Gör succé som toastmaster

Toastmaster

Stort grattis till äran att vara toastmaster eller toastmadame! Det är ett hedersuppdrag så var stolt över att brudparet valt just dig. Det är en viktig uppgift med ett stort ansvar. 11 tips och råd för hur du gör succé som toastmaster!

Text: Redaktionen Foto: MOND of Copenhagen

Förbered dig som toastmaster

Att vara förberedd skapar bättre förutsättningar för att leverera. Dessutom kan du vara mer avslappnad och njuta till fullo av kvällen.

 • För att göra succé som toastmaster behöver du prata ihop dig med brudparet och se till att ni har en samstämd syn på din roll som toastmaster. Toastmasterns viktigaste uppgift brukar vara att presentera talare vid middagen, men det kan också vara att fungera som själva navet i hjulet. Detta kan vara uppgifter som att ordna med ris att kasta efter vigseln, köpa rekvisita till spex och se till att lokalen har allt som behövs inför festen.
 • Gäster som vill hålla ett tal eller spexa bör kontakta dig. För en så trevlig bröllopsfest som möjligt kan du se till så att du vet vad alla talen i korta drag handlar om. Blanda och mixa känslomässiga tal med spex och roliga tal.
 • Koordinera med köksansvarig så att ni båda har ett talschema med hålltider. Det är viktigt att ni både vet när ett tal ska ske och när maten kommer in. Tal bör vara planerade mellan rätterna så att ingen behöver äta kall mat.

Under bröllopsmiddagen

Det är under själva middagen du som toastmaster har dina huvuduppgifter. Ta det därför lugnt med alkoholen så att du är på topp, men glöm inte att ha kul också. Och kom ihåg att det inte är du som ska stå i centrum – det ska brudparet göra.

 • Visa alla gäster var det finns kartor över bordsplaceringen och se till så att alla finner sin plats. Hjälp förvirrade gäster som inte hittar.
 • Presentera dig när alla har satt sig till bords. Då kan du även gå igenom praktisk information, såsom var toaletter finns och vilken tid bensträckare kommer att äga rum.
 • När du introducerar talare kan du berätta vilken relation personen har till brudparet och kanske någon kul anekdot som värmer upp gästerna. Eftersom du ofta ska göra dig hörd kan det vara lämpligt med ett tillbehör för att få gästernas uppmärksamhet. Varför inte införskaffa en ringklocka eller spela upp ett kort musikintro.
Gör succé som toastmaster vid ett vackert dukat bord

Foto: Unsplash

Med roliga spex gör du succé som toastmaster

För att bröllopsfesten inte ska bli tråkig och stel är en viktig uppgift för att göra succé som toastmaster att se till att brudparet och gästerna har kul. Få brudparet att skratta och lokalen att gunga med lekar och spex.

 • Nyckelleken: Dela i hemlighet ut nycklar till flera kvinnliga gäster och kanske en manlig gäst för extra effekt. Ställ dig sedan upp under middagen och säg till brudgummen att ”nu när du gift dig så antar jag att vår relation är över och jag väl måste lämna tillbaka den här”. Lämna en nyckel till brudgummen. Fråga sedan om det finns några fler som kanske har nycklar och låt alla kvinnliga gäster komma fram en och en och lämna sin nyckel. Spara killen till sist för ett extra gott skratt.
 • Skoleken: Placera brudparet på två stolar med ryggarna mot varandra och be dom ta av sig skorna. Dom ska sedan byta en sko med varandra så att dom har en av varje i handen. Sedan ställer du ett antal påståenden och dom ska svara genom att hålla upp skon för den som påståendet stämmer bäst in på. Du kan exempelvis fråga vem som städar oftast eller vem som lagar godast mat. Troligtvis kommer brudparet inte alltid vara eniga och det kan frambringa en hel del skratt.

Undvik otrevligheter!

Det är ditt jobb som toastmaster att avstyra sådant som inte får ske. Kvällen ska vara trevlig rakt igenom!

 • Låt inte farbror Göran ställa sig upp, svajig som Bambi på is och utbringa en skål med dom inledande orden ”Gratulerar Hanna och Pontus” när det i själva verket är Hanna och Rickard som gifter sig. Håll koll på kommande talares berusningsgrad.
 • Informera tydligt talarna i förväg om en tidsram som dom ska hålla sig inom. Runt tre minuter brukar vara en lagom maxlängd. Om en talare börjar bli alltför långrandig är det din uppgift att få talaren att avsluta sitt tal. Du kan exempelvis ta ögonkontakt med talaren och diskret peka på din klocka.

Glöm inte kärleken

Som toastmaster är det viktigt att du inte glömmer att fira kärleken mellan brudparet. Det är trots allt därför ni har samlats.

 • Hylla brudparets kärlek till varandra med en fin överraskning. Du kan exempelvis filma brudparens närmaste familj och vänner när dom delar med sig av sina tankar om brudparets kärlek. Låt den ackompanjeras av stämningsfull musik och bilder på brudparet och visa den under middagen. Eller överraska med att någon ställer sig upp och sjunger brudparets favoritlåt under middagen.

Följer du dessa tips och råd kommer du garanterat göra succé som toastmaster!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: