Gin Tonic – Världens bästa drink

Av Jens Christiansen

OM man nu ska välja en drink som ska passa alla då finns det bara en att välja på; nämligen klassikern gin och tonic. Låter det tråkigt? Nej då har du fel. Inget kan vara bättre under sommaren och nu finns oändligt många varianter.

Gin_Tonic_2

Urspungshistorien kan nog alla om hur engelsmännen i tropiska länder (under kolonialtiden) ville kombinera en läskande drink med medicin mot malaria. En tonic är en gammal benämning ett välgörande medikament som dåtidens läkare eller apotekare blandade till, med varierande verkande kvalitet ska tilläggas.

Så engelsmännens favoritsprit, gin, med en tonic innehållande kinin mot malaria kändes ju som en ”perfect match.” Vilket det märkligt nog också blev. Endast två ingredienser, lägg till is och citron så har man fått en av världens bästa drinkar någonsin.

Man talar om en gin upplevt en boom och nu förtiden finns det en uppsjö nya tillverkare av kvalitets-gin över hela världen och ginbarer poppar upp överallt. Bara Sverige finns det
över 50 stycken producenter som tillsammans gör 130 olika sorters gin. Själv har jag provat många hundra sorters gin genom åren och kan inte litsa alla lika lite som jag kan utse en som bäst. Det görs ju olika sorters gin också och för att krångla till det lite extra så görs det mängder av olika sorters tonics också. En bra tonic kan göra enorm skillnad.

Gin_JC_730

Det finns gott om fin Gin nu i Sverige. De flesta ligger på Systembolagets beställningsotiment och står inte på hyllan i varje butik. Tyvärr.

Vad är viktigast, gin eller tonic?

Tja, jag skulle säga att gin är viktigast men det är bara ca 4cl gin i en bra GT. Resten är tonic (8cl) bra is och rätt garnityr (exempelvis citron). En dålig tonic förstör en bra gin. I Sverige tycker jag att Hernö Gin, Hellströms gin, Norrbottens Destilleri och Stockholms Bränneri sticker ut just nu. Dessa vinner även internationella tävlingar.

ekobryggerierna

Tonic från
Ekobryggeriet

Svensk Tonic?

Jo, visst fins det svensktillverkad tomic. Riktigt bra sådan också!
Ekobryggeriet i Norrköping har skördat stora framgångar med sin linje med flera olika sorters tomic. Själv har jag fallit för den som har toner av granskott, serveras med en fin ren gin som låter deras tonic ta plats och självklart garneras glaset med både citron och färskt granskott. För den som inte är tokig i GT så prova att söta den med sockerlag, lite soda i ett glas med krossad is. Det kommer få dem med på tåget.

Tyska livsmedeslkedjan Lidl valde att saluföra svensk tonic från
Hammars Bryggeri (från just Hammar) i sina butiker. Fina produktyer det också med spännande smaker.

hammars

Tonic från
Hammars Bryggeri

Swedish Tonic från Stockholm har tagit fram en koncetrerad Tonic, dvs en syrup som du spär ut med kolsyrat vatten för att göra din egen tonic. På så vis kan du själv bestämma styrkan på din tonic. Handtillverkad av riktiga råvaror istället för socker & aromämnen. Innehåller naturligt kinin från Cinchonabarken. En flaska räcker till ca 25 drinkar.

TonicSyrupBigSwedishTonic_

Swedish Tonic gör såklart även färdig tonic också. Plus en fin lemonad!
swedishtonic.com

Våga experimentera!

Även om en äkta GT har sin charm så finns det massor av smaksatta gin tillika tonics så våga prova olika varianter så kommer du märka att det går att skapa en gin och tonic som annars alla oavsett vad de annars föredrar.

Gin & Gurka

Prova en ren, fin gin (inte gin som smakar gurka!) med en tonic med smak av gurka som även kan ersätta citronen helt. Jag gillar att kölra med bägge. Överraskande fräsch kombo en varm sommardag.

cucumber_lemon_gin_and_tonic

Gin & Jordgubbar

Pink gin är annars en ny företeelse som alla producenter hoppat på. En somrig gin smaksatt av allt från hallon till rosenblad. Du kan ha en ren tonic eller en smaksatt av rabarber till och glaset fyllt av jordgubbar. Inga givna regler gäller här.

Gordons_pink_gin_600
Gordons_pink_spritz_400

Sätt upp en Gin & Tonic-bar till ert sommarbröllop, ladda med många olika sorters gin, tonics och tillbehör och ni har en given succé som alla komma älska!

Alkoholfri GT?

Ja…exakt varför man nu ska göra en alkoholfri variant är jag inte helt säker på… men OM man nu vill servera en sådan så finns det färdigt från Sir James.

SirJames

Gin & Rock

Det svenska metalbandet In Flames har släppt flera olika sorters gin och den senaste kallar man för IKON No.13 De har även tillsammans med Ekobryggeriet tagit fram en egen tonic. Ginen är av klassisk vis med inslag av enbär, koriander, citronskal, kanel, kardemumma och fläderblommor. Tonicen har smaksatts med apelsinskal.

in_flames_

Vill ni ha mer Gin?

Ok då klommer här en lista som Joakim Lundin har satt ihop. Han delar vår passion om Gin och du följer hnom på hans hemsida:
www.joacimlundin.se

Här är 50 stycken svenska producenter av gin!

Lycka till !

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: