite plisserad så att det fanns plats och utrymme kvar för att magen skulle växa.

Möhippa och babyshower i samma

En fundering hos många gravida brudar (och deras vänner) är vad som händer med möhippan. Drömmen om den galna tjejresan till Ibiza känns kanske inte lika aktuell i skenet av trötthet och en svullen kropp. Jennys kompisar löste det galant!

– Jag fick en kombinerad möhippa och babyshower, det var helt fantastiskt! På morgonen kom en av mina äldsta vänner och sa att vi skulle till hennes pappas båt i Göteborgs hamn. Sedan dök fler av mina närmsta vänner upp med en stor barnvagn full med en massa grejer.

– Jag blev jätteförvånad för jag trodde inte att det skulle bli någonting! Vi tog båten ut till skärgården i Göteborg, badade och hade picknick. Det var så mysigt, en kanondag!

Nervositet inför den stora dagen uppstår hos i princip alla som gifter sig. Det är lätt att tänka att det är extra skakigt hos den som dessutom är gravid. Men inte hos Jenny.

– Dagen blev verkligen så bra den kunde bli! Det var så KUL att gifta sig! Det enda jag funderade på inför bröllopet var om jag inte skulle orka utan att behöva lägga mig och sova, men i så fall hade jag bara fått ta en powernap. Det hade ju inte varit det värsta som kunde hända.

Mitt mindset planeringen var att jag skulle göra det som kändes bäst för mig i stunden. Och man kan ju faktiskt gifta om sig hur många gånger som helst. Vi kan ju ha en sådan här fest varje år om vi vill!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: